Τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε φορά που παραλείπετε ένα γεύμα


Αν νομίζετε πως αν παραλείψετε ένα γεύμα, αυτό θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως όλοι οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και οι διαιτολόγοι τονίζουν κάθε φορά πως είναι απαραίτητο καθημερινά να λαμβάνουμε 5 γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό).

Και μπορεί οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας να κάνουν πολλούς να παραλείπουν ένα γεύμα (και ειδικά το πρωινό ή το δεκατιανό, αλλά ακόμη και το μεσημεριανό) και μάλιστα να νομίζουν πως αυτό τους βοηθά στο να λαμβάνουν λιγότερες θερμίδες, αφού τρώνε λιγότερο και άρα περιμένουν να αδυνατίσουν, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Κάθε φορά που κάποιος παραλείπει ένα γεύμα και άρα μένει νηστικός για αρκετές ώρες στον οργανισμό του συμβαίνουν τα ακόλουθα πράγματα που δεν είναι διόλου ευχάριστα και θετικά για την υγεία.

1. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάνουν βουτιά

Όταν δεν κοιμόμαστε, η πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα έχει μεγαλύτερη επίπτωση γιατί το σώμα είναι ενεργό και χρειάζεται περισσότερη ενέργεια. Αν το σώμα δεν έχει σάκχαρο να κάψει, θα νιώθεις κούραση και αδυναμία.

2. Το λίπος αποθηκεύεται

Αν δεν παρέχεις αρκετές θερμίδες στο σώμα σου για ώρες όταν πεινάει, θα αλλάξει στο «starvation mode», σε έναν μηχανισμό αυτοσυντήρησης. Έτσι, θα διατηρεί ενέργεια για αργότερα και δεν θα καίει θερμίδες και δεν θα χάνεις βάρος.

3. Επηρεάζεται ο εγκέφαλος

Καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, πέφτει και ο μεταβολισμός. Όλα επιβραδύνονται, όπως και η λειτουργία του εγκεφάλου. Η έλλειψη ενέργειας με τη μορφή της γλυκόζης επηρεάζει την διάθεση και την ετοιμότητα. Ακόμη, η χαμηλή πρόσληψη των απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων οδηγεί σε συμπτώματα εξάντλησης και ευερεθιστότητας.

4. Απελευθερώνονται ορμόνες άγχους

Όταν παραλείπεις ένα γεύμα, το σώμα απαντά με επιβράδυνση του μεταβολισμού και να εκκρίνει ορμόνες άγχους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το αντίθετο, η υπερφαγία, με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από το κανονικό.

5. Πεινάς περισσότερο

Οι ορμόνες που συνδέονται με την πεινά, απελευθερώνονται όταν δεν τρως για αρκετές ώρες. Αυτό προκαλεί δραστικές διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ινσουλίνης. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους παρά την χρήση του. Μετά από αφαγία πολλής ώρας, οι περισσότεροι ζητάμε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και θερμίδες καθώς δίνουν την αίσθηση της ικανοποίησης.



Πηγή