Τι ζητούν οι αρτοποιοί για το ψωμί στο «καλάθι του νοικοκυριού»
Το «καλάθι του νοικοκυριού» βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης που είχε η Διοικητική Επιτροπής της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «ο υπουργός έλαβε σοβαρά υπόψιν την ένσταση της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος στο να μην μπει το ψωμί στο «καλάθι του νοικοκυριού» και αυτό διότι το ψωμί, στην κουλτούρα του Έλληνα καταναλωτή είναι συνυφασμένο με τον φούρνο της γειτονιάς».
Όπως εξηγεί στο CNN Greece, η Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Έλσα Κουκουμέρια, το αίτημα των αρτοποιών είναι πως πρέπει να διευκρινίζεται ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές ότι το ψωμί που πωλείται στο σούπερ μάρκετ είναι κατεψυγμένο και όχι φρέσκο. Έτσι, όπως αντίστοιχα και σε άλλα προϊόντα τα οποία αγοράζονται από εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων και περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού, π.χ λαχανικά και κρέας (χοιρινό και κοτόπουλο) υπάρχει η σχετική διευκρίνιση στις κατηγορίες που έχουν οριστεί, ότι αφορούν κατεψυγμένα λαχανικά και συσκευασμένο κρέας αντίστοιχα, θα πρέπει να υπάρχει και στο «ψωμί φρατζόλα» η ένδειξη του «κατεψυγμένου».
Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, ο υπουργός Ανάπτυξης «αφού εξέθεσε με λεπτομέρεια τις προθέσεις του ούτως ώστε να λειτουργήσει καλύτερα ο ανταγωνισμός και να μην σημειωθούν ελλείψεις βασικών αγαθών, διαβεβαίωσε την διοικητική επιτροπή ότι το καλάθι αυτό, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα, θα περιλαμβάνει μόνο το κατεψυγμένο ψωμί και στην λίστα των προϊόντων που θα περιέχει, θα αναγράφεται ως ψωμί κατεψυγμένο».
Επιπλέον, η Διοικητική Επιτροπή σε επικοινωνία που, όπως επισημαίνει, είχε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αναφορικά με την επιδότηση της ενέργειας στα αρτοποιεία, ο Υπουργός δήλωσε πως για τον μήνα Οκτώβριο, τα αρτοποιεία (με κύριο ΚΑΔ 10.71), ανεξαρτήτως KvA και για το σύνολο της κατανάλωσης, το ποσό επιδότησης θα ανέρχεται σε 0,398 λεπτά/Kw.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, η ενεργειακή κρίση και ο διπλασιασμός του λειτουργικού κόστους έχει οδηγήσει στο «λουκέτο» περισσότερα από 200 αρτοποιεία σε ολόκληρη τη χώρα με πάνω από 50 εξ αυτών να βρίσκονται στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλης Μούσιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου συμπλήρωσε ακόμη ότι πάνω από το 10% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν συσσωρευμένες ζημιές και σκέφτονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους, οπότε ο αριθμός αυτός υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αυξηθεί.