Τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το σχέδιο επανεκκίνησης των δημόσιων έργων


Κύρια επιδίωξη των εταιρειών είναι να δοθούν λύσεις σε καίρια ζητήματα, όπως οι πολυετείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών και οι υπερβολικές εκπτώσεις.

Το σχέδιο της επόμενης ημέρας για τη συμβολή του κατασκευαστικού κλάδου στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τέθηκε χθες επί τάπητος, σε σχετική τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών. Στο πλαίσιο αυτό, κατέστη σαφές ότι απαιτούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάθεσης δημόσιων έργων, να κινητοποιηθούν κονδύλια και να προωθηθούν άμεσα νέα έργα.

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η κυβέρνηση στον κλάδο ήταν και η παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σημείωσε ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να γίνουν κατανοητές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να εξετάσει ποιες πρωτοβουλίες και ποια σχέδια θα μπορούσε να προωθήσει, ώστε να επιστρέψει η χώρα και ο κλάδος όσο το δυνατόν ταχύτερα προς την κανονικότητα.

Βασική προτροπή της κυβέρνησης, και του κ. Μητσοτάκη ειδικότερα, είναι ότι θα πρέπει οι εταιρείες του κλάδου να καταθέσουν μια ενιαία πρόταση για το πώς θα αναθεωρηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, με την οποία να συμφωνούν άπαντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύρια επιδίωξη των εταιρειών θα είναι να δοθούν λύσεις σε καίρια ζητήματα, όπως οι πολυετείς καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών, οι υπερβολικές εκπτώσεις, αλλά και ο εξορθολογισμός του συστήματος των μελετών και των προϋπολογισμών των έργων.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Υποδομών κ. Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε μια δέσμη μέτρων και κινήσεων που σχεδιάζει το υπουργείο ώστε να δοθεί η απαιτούμενη ώθηση στον κλάδο, τόσο μέσω της αναθεώρησης του υφιστάμενου μη λειτουργικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις όσο και μέσω της απλοποίησης της διαδικασίας περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, σε συνεργασία με το υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Επίσης, στο τραπέζι των συζητήσεων για την επόμενη ημέρα θα ξαναβρεθεί η δυνατότητα παράτασης των υφιστάμενων συμβάσεων παραχώρησης και ενίσχυσης του αντικειμένου τους (π.χ. μέσω της κατασκευής κάθετων αξόνων και άλλων συμπληρωματικών έργων), σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία θα πρέπει «να ανάψει το πράσινο φως». Σε ό,τι αφορά τις άμεσες κινήσεις που δρομολογούνται, ο κ. Καραμανλής στάθηκε στο ζήτημα της έναρξης κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ.

Τον κατασκευαστικό κλάδο από πλευράς εταιρειών εκπροσώπησαν στην τηλεδιάσκεψη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μητιληναίος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, ο διευθύνων σύμβουλος της AVAX, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης. Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, καθώς και ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ τόνισε την ανάγκη τα μέτρα υγείας και ασφάλειας να παραμείνουν αυστηρά ακόμη και μετά τη μαζική επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει ο κλάδος των υποδομών στην πορεία για την επανάκαμψη.

kathimerini.gr