Τηλεπικοινωνίες: Στον πάγο η ρήτρααναπροσαρμογής – Το παρασκήνιο


Τέλος στη συζήτηση με εταιρείες και ΕΕΤΤ για μοντέλο αντίστοιχο των ηλεκτρικών παρόχων έβαλε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια των τηλεπικοινωνιών, παρά την προσπάθεια που έγινε για την επιβολή της στους συνδρομητές συμβολαίων από τις εταιρείες και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομειών, “παγώνει”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα ισχύοντα συμβόλαια τηλεφωνίας δεν θα προχωρήσει, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, καθώς η κυβέρνηση δια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έβαλε πάγο στην υπό συζήτηση σχετική αλλαγή του Κανονισμού Γενικών Αδειών.

Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι έχουν ζητήσει εδώ και αρκετούς μήνες να τους δοθεί  η δυνατότητα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, κατά το πρότυπο των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη των εταιρειών σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληθωριστικές πιέσεις σε ποικίλους τομείς λειτουργικού κόστους (OPEX) και κόστους κεφαλαίου (CAPEX) την τελευταία διετία θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την προγραμματισμένη ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών επέκτασης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (5G) και των δικτύων νέας γενιάς (FITH).

Η πρόταση της ΕΕΤΤ

Η ΕΕΤΤ στο κείμενο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πρότεινε η ρήτρα αναπροσαρμογής να υπολογίζεται βάσει του πληθωρισμού του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, να εφαρμόζεται μια φορά τον χρόνο ενώ για τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί πριν από αλλαγή της σχετικής διάταξης του κανονισμού γενικών αδειών, πρότεινε να παρέχεται η δυνατότητα της αζήμιας καταγγελίας τους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, η αλλαγή στις χρεώσεις των τηλεπικοινωνιών, που θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμολογίων, έγινε κόκκινο πανί για την κυβέρνηση, καθώς η διαβούλευση της ΕΕΤΤ ξεκίνησε εν μέσω των εκλογών και των επικρίσεων για την γενικότερη ακρίβεια στην αγορά.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή υποστηρίζει ότι αρκετοί πάροχοι τηλεπικοινωνιών καταγράφουν σημαντικά κέρδη, παρά την διεθνή αρνητική συγκυρία, με βάση και τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

«Επί αυτού λοιπόν του εδάφους δεν μπορεί να ευσταθεί λογικό επιχείρημα που να δικαιολογεί: α) αυξήσεις στα τιμολόγια υφιστάμενων συμβάσεων και μάλιστα με οριζόντιο τρόπο και εις βάρος του συνόλου των καταναλωτών και β) θεσμοθέτηση της συστηματικής ανατροπής των συμβάσεων παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών δια της εισαγωγής ρήτρας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής».

 



enikonomia.gr