Τιμολόγια ρεύματος: Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους “φουσκωμένους” λογαριασμούς


“Φουσκωμένοι” αναμένεται να είναι  το επόμενο διάστημα οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές.

« H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποδέχτηκε  να υπάρξει προσαύξηση στην χρέωση της κιλοβατώρας  με έναν συντελεστή κανονικοποίησης ο οποίος εκτιμάται γύρω στο 13,55%. Δηλαδή θα προσαυξάνεται η λιανική τιμή ενώ θα πέφτει η χονδρική» σημείωσε ο  ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης μιλώντας στο MEGA.

Επίσης ανέφερε και τους λόγους για τους οποίους αυξάνεται η τιμή της λιανικής τιμής ρεύματος.  Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδης:

  • « Στις κανονικές απώλειες λόγω φαινομένου τζάουλ. Πάντα υπήρχε το φαινόμενο αυτό ωστόσο είναι αυξημένο τώρα. Θέλει συντήρηση και εκσυγχρονισμό το δίκτυο για να μειωθούν η υπογειοποίηση καλωδίων κλπ.
  • Στην ρευματοκλοπή. Έχει αυξηθεί από το 2002 μέχρι σήμερα 25 φορές .Δηλαδή ήταν 0,2% το 2002 και σήμερα κοντεύει το 5% . Δηλαδή στις 100 κιλοβατώρες που παράγονται την ημέρα  οι 5 χάνονται στη διαδρομή. Ενώ παράγονται δεν τιμολογούνται οι 5 λόγω ρευματοκλοπής » είπε. 

Και μίλησε για την χονδρική τιμή του ρεύματος μηνός Μαρτίου.  « Η χονδρική τιμή του ρεύματος υποχώρησε τον Μάρτιο κατά 8%. Ωστόσο η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου αυξήθηκε 3% .Δεν έχει λογική » είπε και τόνισε πως υπάρχει  « μία καθοδική πορεία της χονδρικής  αγοράς του ρεύματος. Ξεκίνησε  αυτό να γίνεται από τον Ιανουάριο. Και από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει ελαφρά η  άνοδος της λιανικής τιμής. Όλοι οι πάροχοι τσίμπησαν τις τιμές  τον Απρίλιο για να κλείσουν σταδιακά την «τρύπα» λόγω των ρευματοκλοπών .

Σύμφωνα με το MEGA οι ρευματοκλοπές αντιστοιχούν στο 4.8% της συνολικής αγοράς ενέργειας ετησίως, με την «τρύπα» να υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Οι τρόποι εξάλειψης ή περιορισμού των απωλειών

Σύμφωνα με το MEGA, μερικοί από τους τρόπους εξάλειψης ή περιορισμού των απωλειών είναι η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών, η υπογειοποίηση εναέριων καλωδίων μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και ο εκσυγχρονισμός υποδομών δικτύου με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (smart network). « Θα πρέπει να αντικατασταθούν οι συμβατικοί μετρητές με έξυπνους όπου θα ενσωματώσουν ένα λογισμικό. Και μέσω ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί να παρακολουθείται  τηλεματικά η ποιότητα του ρεύματος και από εκεί θα καταλαβαίνουν  σε real time ότι κάτι δεν πάει καλά» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.



enikonomia.gr