Τιτλοποίηση δανείων 2 δισ. από την Πειραιώς εντός του μηνός


Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Intrum, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρ. Μεγάλου υποστήριξε πως η επιτυχία των τιτλοποιήσεων προϋποθέτει τη συνεργασία με έναν ισχυρό ανεξάρτητο διαχειριστή μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τον μακροπρόθεσμο χαρακτήρα της επένδυσης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, επεσήμανε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του σουηδικού ομίλου Intrum Μάικλ Ερικσον, με αφορμή την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Τράπεζα Πειραιώς για τη δημιουργία της κοινής εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων. Η Intrum Hellas, που αποτελεί σύμπραξη του σουηδικού ομίλου και της Τράπεζας Πειραιώς με ποσοστά 80% και 20% αντίστοιχα, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και για την επιτυχή τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που προγραμματίζει η Τράπεζα Πειραιώς την προσεχή διετία. Αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο ενημέρωσης για τη συμφωνία, η επιτυχία των τιτλοποιήσεων προϋποθέτει «τη συνεργασία με έναν ισχυρό ανεξάρτητο διαχειριστή μη εξυπηρετούμενων δανείων». Η συμφωνία με την Intrum, που αποτελεί τον μεγαλύτερο διαχειριστή κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, μπορεί –όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλου– να διασφαλίσει θετικότερη αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου που θα τιτλοποιηθεί, αυξάνοντας και το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για το τμήμα των δανείων που θα δοθούν προς πώληση.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις τιτλοποιήσεις εντός του Νοεμβρίου, ξεκινώντας τη διαδικασία για το πρώτο πακέτο κόκκινων δανείων, που περιλαμβάνει οφειλές από στεγαστικά δάνεια και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας προσδοκά να αξιοποιήσει το Asset Protection Scheme, δηλαδή τον μηχανισμό που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με την επωνυμία «Ηρακλής», βάσει του οποίου δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα τιτλοποιηθούν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Συνολικά, η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι του SSM για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 δισ. ευρώ έως το 2021, προγραμματίζει τιτλοποιήσεις 6 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι ένα σημαντικό μέρος από τα τιτλοποιούμενα δάνεια θα παραμείνει στα βιβλία της τράπεζας με τη μορφή ομολόγων που θα εκδοθούν, η αποτελεσματική διαχείριση αυτών των δανείων συνιστά καθοριστικό παράγοντα, προκειμένου να λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές ότι οι τιτλοποιήσεις δεν θα έχουν επίπτωση στα κεφάλαιά της, αλλά και για να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές για εκείνο το τμήμα των δανείων που θα μεταβιβαστεί.

Ο ρόλος της Intrum συνίσταται στην τεχνογνωσία που διαθέτει, στον βαθμό που ο σουηδικός όμιλος έχει πολυετή εμπειρία και σημαντική δραστηριότητα σε 24 χώρες. Οπως υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ομίλου Μάικλ Ερικσον, η παρουσία της Intrum στην Ελλάδα έχει μακροπρόθεσμη στόχευση. «Ηρθαμε για να μείνουμε», δήλωσε με έμφαση, και εκτός από τα κόκκινα δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς που αναλαμβάνει να διαχειριστεί, αποσκοπεί στη συνεργασία του και με άλλες τράπεζες ή επενδυτικά κεφάλαια που έχουν ή πρόκειται να εξαγοράσουν δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες.

Ο διευρυμένος ρόλος που αποσκοπεί να διαδραματίσει ο σουηδικός όμιλος στην ελληνική αγορά, ερμηνεύει άλλωστε και την απόφαση για τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης στη χώρα μας με προσωπικό 1.000 υπαλλήλων, που μεταφέρθηκαν από τη μονάδα καθυστερήσεων της Τράπεζας Πειραιώς στη νέα εταιρεία, την Intrum Hellas, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η Intrum έχει ανάλογη ισχυρή παρουσία στην Ιταλία και στην Ισπανία, δύο χώρες των οποίων το τραπεζικό σύστημα παρουσίασε σημαντικό πρόβλημα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συναλλαγή με την Τράπεζα Πειραιώς αποτιμήθηκε στα 410 εκατ. ευρώ και αποτελεί, όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου, «τη μεγαλύτερη επένδυση σουηδικού ομίλου στη χώρα μας, αλλά και μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα το 2019». Εκτός από τη συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, η Τράπεζα Πειραιώς εξασφαλίζει μέσω της συμφωνίας σημαντική ελάφρυνση των λειτουργικών της εξόδων μέσα από τη μείωση του προσωπικού κατά 1.000 άτομα, ενίσχυση των λειτουργικών της εσόδων από τη προσδοκώμενη βελτίωση των εισπράξεων, καθώς και την κεφαλαιακή της ενίσχυση. Το άμεσο κεφαλαιακό όφελος από τη συμφωνία για την Τράπεζα Πειραιώς προσδιορίζεται στις 75 μονάδες βάσης, ενώ στο σκέλος της οργανικής κερδοφορίας το όφελος έχει υπολογιστεί στα 115 εκατ. ευρώ έως το 2021 και περιλαμβάνει τη μείωση του κόστους που συνεπάγεται για την Τράπεζα Πειραιώς η απόσχιση της μονάδας καθυστερήσεων (RBU) και αφού προηγουμένως συνυπολογιστεί και το κόστος που θα καταβάλει η τράπεζα ως προμήθεια στην Intrum για την αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων.

kathimerini.gr