Το 5G φέρνει νέους παίκτες στην αγορά


Στο μέλλον, οι πλατφόρμες φωνής μπορεί να βρίσκονται στο Διαδίκτυο (π.χ. Viber, Skype κ.λπ.) και ο πάροχος δικτύου να πουλάει μόνον δεδομένα και τίποτε άλλο, απαλλάσσοντας τον ίδιο από τα πολύπλοκα προϊόντα και υπηρεσίες που σχεδιάζουν και πωλούν τα τμήματα marketing και υπηρεσιών. Οχι τυχαία, επομένως, η Vodafone διεθνώς, αρχίζει να σπάει τις εταιρείες της σε εταιρείες υποδομών και παροχής υπηρεσιών. SHUTTERSTOCK

Eπειτα από μία δεκαετία που βρίσκονταν στα αζήτητα, οι ελληνικές τηλεπικοινωνίες είναι ξανά στο στόχαστρο των επενδυτών. Και δεν είναι μόνον το ενδιαφέρον για τη Forthnet, αλλά αυτό κυρίως για τη Wind Hellas που υπογραμμίζει την αλλαγή κλίματος στην αγορά.

Το ενδιαφέρον παραμένει σε επίπεδο επενδυτικών κεφαλαίων –πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον τέσσερις επενδυτικές εταιρείες εξετάζουν τα δεδομένα της επιχείρησης– αλλά πολλοί θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και στρατηγικής σημασίας ενδιαφέρον για τη Wind. Αυτό συμβαίνει επειδή η αγορά των τηλεπικοινωνιών θα μετασχηματιστεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της έλευσης της τεχνολογίας 5ης γενιάς και η οποία μπορεί να αναδιατάξει παίκτες και μερίδια αγοράς.

Το πιο σημαντικό με το εκδηλούμενο ενδιαφέρον για τη Wind, είναι ότι για πρώτη φορά μετά το 2008, στις τηλεπικοινωνίες έχουμε την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος που δεν έχει χαρακτηριστικά distress, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη Forthnet. Η πώληση της τελευταίας επείγει, ενώ της Wind από τους μετόχους της καθόλου, καθώς η εταιρεία έχει ανακάμψει οριστικά, ενώ επιπλέον έχουν ανοίξει διάπλατα –αν και με αλμυρό κόστος– οι διεθνείς αγορές χρήματος. Η άντληση 525 εκατ. ευρώ πριν από μερικές εβδομάδες με κουπόνι 4,25% επιβεβαίωσε τη στήριξη της εταιρείας από τις διεθνείς αγορές.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η καλή πορεία της επιχείρησης. Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, με τη ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους χρήματος, αλλά και τις θετικές προοπτικές γρήγορης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, βάζουν τόσο τη Wind όσο και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις στο στόχαστρο των επενδυτών.

Τέλος, θετικά συμβάλλει και η παραδοχή ότι η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, βρίσκεται από το 2014 και μετά στον πάτο του βαρελιού, απ’ όπου μόνον προς τα επάνω μπορεί πλέον να κινηθεί. Η κινητή τηλεφωνία για παράδειγμα, από έσοδα ύψους 4,2 δισ. ευρώ το 2008, μέχρι το 2014 είχε προσγειωθεί στο 1,9 δισ. ευρώ και έκτοτε βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο. Αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα κινηθεί ανοδικά, αλλά το ζητούμενο είναι το επίπεδο της ανάκαμψης που θα επιτευχθεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά καθοριστικά η νέα κυβέρνηση. Η τελευταία, αφήνοντας κατά μέρος τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισε άμεσα το σχέδιο νόμου για τις κεραίες κινητής, παρόλο που το είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως ποτέ να ψηφίσει στη Βουλή καθώς έβαζε «τρικλοποδιές» στην κυβέρνηση. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη ότι η διάθεση του φάσματος κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς, δεν θα γίνει με αποκλειστικό γνώμονα τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου.

Ο καταλύτης των αλλαγών στην τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι κυρίως τα δίκτυα νέας γενιάς και ειδικά στην κινητή τηλεφωνία, τα δίκτυα 5ης γενιάς. Εκεί θα συντελεστεί η ανάπτυξη την επόμενη δεκαετία, φέρνοντας ένα σετ νέων υπηρεσιών και εφαρμογών, πολύ μεγαλύτερου και ευρύτερου από το υφιστάμενο σετ 4ης γενιάς.

Στη συγκεκριμένη αγορά θα μπορούσε να εισέλθει και ο ιδιοκτήτης της Forthnet, εφόσον όμως καταστεί εικονικός πάροχος κινητής 4ης γενιάς (κάτι που αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες μέσω Vodafone) και ταυτόχρονα επενδύσει σε συχνότητες και δίκτυα 5ης γενιάς στο μέλλον. Σε μια τέτοια περίπτωση η εταιρεία μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει «δούρειο ίππο» για να εισέλθει στην ελληνική αγορά ένας πάροχος από το εξωτερικό. Αν μάλιστα η κίνηση αυτή μπορεί να συνδυαστεί με μετοχική συνεργασία με μια άλλη επιχείρηση κινητής (π.χ. Wind), τότε η είσοδος αυτή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά. Οι πληροφορίες, παρόλο που δεν επιβεβαιώνονται, κάνουν λόγο για τη γαλλική Iliad. Η τελευταία το έπραξε αυτό στην Ιταλία πριν από μερικά χρόνια, αλλά ομολογουμένως με πολλά προβλήματα για την ίδια, καθώς αναγκάστηκε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Προκάλεσε σφοδρό ανταγωνισμό στην ιταλική αγορά, η οποία σήμερα έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές του πλανήτη.

Η κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς, ωστόσο, μπορεί να επιφέρει περαιτέρω αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της αγοράς. Για παράδειγμα, η νέα στρατηγική περί διαχωρισμού των υποδομών από τις υπηρεσίες ενδέχεται να δημιουργήσει εταιρείες που θα πωλούν τις υποδομές τους σε τρίτους. Μπορεί στο μέλλον για παράδειγμα μια επιχείρηση να αναπτύσσει μόνον υποδομές, τις οποίες θα διαθέτει σε τρίτους πωλητές λιανικής (π.χ. Public, Πλαίσιο Computer κ.λπ.) προκειμένου να σχεδιάζουν και να πωλούν τα δικά τους προϊόντα επικοινωνιών στους καταναλωτές. Το μοντέλο λειτουργίας αυτό ονομάζεται Mobile Virtual Network Enabler (MVNE).

Επιπλέον, η μετακίνηση της βιομηχανίας προς τη μετάδοση δεδομένων, μπορεί να καταστήσει αχρείαστες τις πλατφόρμες φωνής, από τις οποίες σήμερα οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αντλούν το 60% έως το 80% των εσόδων τους. Στο μέλλον οι πλατφόρμες φωνής μπορεί να βρίσκονται στο Διαδίκτυο (π.χ. Viber, Skype κ.λπ.) και ο πάροχος δικτύου να πωλεί μόνον δεδομένα και τίποτε άλλο, απαλλάσσοντας τον ίδιο από τα πολύπλοκα προϊόντα και υπηρεσίες που σχεδιάζουν και διαθέτουν τα τμήματα marketing και υπηρεσιών. Οχι τυχαία, επομένως, η Vodafone διεθνώς, αρχίζει να σπάει τις εταιρείες της σε υποδομών και παροχής υπηρεσιών.

kathimerini.gr