Το χωριό που «ανθίζει» στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη
Στο άκουσμα της λέξης μαργαρίτα, αβίαστα έρχονται στο νου εικόνες με πράσινες εκτάσεις και λευκές πινελιές, από τα μικροσκοπικά άγρια φυτά που συναντώνται συχνά στην εξοχή.
Οι Μαργαρίτες στο Ρέθυμνο, ωστόσο, είναι ένα χωριό που όσο κι αν δεν το περιμένει κανείς, δεν σχετίζεται με το συγκεκριμένο φυτό. Αντιθέτως, είναι γωνστό ως το χωριό των «πιθαράδων», καθώς η αγγειοπλαστική παράδοση και δημιουργία των κατοίκων του είναι εμφανής σε κάθε γωνιά του.
Οι Μαργαρίτες, λοιπόν, «ανθίζουν» στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 300 μ. και σε απόσταση 27 χλμ. από το Ρέθυμνο. Ο πολιτιστικός πλούτος, το ευχάριστο κλίμα, η εύφορη και πλούσια γη συνθέτουν το ψηφιδωτό της μακραίωνης ιστορίας τους, καθώς ο οικισμός άκμαζε ήδη από το τέλος του Βυζαντίου και την αρχή της Ενετοκρατίας.
Το χωριό χαρακτηρίζεται για τις μεγάλες πήλινες γλάστρες -τις περίφημες μαργαριτσανές στάμνες- οι οποίες συναντώνται σε κάθε σημείο του -έξω από κάθε σπίτι, κεραμικά κρεμασμένα στους τοίχους και πιθάρια που κοσμούν τους ανθοστολισμένους κήπους.
Στο Μουσείο Κεραμικής, στην πλατεία του χωριού, μπορείτε να θαυμάσετε τη μεγάλη συλλογή κεραμικών δημιουργιών που αναδεικνύει την τέχνη των ντόπιων.