Το CNN Greece στα πύρινα μέτωπα της Πεντέλης: Συγκλονιστικά πλάνα από την «κόλαση» φωτιάς

Πεντέλη, Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Γέρακας, Παλαιά Πεντέλη και Παλλήνη. Ολόκληρες περιοχές της Αττικής βίωσαν μια πρωτοφανή πύρινη κόλαση από τις 17:19 το απόγευμα της περασμένης Τρίτης (19/07) και μέχρι τις τελευταίες πρωινές ώρες της Τετάρτης (20/07).

Η κάμερα του CNN Greece κατέγραψε απόκοσμες εικόνες από τα πύρινα μέτωπα: Πυκνοί καπνοί, στάχτη, και οι φλόγες που έκαναν τη νύχτα μέρα, αφήνοντας πίσω τους κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκίνητα κι επιχειρήσεις.

Περιουσίες χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού, δασικές εκτάσεις κάηκαν ολοσχερώς, άγρια και οικόσιτα ζώα ξεψύχησαν εξαιτίας του καταστροφικού έργου των πυρκαγιών.

Η ορμή της φωτιάς είχε «σύμμαχο» τους ακραίους ανέμους, που κατά τόπους ξεπερνούσε ακόμη και τα 9 μποφόρ, ενώ οι ριπές τους έφταναν σε ταχύτητα τα 110 χλμ./ώρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, υπολογίζεται ότι η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης κατέκαψε περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.


cnn.gr