Το φρούριο που κατοικείται μέχρι σήμερα
Η αλήθεια είναι ότι η Κορώνη είναι κυρίως γνωστή για την περίφημη φράση «Έχει μπάρμπα στην Κορώνη». Μία φράση που θέλει να δείξει ότι κάποιος διαθέτει τις κατάλληλες γνωριμίες, τα μεγάλα μέσα, δηλαδή το γνωστό «ρουσφέτι». Και σύμφωνα με μία από τις εκδοχές που κυκλοφορούν, βγήκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου η Κορώνη ήταν μία ισχυρή οικονομικά πόλη και ο Μπέης ήταν πάντα κάποιος στενός συγγενής του Σουλτάνου. Που σήμαινε ότι είχε μεγάλη δύναμη, τόση που ακόμη και ο Μπέης της Τριπολιτσάς δε μπορούσε να του αρνηθεί όποια εξυπηρέτηση του ζητούσε. Έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή, όποιος ήθελε κάποια διευκόλυνση, έπρεπε να απευθυνθεί στον Μπέη της Κορώνης, που με τα χρόνια έγινε… «μπάρμπας».
Αυτά σχετικά με τη φράση. Γιατί, η πανέμορφη και γραφική κωμόπολη της Μεσσηνίας δεν είναι γνωστή μόνο για το «μπάρμπα» της, αλλά και για το Κάστρο της, που είναι από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που κατοικείται, μέχρι σήμερα. Σε αυτό ζουν δύο οικογένειες, λειτουργεί ένα γυναικείο μοναστήρι, ενώ υπάρχουν και κάποιες μονοκατοικίες και καλλιέργειες, όπως ελιές και αμπέλια.
Το κάστρο της Κορώνης μαζί με το «δίδυμο αδελφάκι», εκείνος της Μεθώνης αποτελούσαν «Τα μάτια της Βενετίας» στη Μεσόγειο, καθώς από τον 13ο μέχρι τον 17ο αιώνα ήταν λιμάνια – «κλειδιά» για το εμπόριο από και προς την Ανατολή. Το επιβλητικό κάστρο τραβάει την προσοχή σου από την πρώτη ματιά, καθώς στέκει αγέρωχο πάνω από την όμορφη κωμόπολη και μοιάζει λες και δε μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω της, προσέχοντάς την ανά το πέρασμα των αιώνων.
Από τα κομψότερα δείγματα της βενετσιάνικης φρουριακής αρχιτεκτονικής, κυριεύει με τον όγκο του σχεδόν ολόκληρο το ακρωτήριο Ακρίτας, στο νότιο άκρο του Μεσσηνιακού Κόλπου. Χτίστηκε από τους Ενετούς τον 13ο αιώνα και ενισχύθηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα.
Στη βόρεια πλευρά του κάστρου ήταν συγκεντρωμένο το σύνολο του οικισμού, στην προσπάθειά του να προφυλαχθεί από τις επιδρομές των κατακτητών και των πειρατών. Στο εσωτερικό του θα συναντήσετε τους λαξευμένους τάφους, τις υπόγειες θολωτές δεξαμενές, τον οκταγωνικό πύργο, τις εκκλησίες της Αγίας Σοφίας (του 12ου αιώνα), του Αγίου Χαραλάμπους, που ήταν παλιό τζαμί και σήμερα λειτουργεί ως ορθόδοξος ναός, καθώς και το μοναστήρι του Ιωάννη Προδρόμου.
Κι αφού περιπλανηθείτε στο εσωτερικό του, σταθείτε στο πλάτωμα του κάστρου και απολαύστε την υπέροχη θέα, που απλώνεται μπροστά σας.
newsbeast.gr