Το ιστορικό brand που έβαλε λουκέτο, πέρασε σε ελληνικά χέρια και επιβίωσε
Απόλυτα ταυτισμένη με την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, η Softex που για πολλούς ήταν και είναι το πιο ισχυρό σήμερα στην αγορά χαρτιού, βρέθηκε πολλές φορές μπροστά στην «κόλαση» όμως τελικά κατάφερε να επιβιώσει.
Λαβωμένη από τον ανταγωνισμό, στο πέρασμα των ετών ο γίγαντας με τα «χάρτινα» πόδια έπεσε, αλλά τελικά βγήκε ξανά δυνατά στον ανταγωνισμό περνώντας σε ελληνικά χέρια.
Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή πρέπει να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει το newsbeast.gr και σε παλαιότερα άρθρα του, η δεκαετία του 1920 ήταν μια εποχή που χαρακτηρίστηκε από τη βιομηχανική επανάσταση στη χώρα.
Το κράτος έδινε οικόπεδα, έβαζε εμπόδια στις εισαγωγές και στα εισαγόμενα προϊόντα, ενώ υπήρχαν φτηνά εργατικά χέρια από τους πρόσφυγες.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον μπήκαν οι βάσεις και για τη χαρτοβιομηχανία.
Εκείνη την εποχή ο Ευάγγελος Λαδόπουλος στην Πάτρα θα δημιουργήσει μια χαρτοβιομηχανία που μετά από μερικές δεκαετίες θα γινόταν η μεγαλύτερη των Βαλκανίων.
Δεν θα αργήσει όμως να βρει απέναντί του ένα ισχυρό δίδυμο.
Είναι το 1936 όταν ο Λαδόπουλος θα βρει απέναντι του τον Κωνσταντίνο Κεφάλα ο οποίος μαζί με τον Γ. Γιαννουλάτο. Οι δύο επιχειρηματίες θα δημιουργήσουν στον Βοτανικό την «Αθηναϊκή Χαρτοποιία Ο.Ε.».
Η ξέφρενη πορεία και η πτώχευση
Tο ξεκίνημα της Softex, μας φέρνει λοιπόν πίσω στο 1936 όπου ιδρύθηκε από την οικογένεια Κεφάλα και στο 1937 που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Βοτανικό. Η πορεία της από την αρχή ήταν ανοδική εκτινάσσοντας την παραγωγή χαρτιού από 1.250 τόνους το 1950 σε 59.000 τόνους το 1968.
Με συνεχή δάνεια και μεγάλες επενδύσεις μέχρι το 1974 η βιομηχανία θα έχει πλέον 9 μηχανές χαρτιού, ενώ οι 88 εργατοϋπάλληλοι του 1945, θα φθάσουν τους 1.030 το 1969, και οι 1.250 τόνοι χαρτιού του 1950 θα φθάσουν τους 59.000 περίπου το 1968 και τους 94.000 το 1972.
Ο συνεχής ανταγωνισμός των δύο μεγάλων βιομηχανιών, Λαδόπουλου και Αθηναϊκής, θα τους οδηγήσει σε μια ξέφρενη κούρσα επενδύσεων, υπερχρέωση και τελικά στη γνωστή πτώχευση και των δύο.
Η πτώχευση της Softex ήρθε σε μια εποχή με έντονη κρατική παρέμβαση και πέρασε στον στον έλεγχο του Δημοσίου, όμως η κατάστασή της δεν βελτιώθηκε…
Όπως έγραφε η εφημερίδα Το Βήμα, το 1997, η «καταρρέουσα» όπως την αποκαλούσαν τότε Softex: «Ενώ το απαραίτητο προσωπικό, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, σε καμιά περίπτωση δεν ξεπερνούσε τα 1.200 άτομα, ως πρόσφατα ήταν ακριβώς διπλάσιο: 2.400 άτομα. Σαν να μην έφθανε αυτό, στα 12 χρόνια όπου βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του ΟΑΕ, η εταιρεία δεν κατόρθωσε να εξυγιάνει τη σταθερά ζημιογόνα μονάδα χαρτοπολτού που διαθέτει στη Δράμα, μονάδα που προκαλεί ζημιές επίσης της τάξεως των 3-4 δισ. δραχμών ετησίως».
Σημειώνεται ότι το 1984, όταν η Αθηναϊκή Χαρτοποιία εντάχθηκε στον ΟΑΕ, χρειάστηκε να επιδοτηθεί ουσιαστικά με περίπου 25 δισ. δραχμές για να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί, ως μέλος του ΟΑΕ πλέον.
Το 1999 μεταβιβάστηκε στην ιταλική πολυεθνική Bolton Group. Η Softex που δεν μπορούσε να ορθοποδήσει στην δεκαετία του ’80 και του ’90 με τις πλάτες του κράτους και με μερίδια που ξεπερνούσαν το 50% άρχισε να μπαίνει σε δύσκολη θέση όταν τα private label άρχιζαν να κερδίζουν έδαφος.
Μετά την ανάληψη της διοίκησης από την Bolton, το πρώτο που έκλεισε ήταν το εργoστάσιο της Δράμας και πρώτη κίνηση ήταν η απόλυση 450 εργαζομένων.
Τον Ιούλιο του 2015 έπιασε φωτιά στη μονάδα του εργοστασίου στον Ταύρο, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή.
Λίγους μήνες αργότερα στελέχη της Bolton ανακοίνωσαν το λουκέτο της εταιρείας, ενώ παρά της προσπάθειες που κατεβλήθησαν από πλευράς Υπουργείου Εργασίας για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, οι προσπάθειες έπεσαν στο «κενό».
Η νέα εποχή για τη Softex
Λίγους μήνες μετά το λουκέτο, το brand βρήκε και πάλι το δρόμο του.
Η Intertrade Hellas, ιδρύοντας μια νέα εταιρεία με το όνομα Softex, ανέλαβε την ανάπτυξη του brand name της Softex ρίχνοντας και πάλι το όνομα στην ελληνική αγορά.
Η Intertrade Hellas άρχισε τη δραστηριότητά της ως οικογενειακή επιχείρηση το 1992 πουλώντας jumbo rolls σε Έλληνες επεξεργαστές και έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα, η οποία παράγει χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες και κουζινόχαρτα για οικιακή και επαγγελματική χρήση, ενώ από το 2015 άρχισε και την παραγωγή χαρτομάντηλων.
Με την ανάπτυξη προϊόντων με το σήμα Softex η επιχειρηματική οικογένεια Ντεληδήμου αναμένεται να ισχυροποιήσει τη θέση της στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, ενώ βρίσκεται πιο κοντά στον στρατηγικό της στόχο για επέκταση στις αγορές των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.
Σήμερα έχει παρουσία στο λιανεμπόριο με τη δική της οικογένεια προϊόντων, με την επωνυμία Servin και κυρίως με προϊόντα ιδιωτικής φίρμας, όπου ελέγχει μερίδιο 35%-40%, προμηθεύοντας τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Η εταιρεία διαθέτει 3 εργοστάσια στις Αχαρνές και τη Μεταμόρφωση.