Το καθεστώς εργασίας των ευπαθών ομάδων

Τηλεργασία, εργασία σε θέση από την οποία δεν έρχονται σε επαφή με κοινό ή αναστολή σύμβασης είναι οι επιλογές που έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να προστατευθούν εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν καθορίζει νέα πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ισχύει από 22 Αυγούστου. Σε αυτήν ορίζεται ξεκάθαρα ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, εφόσον ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν ακόμη και με ένα τηλεφώνημα, γραπτό μήνυμα στο κινητό ή email να ενημερώνουν τον εργοδότη τους ότι θα εργαστούν εξ αποστάσεως.

Η νέα ΠΝΠ ορίζει τα εξής:

α) Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

β) Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματός τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.

γ) Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζομένου που ανήκει σε κάποια από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.

δ) Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η τηλεργασία, λόγω της φύσης της απασχόλησης, ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.

ε) Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε αυτό, ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζομένου-αιτούντος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή, για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

στ) Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζόμενου, δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ για κάθε παράβαση.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται δύο κρίσιμες υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν ποιοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και με ποια ιατρικά δικαιολογητικά μπορεί αυτό να αποδειχθεί.

kathimerini.gr