Το Κίεβο απέρριψε το τελεσίγραφο – Ρωσία: “Θα μείνει μόνο μια στενή λωρίδα γης από την πρώην Ουκρανία – Όποιος έχει μυαλό σήμερα κατάλαβε”
Η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ρώσοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με οργή στην αναμενόμενη απόφαση του Κιέβου.
Ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας, Πιότρ Τολστόι τόνισε ότι “αυτή είναι η τελευταία πρόταση ειρήνης από την πλευρά της Μόσχας, η επόμενη θα είναι απαίτηση συνθηκολόγησης της Ουκρανίας ( ή ότι απομείνει)” ενώ ο Σ.Λαβρόφ είπε:
“Ο πρόεδρος έχει πολύ υπομονή. Όποιος έχει μυαλό, σήμερα θα καταλάβει. Όποιος έχει αυτιά, θα ακούσει. Δεν είμαι σίγουρος ότι στη Δύση όλα είναι εντάξει με αυτά τα όργανα, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία”.
Ρώσοι αναλυτές σημειώνουν πως “με αυτή τη πρόταση ειρήνης του Β.Πούτιν, η Ουκρανία θα κρατούσε το Χάρκοβο και την Οδησσό. Η Ουκρανία έχασε την ευκαιρία να διατηρήσει την κρατική υπόσταση της”.
H Oυκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο
Η Ουκρανία απέρριψε το τελεσίγραφο που ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ως «παράλογο».
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας περιέγραψε τα λόγια του ως «δηλώσεις χειραγώγησης που έχουν στόχο να παραπλανήσουν την διεθνή κοινότητα (και) να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες να επιτευχθεί μια δίκαια ειρήνη».
«Είναι παράλογο για τον Πούτιν, ο οποίος σχεδίασε, προετοίμασε και εκτέλεσε, μαζί με τους συνοδοιπόρους του, την μεγαλύτερη ένοπλη επίθεση στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, να παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός», προσθέτει το υπουργείο στην ανακοίνωση του.
Μιλώντας στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G-7, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Πούτιν δεν θα σταματήσει τη στρατιωτική του επίθεση ακόμη και αν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του.
«Αυτά είναι μηνύματα τελεσιγράφου που δεν διαφέρουν από τα μηνύματα του παρελθόντος», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης.
«Ο ίδιος δεν θα σταματήσει», δήλωσε ο Ζελένσκι ,αναφερόμενος στον Πούτιν, κάνοντας έναν παραλληλισμό με την επεκτατική πολιτική του Αδόλφου Χίτλερ πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Ποντολιάκ: «Δεν υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός»
Σε ξεχωριστές του δηλώσεις ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ δήλωσε στο Reuters μέσω Zoom, ότι δεν «υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί συμβιβασμός» μεταξύ των δηλώσεων του Πούτιν και των όρων που θέτει η Ουκρανία για τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία.
«Προτείνει στην Ουκρανία να παραδεχτεί την ήττα της. Προτείνει στην Ουκρανία να παραδώσει νομικά τα εδάφη της στη Ρωσία. Προτείνει στην Ουκρανία να υπογράψει τη γεωπολιτική της κυριαρχία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.
Ο Ποντολιάκ δήλωσε ότι ο Πούτιν προσπαθούσε να αρπάξει την ατζέντα των ειδήσεων από την Ουκρανία κάνοντας την ομιλία του λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Ο σύμβουλος, ο οποίος συχνά ενεργεί ως εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου, δήλωσε ότι η Μόσχα προσπαθεί επίσης να παρουσιαστεί στον κόσμο, και ιδιαίτερα στις χώρες του «Παγκόσμιου Νότου», ως η πλευρά που ενδιαφέρεται περισσότερο για την ειρήνη.
«Με τη δήλωση του Πούτιν, η Ρωσία εμφανίζεται σαν να μην ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την επίθεση… α λλά σαν να προτείνουν την ειρήνη και η Ουκρανία να μην τη θέλει», είπε.
Ο Ποντολιάκ είπε ότι η Ουκρανία θέλει την ειρήνη, αλλά μόνο αν η Ρωσία τιμωρηθεί δίκαια για την επιθετικότητά της και διατηρηθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.
Ο Ποντολιάκ δήλωσε επίσης στο Χ ότι οι απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου «αντιβαίνουν στην κοινή λογική».
«Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτές τις ψευδαισθήσεις και να σταματήσουμε να παίρνουμε στα σοβαρά τις «προτάσεις» της Ρωσίας, οι οποίες είναι αντίθετες με την κοινή λογική».
«Δεν υπάρχουν νέες «ειρηνευτικές προτάσεις» από τη Ρωσία. Το υποκείμενο Πούτιν εξέφρασε απλώς την «τυπική επιλογή του επιτιθέμενου», η οποία έχει ήδη ακουστεί πολλές φορές. Το περιεχόμενό της είναι αρκετά συγκεκριμένο, άκρως προσβλητικό για το διεθνές δίκαιο και απολύτως εύγλωττο για την αδυναμία της σημερινής ρωσικής ηγεσίας να αξιολογήσει επαρκώς τις πραγματικότητες» έγραψε στο Χ.
Ρωσία: Θα μείνει μόνο μια στενή λωρίδα από την Ουκρανία!
Ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σχολιάζοντας τους όρους που πρότεινε στο Κίεβο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε ότι τα γεγονότα εξελίσσονται σύμφωνα με ένα καταστροφικό σενάριο για το καθεστώς Μπαντέρα που κατέλαβε την εξουσία στην Ουκρανία.
“Ο σημερινός χώρος για συμβιβασμούς συρρικνώνεται μαζί με τη μείωση της επικράτειας μιας ετοιμοθάνατης χώρας. Δεν είναι μακριά η μέρα που μπορεί να απομείνει μόνο μια στενή λωρίδα εδάφους από την Ουκρανία” είπε ο Μεντβέντεφ.
Ο Μεντβέντεφ τόνισε επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύεται για πολλά χρόνια, κάτι που επεσήμανε ευθέως ο αρχηγός του κράτους όταν πρότεινε την ιδέα της δημιουργίας ζώνης αποστρατικοποίησης.
Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αποκλείει ότι ολόκληρη η επικράτεια της πρώην Ουκρανίας μέχρι τα πολωνικά σύνορα μπορεί να ενταχτεί στη ζώνη αυτή, καθώς από αυτά τα εδάφη υπάρχει συνεχώς η απειλή.
Είναι προφανές ότι αυτά τα εδάφη, εάν το επιθυμούν οι κάτοικοι τους , θα μπορούσαν να γίνουν μέρος της Ρωσίας είπε ο ίδιος.
Εξειδικεύει την πρόταση Πούτιν
Στη συνέχεια ο Μεντβέντεφ εξειδίκευσε τους όρους του Β.Πούτιν.
«Ο Πρόεδρος μίλησε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Υπουργείου Εξωτερικών. Εδώ είναι τα βασικά σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσουμε με βάση τα όσα είπε ή υπαινίχθηκε ο αρχηγός του κράτους στην ομιλία του:
Πρώτον, η Ρωσία έχει επανειλημμένα προσφέρει στην Ουάσιγκτον, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ τρόπους για την έγκαιρη επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αποτρέποντας μια μεγάλης κλίμακας τραγωδία. Αντίθετα, υπήρξαν κυνικοί χειρισμοί και ξεκάθαρος δόλος. Η πρώτη περίπτωση ήταν το 2014, όταν μια υπόσχεση του Προέδρου των ΗΠΑ να σταματήσει την οργή και τις προκλήσεις των νεοναζιστικών δυνάμεων στο Κίεβο οδήγησε σε πραξικόπημα. Αυτό οδήγησε στο δημοψήφισμα για την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία.
Ο δεύτερος δόλος ήταν οι συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες μετατράπηκαν σε ένα βδελυρό ψεύτικο, σχεδιασμένο ψέμα για να εξοπλιστούν οι αρχές του Κιέβου, όπως παραδέχτηκαν οι ίδιοι οι δυτικοί.
Το τρίτο περιστατικό συνέβη μετά την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης, με το καθεστώς του Κιέβου να αναγκάζεται να απορρίψει τη συμφωνία ουδετερότητας που είχε προηγουμένως μονογραφήσει στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό οφείλεται στην αγενή πίεση ορισμένων Αμερικανών αξιωματούχων και του Βρετανού εκκεντρικού Τζόνσον, καθώς και στη δειλία της κυβερνώσας ουκρανικής κλίκας, φοβούμενη ένα άλλο Μαϊντάν.
Δεύτερον, η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Όλα τα νέα εδάφη έχουν γίνει μέρος της Ρωσίας σύμφωνα με το Σύνταγμα. Και αυτό είναι για πάντα. Είναι δυνατές περαιτέρω διαπραγματεύσεις; Ναι είναι. Ο αρχηγός του κράτους μας το ανέφερε σήμερα, διατυπώνοντας μια νέα ιδέα για τον τερματισμό της σύγκρουσης, αλλά μόνο λαμβάνοντας υπόψη τις επιτόπιες πραγματικότητες με βάση τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης και την τρέχουσα έκδοση του ρωσικού Συντάγματος.
Τρίτον, είναι προφανές ότι τα γεγονότα εξελίσσονται σύμφωνα με ένα καταστροφικό σενάριο για το καθεστώς Μπαντέρα. Θα επιδεινωθεί μόνο, όπως δήλωσε ξεκάθαρα ο Πρόεδρός μας. Μπορεί να μείνει μόνο μια στενή λωρίδα από την Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να προστατευθεί για πολλά χρόνια ακόμη. Η ζώνη αποστρατικοποίησης θα μπορούσε να περιλαμβάνει ολόκληρη την πρώην Ουκρανία μέχρι τα σύνορα με την Πολωνία, καθώς η απειλή πηγάζει συνεχώς από εκεί. Και μετά τι? Ο Πρόεδρος δεν είπε ρητά, αλλά είναι σαφές ότι αυτά τα εδάφη, εάν οι άνθρωποι που ζουν εκεί το θέλουν, θα μπορούσαν να γίνουν μέρος της Ρωσίας.
Τέταρτον, η «σύνοδος των καταδικασμένων» που ξεκινά αύριο θα καταλήξει σε πλήρη αποτυχία. Οι ανούσιες «διαπραγματεύσεις» χωρίς τη Ρωσία, σύμφωνα με τη θνησιγενή φόρμουλα του κλόουν του Κιέβου, απλώς στρατολογούν νέους πρόσθετους για να συμμετάσχουν σε ένα ανόητο έργο για να νομιμοποιήσουν την μαριονέτα του Κιέβου ως πλήρη αρχηγό κράτους. Αλλά είναι ξεκάθαρο σε όλους, ακόμη και στους αντιπάλους μας, ότι είναι απλώς ένας αξιολύπητος σφετεριστής, που τρέμει από τον φόβο και την απόσυρση των ναρκωτικών. Η συστηματική ερμηνεία του ουκρανικού Συντάγματος οδηγεί σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα: η θητεία του προέδρου δεν μπορεί να παραταθεί και περνά στον επικεφαλής του κοινοβουλίου.
Πέμπτον Όλοι οι υπάλληλοι που διορίστηκαν από αυτόν μετά τη λήξη της θητείας του δεν έχουν καμία εξουσία λήψης αποφάσεων. Αυτά τα άτομα είναι παράνομα και οι αποφάσεις τους είναι παράνομες. Επομένως, οποιοσδήποτε Ουκρανός στρατιώτης διαπράττει ποινικό αδίκημα όταν εκτελεί παράνομες εντολές από αξιωματούχους που έχουν διοριστεί από την παράνομη αρχή. Αυτός ο σφετεριστής, που κατέλαβε την εξουσία στη χώρα, έχει μετατρέψει όλους τους Ουκρανούς κατοίκους σε ομήρους. Κάθε μέρα στέλνει στρατιώτες στο θάνατο χωρίς κανένα δικαίωμα.