Το Κίεβο στέλνει Στρατοδικείο τον διοικητή των Μεικτών Δυνάμεων: Έτοιμο να κλείσει το “καζάνι του Τορέτσκ” παγιδεύοντας 10 Ουκρανικές Ταξιαρχίες

Σε άμεσο κίνδυνο ενθυλάκωσης βρίσκονται 10 ουκρανικές Ταξιαρχίες, που επιχειρούν στην περιοχή του Τορέτσκ, αν δεν οπισθοχωρήσουν.

Πρώτο το Warnews 247 είχε μεταδώσει την Κυριακή πως το καζάνι του Τορέτσκ είναι έτοιμο να κλείσει, παγιδεύοντας τις Ουκρανικές δυνάμεις, με βάση τον πιο κάτω χάρτη, που αναδημοσιεύουμε.

Πιο συγκεκριμένα, ρωσικά μέσα μεταδίδουν πως οι Ρώσοι χρησιμοποιούν νέες εφεδρείες, καθώς και ετοιμοπόλεμες μονάδες, που συγκεντρώνονται στην περιοχή του Χαρκόβου, προκειμένου να επιτεθούν στο Τορέτσκ.

Ήδη ο Ουκρανός ΥΠΑΜ Αλεξάντερ Σίρσκι έχει δώσει εντολή να εμπλακούν η 101 ελίτ Ταξιαρχία ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου, μαζί με την 2η Ταξιαρχία Εθνοφρουράς, καθώς και ότι απέμεινε από τις στρατηγικές εφεδρείες των 24 και 59 Μηχανοκίνητων Ταξιαρχιών Πεζικού.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τις αναφορές, το μέτωπο θα κορεστεί από επιπλέον μονάδες που θα λειτουργήσου ως “Κρέας” (προφανώς αναφέρεται σε ανεκπαίδευτες δυνάμεις που απλώς υπάρχουν προκειμένου να προκαλέσουν κορεσμό του μετώπου).

Τους ισχυρισμούς αυτούς έρχονται να επαληθεύσουν ενέργειες της 23 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού, άντρες της οποίας χτίζουν οχυρώσεις και ναρκοθετούν την περιοχή πλησίον του Τορέτσκ και πιο συγκεκριμένα στην δυτική όχθη των ποταμών Γκρούζκαγια και Κριβόη Τορέτς καθώς και εγκαρσίως του αυτοκινητοδρόμου Μιρνογκράντ-Τσάσοβ Γιαρ.

Προφανώς ο Σίρσκι και το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αντιλαμβάνονται πως πρέπει να οισθοχωρήσουν αρκετά, ίσως φοβούμενοι και την προέλαση στον άξονα του Οτσερέτινε, που αποτελεί μέρος της τανάλιας των Ρώσων.

Παρότι είναι σπάνιες, υπάρχουν δυτικές αναφορές, οι οποίες δίνουν έμφαση στην κρίσιμη περιοχή δυτικά της Γκορλόβκα και μεταδίδουν μάλιστα πως η κατάληψη του Σουμόβ (μάλλον εννοεί το Σούμι) υποστηρίζει την ρωσική επίθεση προς το Πίβνιτσνι και τελικά δημιουργεί τις συνθήκες προέλασης προς το Τορέτσκ και μετά ίσως στο Τσάσοβ Γιαρ στα Βόρεια είτε δυτικά της Γκορλόβκα στα Νότια.

Όντως και καθώς αρχίζει να καθαρίζει “η ομίχλη του πολέμου”, οι ειδικοί σε θέματα Ουκρανίας και που γνωρίζουν την κατάσταση στα μέτωπα, κάνουν λόγο για μια σειρά από ρωσικές μονάδες εφόδου σε μέγεθος διμοιρίας, οι οποίες μετά από προπαρασκευή πυρών πυροβολικού, προέλασαν κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου και των σιδηροδρομικών γραμμών στα δυτικά προς το Πίβνιτσνι.

Οι συγκεκριμένες δυνάμεις έδρασαν ορμώμενες από την σωφρονιστική αποκία Μιτσουρίνσκ και το εργοστάσιο σκυροδέματος Μαγιόρσκι και κατάφεραν να εκτοπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις από σημαντικές θέσεις κατά μήκος του καναλιού Σιβιέρσκι Ντονιέτς-Ντονμπάς. Στην κοιλάδα μεταξύ των δύο αυτών ποταμών, οι Ουκρανοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν την ρωσική προέλαση, κατά μήκος ολόκληρης της κατεύθυνσης που οδηγεί μέχρι το Τσάσοβ Γιαρ.

Ο Κονσταντίν Μασόβετς της δεξαμενής σκέψης “Information Opir” πιστεύει πως σε αυτό το σημείο θα επιμείνουν περισσότερο οι Ρώσοι με Αντικειμενικό Σκοπό να προσεγγίσουν το Τσασόβ Γιαρ. Και για να το κάνουν αυτό δεν απαιτείται η κατάληψη των Τορέτσκ, Ντρούζμπα και Πιβνίτσκαγιε, ήδη οι δυνάμεις που βρίσκονται εκεί αρκούν. Με λίγα λόγια, κατά τον Μασοβέτς είναι σίγουρο πως θα υπάρξει προσέγγιση του Τσασόβ Γιαρ από τα Νότια, συγρόνως με την περίσφυξη του θύλακα του Τορέτσκ.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, στην περιοχή του Τορετσκ επιχειρούν 10-11 χιλιάδες προσωπικό σε επιχειρησιακό βάθος, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη, 50-60 άρματα μάχης και 110-120 ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης).

Υπάρχει η αντίληψη στους ειδικούς επί της Ουκρανίας πως οι Ρώσοι δεν θα περιορίσουν τις επιθέσεις τους, στην δυτική όχθη Σιβιέρσκι Ντονμπας-Ντονιέτσκ, αλλά θα προσπαθήσουν να πλήξουν τις κινητές μονάδες του ουκρανικού στρατού, ασκώντας πίεση στο Ζελέζναγιε. Όντως σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS, οι Ρώσοι έπληξαν το Ζελέζναγιε μεταξύ άλλων πόλεων και οικισμών, όπως η Κονσταντινόβκα, το Κουράχοβο, Νικολάγιεφκα κτλ.

Ο απώτερος σκοπός των Ρώσων είναι να εκτοπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις δυτικά κατά μήκος των ποταμών Βότσια, Καζένι Τορέτς και Μπιτσόκ, ενώ παράλληλα θα κινούνται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Ποκρόφσκ-Κονσταντινόβκα. Με αυτό τον τρόπο θα ενθυλακωθούν 10 ουκρανικές Ταξιαρχίες.

Tέλος ο Γιούρι Σόντολ – Επιβεβαίωση War News 24/7

Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγάλος που σε συνδυασμό με την σωρεία λαθών του ουκρανικού γενικού επιτελείου, ανάγκασαν τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να απομακρύνει τον Αντιστράτηγο Γιούρι Σόντολ από την θέση του διοικητή των Μεικτών δυνάμεων του ουκρανικού Στρατού και να τον αντικαταστήσει με τον Ταξίαρχο Αντρίι Γκνάτοβ.

Το War News 24/7 είχε αποκαλύψει τις κατηγορίες περί προδοσίας τόσο εναντίον του όσο και εναντίον του Ουκρανού Α/ΓΕΕΔ Α.Σίρσκι.

Διαβάστε επίσης: Δραματικές σκηνές στο Τορέτσκ: Ο ρωσικός Στρατός κατέλαβε το Σούμι και μπήκε σε Σεβέρνι και Κίροβο – Το Κίεβο κατηγορεί Α.Σίρσκι και Γ.Σόντολ για προδοσία

Ο Μπόγκνταν Κρότεβιτς ανέφερε νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας ότι είχε υποβάλει καταγγελία στις υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) για να απαιτήσει την έναρξη έρευνας σε βάρος του Σοντόλ έπειτα από κατηγορίες για ανικανότητα και κατάχρηση εξουσίας.

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Κρότεβιτς κατηγορεί τον Σοντόλ για ανικανότητα που οδήγησε στον θάνατο Ουκρανών στρατιωτών και οπισθοχωρήσεις στο μέτωπο.

Με τροποποίηση του πυρηνικού της δόγματος απειλεί η Ρωσία καθώς οι ανησυχίες για εμπλοκή του ΝΑΤΟ μετά από μια θραύση του μετώπου εντείνονται

Στον απόηχο των δηλώσεων για μια πιθανή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μετά από μια κατάρρευση του μετώπου, έρχεται μια πιθανή τροποποίηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Αντρέι Καρταπόλοβ, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της ρωσικής Δούμα, δήλωσε στο RIA NOVOSTI πως “αν η κατάσταση παγκοσμίως αλλάξει, τότε η χώρα πρέπει να τροποποιήσει το πυρηνικό της δόγμα”. Προφανέστατα μια εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, εμπίπτει στα πλαίσια των εν λόγω “παγκόσμιων αλλαγών”.

Ο Καρταπόλοβ πιστεύει πως σε μια συγκεκριμένη κατάσταση που θα χρειαστεί η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, θα πρέπει να λάβει υπόψιν το λεγόμενο timing, δηλαδή το χρονικό όριο που ορίζει το πότε θα γίνει μια τέτοια χρήση.

“Αν οι προκλήσεις και οι απειλές αυξηθούν μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις σχετικά με το timing της χρήσης πυρηνικών όπλων…Το {πυρηνικό} δόγμα αντικατοπτρίζει την αντίδρασή μας σχετικά με το τι γίνεται στην χώρα”, επεξηγεί ο Καρταπόλοβ, ενώ προσθέτει πως ίσως είναι  νωρίς για τέτοιες συζητήσεις.

Πάντως και ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν παραδέχτηκε την πιθανότητα να τροποποιηθεί το πυρηνικό δόγμα, σε έναν από τους λόγους του, δίνοντας έμφαση στην παγκόσμια τάση χρήσης (όποτε και αν γίνει) πυρηνικών με ασθενέστερες κεφαλές (low yield, προφανώς αναφέρεται στα τακτικά πυρηνικά).

Τα πράγματα σοβαρεύουν καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες προετοιμάζουν τους πολίτες τους λέγοντας πως η χρήση πυρηνικών δεν είναι δα και τόσο τρομακτικό σενάριο. 

Πάντως αν η Ρωσία επιλέξει να αλλάξει το πυρηνικό της δόγμα, μπορεί και να υιοθετήσει την σκοπιά του πρώτου πλήγματος αν οι ηγέτες της αισθανθούν πως η ακεραιότητα της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο, ότι και να σημαίνει αυτό. 



Πηγή