Το Κίεβο ζητά άδεια για στρατηγικά πλήγματα βαθιά στη ρωσική ενδοχώρα: Παραδίδει στις ΗΠΑ λίστα ρωσικών στόχων και ζητά JASSM-ER για τα F-16
Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μια λεπτομερή λίστα πιθανών στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία σε αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να πείσουν την Ουάσιγκτον να άρει τους περιορισμούς της στη χρήση αμερικανικών όπλων για χτυπήματα εντός της ρωσικής επικράτειας.
Σύμφωνα με το Politico, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και ο ανώτερος σύμβουλος Άντριι Γιέρμακ θα παραδώσουν προσωπικά αυτόν τον κατάλογο κατά τη διάρκεια συνομιλιών υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα.
Το επιχείρημα της Ουκρανίας επικεντρώνεται στην πεποίθηση ότι αυτά τα απομακρυσμένα πλήγματα σε επιλεγμένες θέσεις εντός του ρωσικού εδάφους θα ενίσχυαν τις στρατιωτικές της προσπάθειες χτυπώντας βασικούς ρωσικούς στόχους, μερικοί από τους οποίους κατά το Κίεβο παραμένουν ευάλωτοι, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία μετακινεί τα κρίσιμα επιθετικά και αμυντικά στοιχεία της πιο μακριά από τα σύνορα.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση, με τη Ρωσία να απαντά ενδεχομένως με ακόμη πιο σφοδρές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει το Politico, υπάρχουν βάσιμες εικασίες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να επανεξετάζει τη στάση της για τους περιορισμούς, καθώς ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι και βουλευτές έχουν παρατηρήσει σημάδια πιθανής αλλαγής στην πολιτική των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία μπορεί να λάβει πυραύλους AGM-158A JASSM ή AGM-158B JASSM-ER, που έχει εκτεταμένο βεληνεκές. Οι ΗΠΑ ήδη προμηθεύουν την Ουκρανία με πυραύλους ATACMS, οι οποίοι έχουν σχεδόν το ίδιο βεληνεκές με τον AGM-158A.
Ο εξοπλισμός των ουκρανικών F-16 με τους συγκεκριμένους πυραύλους θα επιτρέψει στον ουκρανικό στρατό να πραγματοποιήσει στρατηγικά πλήγματα βαθιά στην ρωσική ενδοχώρα.
Η απόφαση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις πέρα από τα σύνορά της, μια κίνηση που το Κίεβο θεωρεί κρίσιμη για την αντιμετώπιση της ρωσικής προέλασης.
«Οι ΗΠΑ παίζουν με την φωτιά», λέει ο Λαβρόφ
Η Ρωσία δήλωσε ότι η Δύση «παίζει με την φωτιά» με το να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στην Ουκρανία να καταφέρει πλήγματα βαθιά εντός της Ρωσίας με δυτικούς πυραύλους και προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα περιορισθεί στην Ευρώπη.
Η Ουκρανία επιτέθηκε στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου και έχει αποσπάσει ένα κομμάτι εδάφους στη μεγαλύτερη ξένη επίθεση κατά της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ που υπηρετεί ως υπουργός Εξωτερικών του Πούτιν για περισσότερο από 20 χρόνια, δήλωσε ότι η Δύση επιδιώκει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και «πάει γυρεύοντας» με το να εξετάζει τα ουκρανικά αιτήματα για χαλάρωση των περιορισμών όσον αφορά τη χρήση όπλων που παρέχονται από το εξωτερικό.
«Επιβεβαιώνουμε τώρα για άλλη μια φορά ότι το να παίζεις με τη φωτιά – και μοιάζουν σαν τα μικρά παιδιά που παίζουν με σπίρτα – είναι πολύ επικίνδυνο για τους ενήλικες θείους και θείες που τους έχουν εμπιστευθεί πυρηνικά όπλα στη μία ή την άλλη δυτική χώρα», δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους στη Μόσχα.
«Οι Αμερικανοί συνδέουν απερίφραστα τις συζητήσεις για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως κάτι που, Θεός φυλάξοι, αν συμβεί, θα αφορά αποκλειστικά την Ευρώπη», είπε ο Λαβρόφ.
Ο Λαβρόφ προσέθεσε ότι η Ρωσία έχει «αποσαφηνίσει» το πυρηνικό της δόγμα.
Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για το 2020 ορίζει πότε ο πρόεδρός της θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο: σε γενικές γραμμές ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή συμβατικών όπλων «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».