Το κράτος σε ρόλο τραπεζίτη με δάνεια σε μικρομεσαίους

Mε ένα νέο εργαλείο, την «επιστρεπτέα προκαταβολή», θα ενισχυθούν επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, με περίπου 1 δισ. ευρώ, πιθανώς από το τέλος Απριλίου. Πρόκειται ουσιαστικά για δάνειο που χορηγεί το κράτος στις επιχειρήσεις αυτές, με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα επιστραφεί τα επόμενα χρόνια στο σύνολό του ή εν μέρει. Ενα μέρος του, δηλαδή, μπορεί να είναι δωρεάν επιχορήγηση.

Το μέτρο, το οποίο περιέγραψε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, είναι εμπνευσμένο από την Πορτογαλία, όπου εφαρμόσθηκε κάτι αντίστοιχο. Οπως είπε, οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει αυτό είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή του κόστους κάθε κλάδου (θέμα για το οποίο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συνεργάζεται με τις εργοδοτικές οργανώσεις) και η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά μέτρα. Σύμφωνα με πηγές, δεν είναι σίγουρο ότι οι πολύ μικρές ΙΚΕ θα δικαιούνται να ενισχυθούν από αυτό ή θα περιοριστούν στα 800 ευρώ των ελεύθερων επαγγελματιών.

Η απόφαση για το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη επειδή πολλές επιχειρήσεις δεν διαθέτουν τραπεζικό προφίλ και έπρεπε να βοηθηθούν, ενώ κρίθηκε ότι οι κρατικές εγγυήσεις δανείων στο παρελθόν δεν λειτούργησαν καλά.

Το συγκεκριμένο δάνειo θα δοθεί μέσω του Τaxisnet απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, ως  οφειλόμενος φόρος.

Προϋπόθεση γι’ αυτά τα δάνεια, όπως και για όλα τα μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως αυτές υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία της  «Εργάνης» της 1ης Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Από ένα μέγεθος επιχείρησης και πάνω, που θα αποφασιστεί, οι επιχειρήσεις θα στηρίζονται από τα εργαλεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης:

• Εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 3 δισ. ευρώ.

• Νέα επιχειρηματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ από ρευστότητα που θα χορηγήσει στις τράπεζες η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

• Εγγυοδοτικός μηχανισμός, σε συνεργασία με την ΕΤΕπ, για επενδυτικά δάνεια έως 500 εκατ. ευρώ.

• Χορήγηση νέων δανείων σε πληττόμενες επιχειρήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

kathimerini.gr