Το lockdown έφερε καύσωνα: “Ετοιμαστείτε για ένα μακρύ ζεστό καλοκαίρι με κορωνοϊό”, λέει ο ΠΟΥ

Παρά το γεγονός ότι όλοι περιμέναμε το καλοκαίρι για να πάρουμε βαθιά ανάσα από τους περιορισμούς του lockdown, ελπίζοντας ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τον κορωνοϊό, οι επιστήμονες δεν μας αφήνουν να ηρεμήσουμε.

Θερμοκρασίες “ρεκόρ” και ξηρασία αναμένονται το καλοκαίρι στην Ευρώπη, ενώ ο κορωνοϊός μάλλον δεν προβλέπεται να μειώσει την μεταδοτικότητά του λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών. Το παζλ της … απελπισίας έρχονται να συμπληρώσουν οι μάσκες και οι συστάσεις για περιορισμό της χρήσης των κλιματιστικών. Ευτυχώς, τα επιστημονικά νέα αφήνουν … ήσυχες τις θάλασσες, στις οποίες κατηγορηματικά δεν μεταδίδεται ο ιός, μέσω του νερού.

 

“Προετοιμαστείτε για ένα μακρύ, ζεστό καλοκαίρι με τον COVID-19” αναφέρει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος τονίζει, ότι οι μετεωρολογικές υπηρεσίες αναμένουν ένα πιο ζεστό και ξηρό -από το συνηθισμένο- καλοκαίρι στην Ευρώπη.

Τα lockdown ανέβασαν τις θερμοκρασίες στον πλανήτη

Το δίμηνο lockdown το οποίο επιβλήθηκε από την παρουσία του κορωνοϊού στον πλανήτη είχε ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα: αυτό της μείωσης εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα από την παύση της λειτουργίας των εργοστασίων και τη μείωση της κυκλοφορίας. Ωστόσο, τα νέα δεν είναι μόνο καλά.

“Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα”, ανέφερε ο καθηγητής Francis Pope, εμπειρογνώμονας της επιστήμης της ατμόσφαιρας, στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, μιλώντας στην “The Independent” ότι οι μειώσεις στο επίπεδο ορισμένων ρύπων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες βραχυπρόθεσμα.

Το παράξενο αυτό φαινόμενο ερμηνεύεται ως εξής: Τα σωματίδια της ρύπανσης στην ατμόσφαιρα, γνωστά ως αερολύματα, μπορούν να επηρεάσουν την ποσότητα του ηλιακού φωτός που φτάνει στο έδαφος. Τα αερολύματα αυτά μπορεί να είναι είτε φυσικά (π.χ. σκόνη ή άλατα που εξατμίζονται από τους ωκεανούς) ή παραγόμενα από την ανθρώπινη δραστηριότητα (π.χ. αιθάλη και σωματίδια ατμοσφαιρικών ρύπων). Η μείωση αυτών των ατμοσφαιρικών στοιχείων, μπορεί να αυξήσει την ποσότητα ηλιακού φωτός που φτάνει στο έδαφος της γης και να αυξήσει τη θερμοκρασία.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, στην ενημέρωση της Πέμπτης (14-3-20):

“Διαβάζω σε μελέτες από περιβαλλοντολόγους ότι, πιθανώς, τα καλοκαίρια από δω και πέρα να είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μάλιστα το lockdown, το «απαγορευτικό», επηρέασε με κάποιο τρόπο την προσέγγιση των ακτίνων του ηλίου, η οποία γίνεται αυτή την στιγμή πιο ελεύθερα στην ατμόσφαιρα της Γης και θα οδηγήσει σε κάποια άνοδο των θερμοκρασιών. Ήδη θα δούμε θερμοκρασίες-ρεκόρ το Σαββατοκύριακο”, τόνισε.

ΠΟΥ: Αυξάνεται η πιθανότητα καύσωνα σε 31 ευρωπαϊκές πόλεις – Οι επιπτώσεις στη νόσο COVID-19

Πρόσφατες μελέτες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα εμφάνισης καύσωνα έχει αυξηθεί σε 31 ευρωπαϊκές πόλεις (πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και στο Λονδίνο, τη Μόσχα, το Όσλο και τη Ζυρίχη). Οι ίδιες έρευνες τονίζουν ότι οι ίδιες πόλεις και μητροπολιτικές περιοχές θα είναι πιο ευάλωτες σε ακραίες θερμοκρασίες τις επόμενες δεκαετίες.

Οι επιστημονικές απόψεις συγκλίνουν στην άποψη ότι η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει το φορτίο που σχετίζεται με την ασθένεια COVID-19, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει: “Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία πολλών ανθρώπων, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των βρεφών, των ανθρώπων που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους και των χρονίως πασχόντων. Ο καύσωνας μπορεί να να προκαλέσει εξάντληση και θερμοπληξία και μπορεί να επιδεινώσει τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας – όπως τα καρδιαγγειακά, τα αναπνευστικά, τη νεφρική λειτουργία ή τα ψυχικά νοσήματα. Οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από τις υψηλές θερμοκρασίες μπορούν σε μεγάλο βαθμό να αποφευχθούν μέσω των μέτρων δημόσιας υγείας, ακολουθώντας επίσης τις συμβουλές για την προστασία από το COVID-19”.

Η ζέστη δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον ιό

Λίγη ενθάρρυνση δίνουν οι μέχρι στιγμής μελέτες και για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου το καλοκαίρι. Αν και οι επιστήμονες, μέχρι τώρα συμφωνούν, ότι οι έρευνες δεν είναι επαρκείς.

Σε έρευνα που έγινε σε 144 χώρες του κόσμου, διαπιστώθηκε ότι οι διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και την υγρασία δεν επηρέαζαν την εξάπλωση της πανδημίας. Σημαντικό ανάχωμα για τον ιό, ήταν μόνο τα μέτρα δημόσιας υγείας, η κοινωνική απόσταση και το κλείσιμο των σχολείων.

Τελευταία μελέτη από το National Academies of Sciences, Engineering and Medicine των ΗΠΑ,  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες δεν είναι πολύ πιθανόν να επιβραδύνουν σημαντικά τον ιό.

Σε όλες τις παραπάνω μελέτες τονίζεται από τους ερευνητές, η αβεβαιότητα και οι περιορισμοί στα ευρήματα τους. Κοινός παρανομαστής είναι, επίσης, η παραδοχή της υπεροχής των μέτρων δημόσιας Υγείας.

Πηγή