Το μυθικό και μυστηριώδες βουνό της Ελλάδας

Το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ανακηρυγμένο ως Διατηρητέο Οικοσύστημα της UNESCO και ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της χώρας (1938) είναι ένα μέρος μυθικό, μυστηριώδες και άκρως εντυπωσιακό.

Κατοικία των 12 Θεών, σύμφωνα με τη μυθολογία, πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο των Ολύμπιων Θεών με τους Τιτάνες (Τιτανομαχία) και αποτέλεσε το νέο σπίτι των νικητών, που δεν ήταν άλλοι από τους Ολύμπιους Θεούς.

Ο μυθικός Όλυμπος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας μας, που συνδυάζει ιδανικά βουνό και θάλασσα, προσφέροντας στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες, τόσο στους γραφικούς και παραδοσιακούς οικισμούς στις καταπράσινες πλαγιές του, όσο και στις διάσημες παραλίες του στους πρόποδές του κατά την διάρκεια των πιο ζεστών μηνών του χρόνου.

Βαθιές χαράδρες, δεκάδες ομαλές αλλά και βραχώδεις κορυφές, αλπικά λιβάδια, ρεματιές, πολλές πηγές και μικρές εποχιακές λίμνες δημιουργούν ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς που σαγηνεύει.

Για τους φυσιολάτρες και δεινούς πεζοπόρους, ορειβάτες και αναρριχητές από όλο τον κόσμο, αποτελεί το σημείο αναφοράς τους στην Ελλάδα. Η φαντασία εξάπτεται για το τι κρύβει σε κάθε γωνιά του το μυθικό βουνό, με τους περισσότερους από αυτούς να θέλουν να κατακτήσουν τις πιο ψηλές κορυφές τους.

Στις εικόνες που σίγουρα κόβουν την ανάσα οι δύο ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου. Η κορυφή Μύτικας σε υψόμετρο 2.919 μ., γνωστή και ως «Πάνθεον», και το Στεφάνι ή αλλιώς ο «Θρόνος του Δία» σε υψόμετρο 2.909 μ. Η δεύτερη, μάλιστα, αποτελεί και την πιο απόκρημνη κορυφή του Ολύμπου, με τα τελευταία 200 μέτρα της να υψώνονται κατακόρυφα και να είναι ιδιαιτέρως απαιτητικά ως προς την ανάβαση.

Το ελληνικό υπουγείο Πολιτισμού έχει ανακηρύξει τον Όλυμπο ως αρχαιολογικό και ιστορικό τόπο, εξαιτίας των διάσπαρτων μνημείων που συναντά κανείς σε όλο του το εύρος.

newsbeast.gr

Πηγή