Το νέο 10ετές σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας


Πρόεδρος της επιτροπής ορίστηκε ο νομπελίστας καθηγητής του London School of Economics (LSE) Χριστόφορος Πισσαρίδης. Η επιτροπή φιλοδοξεί να έχει μια ολιστική προσέγγιση, έτσι ώστε το σχέδιο να συνδέεται με το ΕΣΠΑ και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, θα περιέχει προτάσεις για την πράσινη ανάπτυξη και τον τρόπο χρηματοδότησής της.

Tην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία βάζει τώρα στον προγραμματισμό της η κυβέρνηση, απαντώντας έτσι, μεταξύ άλλων, στο αίτημα παραγόντων της αγοράς να προσδιορίσει το οικονομικό μοντέλο της χώρας, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτικές αποφάσεις.

Το σχέδιο, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο του Πρωθυπουργού, θα διαμορφώσει επιτροπή διακεκριμένων οικονομολόγων, με επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής.

Ποιοι συμμετέχουν

Πρόεδρος ορίστηκε ο νομπελίστας καθηγητής του London School of Economics (LSE) Χριστόφορος Πισσαρίδης, αναπληρωτής του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Βέττας και λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο οι καθηγητές του LSE Δημήτρης Βαγιανός και του Πανεπιστημίου Yale Κωνσταντίνος Μεγήρ. Οι τέσσερις συγκεκριμένοι καθηγητές είχαν μάλιστα συνεργαστεί και προ διετίας, καθώς ήταν οι συντονιστές και επιστημονικοί επιμελητές της έκδοσης «Πέρα από τη λιτότητα: Για μια νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία», ενός συλλογικού τόμου με θέμα την κρίση και την έξοδο από αυτή. Το έργο της επιτροπής θα συνδράμουν, επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι εξής ειδικοί σε επιμέρους θέματα της ελληνικής οικονομίας: Κυριάκος Ανδρέου (advisory leader-PwC), Κωνσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η επιτροπή θα υποβάλει έως το τέλος Ιανουαρίου μια προκαταρκτική έκθεση, που θα εντοπίζει τους κύριους άξονες της ανάπτυξης και θα εισηγείται αλλαγές σε σχέση με την υφιστάμενη πορεία και με το σχέδιο ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης, που είχε υποβάλει ο τότε αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης το 2018. Σε έξι μήνες η επιτροπή θα υποβάλει ένα ενδιάμεσο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει όλους τους άξονες και τις κεντρικές κατευθύνσεις, και σε εννέα μήνες το τελικό, πλήρως εξειδικευμένο.

Το σχέδιο θα αποβλέπει στη μεγιστοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης σε ορίζοντα δεκαετίας, με έμφαση επιλογών πολιτικής στην πρώτη πενταετία.

Οι στόχοι

Η επιτροπή φιλοδοξεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει μια ολιστική προσέγγιση, έτσι ώστε το σχέδιο ανάπτυξης να συνδέεται, μεταξύ άλλων, με το ΕΣΠΑ και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και να λαμβάνει υπόψη του επιμέρους πολιτικές, όπως π.χ. στο ασφαλιστικό ή στο φορολογικό, ώστε όλα να υπηρετούν τον κεντρικό στόχο. Θα περιέχει προτάσεις, για παράδειγμα, για την πράσινη ανάπτυξη και τον τρόπο χρηματοδότησής της, καθώς και για το είδος της ψηφιοποίησης που μπορεί να προωθήσει η Ελλάδα. Επίσης, θα απαντά στο ερώτημα πώς πρέπει να αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί, ιδίως εφόσον μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η επιτροπή θα συμβουλεύεται και άλλους επιστήμονες, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία. Επίσης, θα απευθύνεται σε εκπροσώπους της παραγωγής και αρμόδιους φορείς από διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους, ενώ θα διαβουλεύεται αρμοδίως και με εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης.

kathimerini.gr