Το νέο Champions League και πώς θα παίζεται
Ο Μιχάλης Τσόχος έχει όλες τις λεπτομέρειες, τι σημαίνει το «πρωτάθλημα» 36 ομάδων, πώς θα γίνεται η κλήρωση, πώς θα έρχονται οι προκρίσεις, και τι ισχύει και για καθεμιά από τις τρεις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Είναι πλέον γεγονός ότι το Champions League αλλάζει και μαζί του και οι δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις του Europa League από τη σεζόν 2024-2025. Και δεν μιλάμε για απλές αλλαγές όπως συμβαίνουν κάθε τριετία, αλλά για δομικές αλλαγές που αλλάζουν όλο τον τρόπο διεξαγωγής του. Κατά κάποιο τρόπο μιλάμε για ένα ενιαίο πρωτάθλημα όλης της Ευρώπης με 36 ομάδες. Και για άλλα δύο μικρότερα με επίσης 36 ομάδες στο κάθε ένα για το Europa και το Conference.
Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, αλλά το Gazzetta είναι σε θέση να σας κάνει γνωστές όλες τις λεπτομέρειες.
Πού πάνε τα 4 νέα εισιτήρια;
Οι ομάδες του Champions λοιπόν γίνονται 36, αυξάνονται κατά τέσσερις. Η UEFA ήθελε πολύ να στηρίξει τις χώρες που την στήριξαν στην κόντρα με την European Super League, αλλά να δώσει και ένα ακόμη μεγαλύτερο παράθυρο στους μικρούς. Το ένα λοιπόν από τα τέσσερα επιπλέον εισιτήρια θα πάει σε «μικρό» και τα άλλα τρία σε «μεγάλους».
Στην UEFA δεν ήθελαν να πουν ευθέως ότι η Αγγλία θα βγάζει πλέον και 5η ομάδα στη διοργάνωση, και βρήκαν έναν άλλο τρόπο να το κάνουν. Τα δύο εισιτήρια από τα επιπλέον 4 θα πηγαίνουν στις χώρες που την αμέσως προηγούμενη χρονιά (και μόνο σε αυτή τη μία σεζόν) οι ομάδες τους συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς. Οποια χρονιά κι’ αν τσεκάρεις στην τελευταία πενταετία η Αγγλία είναι πάντα μέσα στις δύο πρώτες χώρες. Αρα επί της ουσίας πλην απίθανου απρόοπτου, το ένα εισιτήριο θα πηγαίνει μονίμως στους Αγγλους, χωρίς η UEFA να το λέει. Το δεύτερο εισιτήριο πηγαίνει επίσης σε μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Ισπανία ή Γερμανία συνήθως είναι οι δύο χώρες που μαζεύουν πολλούς βαθμούς), εκτός κι’ αν γίνεται η έκπληξη, όπως για παράδειγμα φέτος, που το εισιτήριο θα πήγαινε στην Ολλανδία.
Τέλος, ξεκάθαρα ευνοημένη είναι και η Γαλλία, η οποία θεωρείται η πλέον αδικημένη, ως 5η χώρα της ειδικής βαθμολογίας της UEFA (σήμερα βάζει δύο ομάδες απευθείας στους ομίλους) και με το νέο φορμάτ θα βγάζει τρεις, αρκεί φυσικά να παραμένει στην 5η θέση της κατάταξης. Το εισιτήριο πάει στην 5η χώρα της βαθμολογίας, άρα και αυτό σε μεγάλο ψάρι.
Οσο για το τέταρτο εισιτήριο που πάει στους «μικρούς» – και αυτό αφορά και το ελληνικό ποδόσφαιρο – αυτό θα γίνει μέσω των προκριματικών των πρωταθλητών. Μέχρι σήμερα λοιπόν από αυτούς τους προκριματικούς έφταναν στους ομίλους 4 ομάδες, πλέον θα φτάνουν 5 και άρα, θεωρητικά πάντα, για τον πρωταθλητή Ελλάδας τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Για τον δευτεραθλητή Ελλάδας εφόσον κρατήσουμε τη θέση που κερδίσαμε φέτος, δεν αλλάζει κάτι, αφού τα εισιτήρια από αυτό το μονοπάτι παραμένουν τέσσερα.
Ενιαίο πρωτάθλημα, αλλά με 8 αγωνιστικές
Οι όμιλοι λοιπόν καταργούνται και μένει μόνο ένας όμιλος στον οποίο μετέχουν και οι 36 και μία ενιαία βαθμολογία. Πώς θα παίζουν όμως, αφού προφανώς δεν μπορούν όλοι με όλους; Οι 36 θα σχηματίζουν τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των 9 ομάδων με βάση την ειδική βαθμολογία της UEFA. Το γκρουπ των ισχυρών, το δεύτερο πιο δυνατό, το τρίτο και το τέταρτο. Η κάθε ομάδα σε όποιο γκρουπ κι’ αν ανήκει θα παίζει 8 αγώνες με 8 ομάδες από τα τέσσερα γκρουπ (δύο από το κάθε ένα). Με λίγα λόγια αν είσαι στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας θα παίξεις οκτώ ματς: με δύο ομάδες από το πρώτο, δύο από το δεύτερο, δύο από το τρίτο και δύο από το τέταρτο γκρουπ. Ένα εντός και ένα εκτός με την ομάδα από τα κάθε γκρουπ ώστε στο τέλος να έχεις παίξει 4 ματς εντός έδρας (από ένα με εκπρόσωπο του κάθε γκρουπ) και 4 ματς εκτός έδρας (επίσης από ένα με εκπρόσωπο του κάθε γκρουπ).
Όταν θα τελειώνουν και οι 8 αγωνιστικές θα σχηματίζεται μία ενιαία βαθμολογία και για τις 36 ομάδες με βάση τα αποτελέσματά τους. Οι πρώτες οκτώ ομάδες θα προκρίνονται απευθείας στη φάση των 16 της διοργάνωσης. Οι ομάδες από τη θέση 9-16 θα αντιμετωπίζουν σε διπλά νοκ άουτ ματς τις ομάδες από τις θέσεις 17-24 με τη ρεβάνς στην έδρας τους και οι οκτώ νικήτριες θα προκρίνονται στη φάση των 16, όπου θα περιμένουν οι 8 πρώτες. Οι ομάδες από 25 -36 φυσικά θα αποκλείονται.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα διεξάγονται και οι δύο διοργανώσεις του Europa. Το ερώτημα είναι αν θα πάψουν οριστικά και αμετάκλητα οι διοργανώσεις να λειτουργούν προς τα κάτω σαν συγκοινωνούντα δοχεία. Δεν είναι οριστικό, αλλά μάλλον είναι το πιθανότερο σενάριο. Δεν θα συνεχίζουν δηλαδή στο Europa κάποιοι από αυτούς που αποκλείστηκαν από το Champions κ.ο.κ. Υπάρχει βέβαια η εξής σκέψη για να συνεχίσει να λειτουργεί το υπάρχον καθεστώς με κάποιο τρόπο, στον οποίο θα εμπλέκονται οι χαμένοι των «μπαράζ» (των ενδιάμεσων φάσεων του Champions League και του Europa) αλλά με τα σημερινά δεδομένα τέτοιο σενάριο δεν περνάει και η κάθε διοργάνωση θα λειτουργεί αμιγώς με τις δικές της ομάδες από την αρχή ως το τέλος.
Από την φάση των «16» και μετά ασφαλώς δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, μέχρι την τετράδα, όπου εξακολουθεί να υπάρχει η σκέψη για φάιναλ φορ σε μία πόλη, αλλά για την ώρα κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί.
Με το νέο φορμάτ η UEFA προσδοκά και είναι δεδομένο ότι θα εκτοξεύσει τα έσοδά της και άρα και τα χρήματα που θα μοιράζει στις ομάδες. Αυτό θα συμβεί και για τους επιπλέον αγώνες που προσθέτει και φυσικά από τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτές και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Πλέον το Champions League από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι σχεδόν κάθε εβδομάδα στις οθόνες όλου του πλανήτη, αφού οι έξι αγωνιστικές των ομίλων γίνονται οκτώ και επιπλέον προστίθεται και η επιπλέον ενδιάμεση φάση με άλλες δύο αγωνιστικές. Με λίγα λόγια έχουμε επιπλέον 4 Τρίτες, Τετάρτες και Πέμπτες μέσα στη σεζόν και κυρίως στο πρώτο μισό της, όπου θα υπάρχουν αγώνες των διασυλλογικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Αρα 12 επιπλέον βραδιές που οι τηλεοπτικοί πάροχοι θα δείχνουν ποδόσφαιρο…
Τι αλλάζει για την Ελλάδα
Δεν είναι εύκολη η απάντηση στο ερώτημα. Θεωρητικώς όλοι ευνοούνται από το γεγονός ότι οι ομάδες σε κάθε διοργάνωση αυξάνονται από 32 σε 36. Με λίγα λόγια υπάρχουν επιπλέον 12 ευρωπαϊκά εισιτήρια για τους ομίλους των διοργανώσεων (4 για κάθε μία). Επιπλέον υπάρχει ένα έξτρα εισιτήριο για το μονοπάτι των πρωταθλητών στο Champions League, άρα θεωρητικά πάντα και αυτό είναι θετικό.
Οσο για την δυνατότητα διάκρισης στους ομίλους με το νέο φορμάτ, στην πραγματικότητα δεν αλλάζει κάτι. Δεν παίζουν όλοι με όλους, αλλά επί της ουσίας σχηματίζονται μικρότεροι υπο-όμιλοι, η βαθμολογία των οποίων δεν είναι ξεχωριστή, αλλά συνολική. Με λίγα λόγια μία ελληνική ομάδα σε όποια διοργάνωση – όμιλο και να μπει, πάλι θα παίξει με μία ισχυρή εκτός και μία εντός (απλώς δεν θα είναι η ίδια ομάδα όπως συνέβαινε ως τώρα), πάλι θα παίξει με μία από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας εντός και με μία εκτός, πάλι θα παίξει με μία αδύναμη εντός και μία αδύναμη εκτός, κ.ο.κ. Απλώς οι αντίπαλοι της δεν θα είναι οι ίδιοι εντός και εκτός, αλλά διαφορετικοί, συνεπώς η κάθε ελληνική ομάδα που θα εξασφαλίζει εισιτήριο για τους ομίλους θα παίζει με οκτώ διαφορετικές ομάδες και άρα πάλι θα παίζουν μεγάλο ρόλο αυτές οι επιμέρους κληρώσεις που θα γίνονται στην αρχή της σεζόν (μαγεία των κληρώσεων την οποία δεν ήθελε με τίποτα να στερηθεί η UEFA). Τα έσοδα για τις ελληνικές ομάδες ασφαλώς και θα αυξηθούν, όπως και για όλες και λόγω των υψηλότερων μπόνους που θα θεσπίσει η UEFA, αλλά και από τα εισιτήρια αφού πλέον θα υπάρχουν περισσότερα ματς.
Το πρόβλημα για τις ελληνικές ομάδες, όπως και για όλους φυσικά είναι τα συνεχόμενα παιχνίδια. Με το νέο καθεστώς οι ομάδες θα παίζουν από τον Σεπτέμβριο ως τον Δεκέμβριο σχεδόν κάθε εβδομάδα ένα ευρωπαϊκό ματς, κάτι που ασφαλώς είναι πολύ απαιτητικό. Αυτός είναι και ο λόγος που η UEFA εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις ομάδες να δηλώνουν περισσότερους από 25 παίκτες που έχουν δικαίωμα να δηλώσουν μέχρι σήμερα, με τον πιθανότερο αριθμό να είναι αυτός των 27 ποδοσφαιριστών…