Το πιο ακριβό σχολείο του κόσμου με τα δίδακτρα των 100.000 ευρώ
Το αστρονομικό ποσό των 100.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι οικογένειες εκείνων των μαθητών που επιθυμούν να ολοκληρώσουν την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους στο ακριβότερο σχολείο όλου του κόσμου.
Σε αυτό μάλιστα έχουν μαθητεύσει βασιλείς και πρίγκιπες, όπως ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, ο Φαρούκ της Αιγύπτου και ο Αλβέρτος Β’ του Βελγίου, καθώς και ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό.
Ο λόγος για το Institute Le Rosey, γνωστό και ως Le Rosey, στην πόλη Ρολ στη λίμνη της Γενεύης στην Ελβετία, που παρόλα τα αστρονομικά του δίδακτρα έχει τέσσερις υποψηφίους μαθητές για κάθε μία θέση. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σχολεία στην Ελβετία, καθώς ιδρύθηκε το 1880 από τον Paul-Emile Carnal στο παλάτι Chateau du Rosey του 14ου αιώνα.
Το Rosey χαρακτηρίζεται για την ισχυρή παράδοση ακαδημαϊκής αριστείας, καθώς και το απαιτητικό ανθρωπιστικό του πνεύμα, ενώ η φοίτηση εδώ αφορά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης και την ανάδειξη των πολλαπλών ταλέντων που μπορεί να έχει κρυμμένα ο κάθε μαθητής.
Παρά την προσκόλληση του Le Rosey στις παραδόσεις, την πειθαρχία και τα εκπαιδευτικά πρότυπα του, το σχολείο ήταν πάντα πρωτοποριακό και πρωτοπόρο σε πολλές παιδαγωγικές εξελίξεις, ειδικά στους τομείς της διδασκαλίας ξένων γλωσσών, της διαπολιτισμικότητας, της προσωπικής ανάπτυξης, της ενσωμάτωσης του αθλητισμού και της τέχνης στην καθημερινή ζωή.
Το σχολείο διαθέτει δύο πανεπιστημιουπόλεις, μία στην πόλη Ρολ στις όχθες της λίμνης της Γενεύης η οποία λειτουργεί το φθινόπωρο και την άνοιξη και μία στο χειμερινό θέρετρο Γκστάαντ στις ελβετικές Άλπεις, όπου μεταφέρονται μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο. Αυτή η μεταφορά άρχισε να πραγματοποιείται από το 1916, προκειμένου να αποφευχθεί το βαρύ ομιχλώδες πέπλο που σκεπάζει την λίμνη μεταξύ των συγκεκριμένων μηνών.
Η ιστορία του σχολείου
Η μοναδική εικόνα που δείχνει πώς έμοιαζε στην πραγματικότητα το κάστρο όπου πρωτολειτούργησε το σχολείο είναι μια ακουαρέλα του 1669 μέσα στους χώρους του ιδρύματος.
Το κάστρο βρίσκεται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης στην Ρολ, χρονολογείται από την εποχή του Μεσαίωνα και στεγάζει τον κεντρικό χώρο υποδοχής του Rosey. Ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε από τον ιδρυτή του σχολείου Paul- Emile Carnal, καθώς ο ίδιος ήταν ένας εραστής της φύσης, της ιστορίας και της υπαίθρου.
Πέντε γενιές διευθυντών –οι οποίοι ήταν πάντα ιδιοκτήτες του Le Rosey – μέχρι σήμερα έχουν επιδιώξει ασταμάτητα να ενισχύσουν με όποιον τρόπο μπορούν το ξεχωριστό αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρέχει στους φοιτητές μια διεθνή εκπαίδευση.
Πριν την εισαγωγή του ποσοστού του 10% -το ποσοστό των μαθητών από την ίδια χώρα δεν μπορεί να ξεπερνάει το 10% των συνολικών φοιτητών- διαφορετικές εθνικότητες «κυριαρχούσαν» στο Rosey ανά χρονικά διαστήματα. Έτσι, κατά τις δεκαετίες του 50’ και ’60 η πλειοψηφία των μαθητών ήταν Αμερικάνοι, Ιταλοί και Έλληνες, το ’70 Άραβες και Ιρανοί, ενώ κατά την δεκαετία του ’80 Κινέζοι και Κορεάτες και του ’90 Ρώσοι.
Οι πανεπιστημιουπόλεις στη Ρολ και το Γκστάαντ
Η πανεπιστημιούπολη στη Ρολ απλώνεται σε μία καταπράσινη έκταση 28 στρεμμάτων, γεμάτη με δέντρα που αγκαλιάζουν τόσο τους κοιτώνες, όσο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου. Σύγχρονες εκπαιδευτικές, αθλητικές και καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις αποτελούν το δυναμικό του σχολείου, σε αυτήν την υπέροχη τοποθεσία.
Οι μαθητές, ανάλογα με την ηλικία τους, φιλοξενούνται σε άνετα και ευρύχωρα δωμάτια μονά ή διπλά, ενώ έχουν την δυνατότητα να διαμορφώσουν τον προσωπικό τους χώρο, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, καθώς σκοπός είναι να νιώθουν οικεία και να μπορούν σε αυτούς τόσο να εργαστούν, όσο και να χαλαρώσουν. Τα κορίτσια –άρχισαν να γίνονται δεκτά στο Rosey το 1967– φιλοξενούνται σε ξεχωριστή πανεπιστημιούπολη η οποία δημουργήθηκε αποκλειστικά γι αυτά σε ένα όμορφο πάρκο, λίγα μέτρα από την ήδη υπάρχουσα των αγοριών.
Ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή ορεινά χωριά της Ευρώπης, το κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο Γκστάαντ, από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο μετατρέπεται στη βάση των φοιτητών του Rosey. Το ίδρυμα εδώ διαθέτει τα δικά του σαλέ, δίνοντας την δυνατότητα τόσο στους μαθητές, όσο και τους εκπαιδευτικούς να ζουν και να εργάζονται εκεί με όλες τις ανέσεις και παροχές.
Οι μοναδικές διαφοροποιήσεις με το υπόλοιπο πρόγραμμα που ακολουθούν στις εγκαταστάσεις της Ρολ είναι το γεγονός ότι εδώ τα μαθήματα πραγματοποιούνται μόνο τα πρωινά, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββάτου, με εξαίρεση την Πέμπτη, κατά την διάρκεια της οποίας τα μαθήματα είναι ολοήμερα. Τα υπόλοιπα απογεύματα της εβδομάδας προορίζονται για την ενασχόληση των παιδιών με αθλήματα σε χιόνι και πάγο.
Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του ινστιτούτου, που το κάνει και μοναδικό συγκριτικά με τα υπόλοιπα της κατηγορίας του, η μεταφορά την χειμερινή σεζόν στο Γκστάαντ εκτός ότι δρα ευεργετικά για την υγεία των σπουδαστών, τους δίνει την δυνατότητα να απολαύσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ακαδημαϊκό έτος.
Μία «συνηθισμένη» ημέρα στο σχολείο
Σε καμία περίπτωση μια ημέρα φοίτησης στο Rosey, δεν έχει κοινά στοιχεία με αυτές που έχουμε βιώσει στην Ελλάδα. Η μέρα για τους μαθητές εδώ ξεκινάει στις 7 το πρωί, οι οποίοι μόλις ξυπνήσουν παίρνουν το μπάνιο τους, στρώνουν το κρεβάτι τους και συμμαζεύουν το δωμάτιό τους, για να περάσουν στο χώρο του πρωινού για το πρώτο γεύμα της ημέρας.
Από τις 08.00-12.20 παρακολουθούν έξι μαθήματα με ένα διάλειμμα ακριβώς μετά για μια κούπα ζεστής σοκολάτας –μην ξεχνάτε ότι βρίσκονται στην Ελβετία– και επανέρχονται στις τάξεις για τρία ακόμη μαθήματα από τις 13.30-15.30.
Το διάστημα μεταξύ 16.00-19.00 είναι αφιερωμένο στα αθλήματα και τις τέχνες. Το Rosey δίνει την δυνατότητα στους μαθητές του να επιλέξουν ανάμεσα από μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων εκείνες των ενδιαφερόντων τους, με την μόνη προϋπόθεση να υπάρχει μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στις δύο κατηγορίες.
Το δείπνο σερβίρεται στις 19.30 με επίσημο dress code (τα αγόρια φοράνε μπέιζερ και γραβάτα), ενώ ο κάθε μαθητής κάθεται στην θέση μπροστά από την οποία υπάρχει πετσέτα με το όνομά του! Σε κάθε τραπέζι υπάρχει χώρος για 6-8 μαθητές και 1-2 δασκάλους, κάθε φορά που μπαίνει στην αίθουσα ένας ενήλικας τα παιδιά σηκώνονται όρθια και δεν μπορούν να φύγουν από το τραπέζι αν δεν τους το «επιτρέψει» προηγουμένως ο διευθυντής.
Λίγο μετά τις 20.00 ξεκινάει η προετοιμασία των μαθητών για την επόμενη μέρα, στο δωμάτιο ή στις αίθουσες μελέτης –αναλόγως το μάθημα και τον δάσκαλο. Φυσικά, δεν εξαιρούνται από το πρόγραμμα διάφορες διαλέξεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.