Κατάσκοποι, πύραυλοι και πυρηνικό… μπρα ντε φερ: Εικονική πραγματικότητα, διαδραστικές οθόνες και ιστορικά αντικείμενα ζωντανεύουν ξανά την ιστορία του Ψυχρού Πολέμου στο Βερολίνο.

Για πάνω από 40 χρόνια το Βερολίνο βρισκόταν στην πρώτη γραμμή του Ψυχρού Πολέμου, χωρισμένο μεταξύ Ανατολής και Δύσης: Από εδώ οι αντιφρονούντες της πρώην Ανατολικής Γερμανίας προσπαθούσαν να διαφύγουν για τη Δυτική Γερμανία, εδώ διαδραματίζονταν οι συνωμοσίες και ραδιουργίες των Αμερικανών και Σοβιετικών κατασκόπων. Στο Βερολίνο γίνονταν και τα πολιτικά μπρα ντε φερ μεταξύ καγκελαρίων, προέδρων και γραμματέων – οι ιστορικές συναντήσεις εκπροσώπων από τις δυο πλευρές του «Σιδηρού Παραπετάσματος».

Τώρα λοιπόν η γερμανική πρωτεύουσα αποκτά ένα μουσείο με σκοπό να ξαναζωντανέψει την μυστηριώδη περίοδο του Ψυχρού πολέμου, όπως αναφέρει το άρθρο της DW. Το μουσείο στο κέντρο του Βερολίνου, μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από εκεί που κάποτε υψωνόταν το Τείχος, είναι και το… πρώτο στο είδος του παγκοσμίως. Ενώ υπάρχουν αρκετά ιδρύματα, τα οποία καλύπτουν πτυχές της συγκεκριμένης περιόδου, όπως για παράδειγμα το μουσείο της Στάζι στη Λειψία, όπου προβάλλεται η ιστορία της μυστικής αστυνομίας στην Ανατολική Γερμανία, στόχος του νέου μουσείου στο Βερολίνο είναι να προσφέρει μία διαδραστική έκθεση στους επισκέπτες εφ’ όλης της ύλης – και κυρίως τη δυνατότητα κατανόησής της δίχως απαραίτητα γνώσεις ιστορίας.


πηγή