Το συστηματικό τρέξιμο ξανανιώνει την καρδιά μέσα σε 6 μήνες

Το συστηματικό τρέξιμο μπορεί να αντιστρέφει την αρτηριοσκλήρυνση της ηλικίας, σύμφωνα με μελέτη σε αρχάριους μαραθωνοδρόμους.

Η προπόνηση για συμμετοχή σε έναν μαραθώνιο δρόμο βελτιώνει σημαντικά την υγεία των αρτηριών της καρδιάς, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, το συστηματικό τρέξιμο αφαιρεί σχεδόν  4 χρόνια από την αγγειακή υγεία.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL). Οι ερευνητές εξέτασαν 138 νέους δρομείς που συμμετείχαν στον μαραθώνιο του Λονδίνου την περίοδο 2016-2017. Οι δρομείς είχαν ηλικία 21 έως 69 ετών και το 49% ήσαν άνδρες.

Στο πλαίσιο της προπόνησης, οι δρομείς διήνυαν τρέχοντας 9,5 έως 21 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Έπειτα από 6 μήνες προετοιμασίας, οι αρτηρίες των μεγαλύτερης ηλικίας εθελοντών είχαν ανακτήσει εν μέρει τη νεανική ελαστικότητά τους. Μάλιστα το όφελος αυτό παρατηρήθηκε στην αορτή, που είναι η κύρια αρτηρία του σώματος.

Επιπλέον, η κεντρική αρτηριακή πίεσή τους είχε ελαττωθεί σχεδόν όσο μειώνεται με τα αντιυπερτασικά φάρμακα.

Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν στους μεγαλύτερης ηλικίας δρομείς, οι οποίοι είχαν την χειρότερη φυσική κατάσταση πριν αρχίσουν να τρέχουν. Ήσαν επίσης μεγαλύτερα σε όσους είχαν την υψηλότερη αρτηριακή πίεση όταν άρχισαν να προπονούνται.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.

Μειωμένη ελαστικότητα

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, αξιολόγησαν την αρτηριακή ηλικία στους εθελοντές τους χρησιμοποιώντας μαγνητικές τομογραφίες και υπερηχογραφήματα.

Οι εξετάσεις έγιναν πριν αρχίσουν την προετοιμασία για τον μαραθώνιο, καθώς και μέσα σε 3 εβδομάδες έπειτα από αυτόν. Επικεντρώθηκαν στην αορτή διότι καθώς μεγαλώνουμε το τοίχωμά της χάνει προοδευτικά την ελαστικότητά του.

Η αρτηριακή δυσκαμψία είναι γνωστή ως αρτηριοσκλήρυνση. Το επακόλουθό της είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Κανένας από τους εθελοντές της παρούσας μελέτης δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας όταν άρχισε το τρέξιμο.

Οι αρχάριοι δρομείς της μελέτης τερμάτισαν στον μαραθώνιο του Λονδίνου έπειτα από περίπου 4,5 έως 5,5 ώρες. Τα οφέλη που παρατηρήθηκαν στην ελαστικότητα της αορτής τους είχαν ως αποτέλεσμα μείωση κατά 10% του κινδύνου για εγκεφαλικό, λένε οι ερευνητές.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των αλλαγών στον τρόπο ζωής για την επιβράδυνση του γήρατος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Charlotte Manisty, λέκτορας Καρδιολογίας στο UCL. «Επιβεβαιώνουν επίσης πως ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσει κάποιος να κάνει υγιεινές αλλαγές στη ζωή του».

Πώς να αρχίσετε

Η Dr Manisty τονίζει ότι το τρέξιμο είναι μία πολύ ασφαλής άσκηση. Ωστόσο όσοι έχουν διαγνωστεί με καρδιολογικό ή άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας, πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν ασχοληθούν με αυτό. Και όσοι έχουν χρόνια να γυμναστούν, πρέπει πρώτα να κάνουν ένα καλό τσεκάπ.

Αν αποφασίσετε να βάλετε το τρέξιμο στη ζωή σας, πρέπει να αρχίσετε με πολύ αργό ρυθμό. Να αρχίζετε κάθε προπόνηση με μια καλή προθέρμανση και ύστερα να κάνετε βάδην (περπάτημα με γρήγορο βήμα).

Καθώς περνούν οι μέρες, να επιταχύνετε σταδιακά το βήμα σας, ώστε τελικά να αρχίσετε σιγά-σιγά να διανύετε κάποια μέτρα τρέχοντας. Την απόσταση αυτή θα αυξάνετε σταδιακά.

Μην παραλείπετε μετά το τρέξιμο να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης (κυρίως διατάσεις). Απαραίτητο είναι επίσης να τρέχετε μέρα παρά μέρα, ώστε να δίνετε το περιθώριο στους μυς και τις αρθρώσεις σας να αναρρώνουν από την προπόνηση.

Τέλος, να κάνετε ασκήσεις για δύναμη (π.χ. βαράκια) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Αυτό είναι απαραίτητο για να ενισχύετε όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος και να αυξάνετε την αποδοτικότητα του τρεξίματός σας.

Πηγή