To Xρηματιστήριο στη δίνη κορωνοϊού και μεταναστευτικού


Η πτώση που έχει σημειώσει η αγορά μπορεί να αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Ακόμα και αν η αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά ή εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο, εκτιμούν χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Μετά τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες διεθνώς (19,34%) και τις χειρότερες επιδόσεις τόσο τον Φεβρουάριο (20,92%) όσο και από τις αρχές του έτους (21,47%) επίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ξεκάθαρα βγει από την ανοδική αγορά των «ταύρων», που του έδωσε το 2019 «χρυσό μετάλλιο» αποδόσεων, και έχει μπει σε μια bear market, για την οποία οι αναλυτές δεν… τολμούν να ορίσουν τον «πάτο».

Στον πανικό και στην έντονη αβεβαιότητα που έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα στην αγορά η εξάπλωση του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις του στην οικονομία, και ειδικά στον ελληνικό τουρισμό, προστέθηκε τις τελευταίες ημέρες άλλος ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης, τον οποίο και αναμένεται να σταθμίσουν οι επενδυτές στα χαρτοφυλάκιά τους. Αυτός δεν είναι άλλος από τις εξελίξεις που πυροδοτούνται από την Τουρκία και ενώ είναι πιθανόν να έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, ακόμη είναι πολύ νωρίς να «μετρηθούν». «Σίγουρα ο ιός μπορεί να προκαλέσει θέματα στην οικονομία και κυρίως στον τουρισμό, παρ’ όλα αυτά το μέγεθος της πτώσης είναι υπερβολικό», σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό προβληματίζουν, αλλά και πάλι δεν είναι κάτι που φαίνεται ακόμη να ενοχλεί την οικονομία, της οποίας δύσκολα θα ανακοπεί η ανοδική πορεία», όπως προσθέτει.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, κατά την οποία ο τραπεζικός δείκτης σφυροκοπήθηκε έντονα καταγράφοντας βουτιά της τάξεως του 24,92%, ήταν η χειρότερη για το Χ.Α. από τον Δεκέμβριο του 2014, μετά και την επίσπευση των προεδρικών εκλογών, οι οποίες οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές του 2015, ενώ έκαναν φτερά σχεδόν 10 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση.

Οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί για τη συνέχεια, δεδομένης και της έντονης μεταβλητότητας που παρουσίασαν οι διεθνείς αγορές χθες, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει ακόμη καμία ορατότητα για το πότε θα επέλθει η ηρεμία μετά τη συνεχιζόμενη αυτή καταιγίδα. «Η αδυναμία ποσοτικοποίησης των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα και η έλλειψη ορατότητας αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα εξομάλυνσης της ταχύτητας διάδοσης της επιδημίας εξηγούν το γιατί οι αγορές έχουν επιστρέψει σε μια έντονη, τοξική καθοδική πορεία. Τα θεμελιώδη και οι επιμέρους προοπτικές των εταιρειών δεν υπάρχουν στο πλάνο, υπάρχουν μόνο τιμές και πανικόβλητοι πωλητές», όπως σχολιάζει η Beta Securities.

«Είναι αδύνατον κάποιος να προβλέψει πού θα σταματήσει η αγορά και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι επενδυτές είναι να πιάσουν σταδιακά θέσεις σε εταιρείες που τους ενδιαφέρουν», σημειώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Την αγορά την οδήγησαν και την οδηγούν τα margins (περιθώρια ασφάλισης), μιας και πολλοί είχαν σημαντικά ανοίγματα, με τις πωλήσεις από τις ΑΧΕ να είναι αναγκαστικές. Αυτό θέλει κάποιες μέρες να ηρεμήσει.

Πάντως, κατά την Beta, το βίαιο αυτό sell-off μπορεί να αποτελέσει επενδυτική ευκαιρία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Ακόμα και αν η αγορά διολισθήσει χαμηλότερα, τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται δεν συνιστούν πολυετή ανοδικά υψηλά ή εξαντλούν κάθε ανοδικό περιθώριο, σημειώνει. «Για τους επενδυτές που βλέπουν το Χρηματιστήριο σε μια λογική αποτιμήσεων και όχι τάσης, τα επίπεδα διαπραγμάτευσης έχουν νόημα τοποθετήσεων, όχι απλώς για μια γρήγορη κίνηση εξομάλυνσης τιμών, αλλά σε ορίζοντα μακροπρόθεσμο, με πολύ ικανοποιητική αμοιβή ρίσκου», προσθέτει.

kathimerini.gr