Τον Ιούνιο η πληρωμή του έκτακτου επιδόματος όσων είναι σε αναστολή


Οι εργοδότες που επαναλειτουργούν, αλλά και αυτοί που ανήκουν στους πληττόμενους, μπορούν να παρατείνουν το 60% των αναστολών.

Τον Ιούνιο θα καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο το δεύτερο πακέτο αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους έως και 534 ευρώ σε όσους μισθωτούς οι συμβάσεις παραμένουν σε αναστολή εντός Μαΐου. Τα χρήματα θα καταβληθούν χωρίς δηλώσεις από τους εργαζομένους, καθώς η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε το Σαββατοκύριακο, ορίζει πως μόνο οι εργοδότες θα πρέπει να υποβάλλουν αιτήσεις. Οι εργαζόμενοι μπορούν αν θέλουν να τροποποιούν το ΙΒΑΝ ή τα στοιχεία μίσθωσης κύριας κατοικίας τους. Για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Μάιο, θα υποβάλλουν αιτήσεις μεταξύ 18 και 31 Μαΐου, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν 5-10 Ιουνίου. Οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιήσεις από 19 Μαΐου έως και 1η Ιουνίου. Αντίστοιχα, για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν ή εξακολουθούν να πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, και επιλέξουν να θέσουν εκ νέου σε αναστολή μέρος του προσωπικού τους, οι σχετικές δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν συγκεντρωτικά μεταξύ 1-7 Ιουνίου και οι πληρωμές θα γίνουν 10-12 Ιουνίου 2020.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση ανάλογα με τις μέρες που μένουν σε παράταση αναστολής, με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες και ανέρχεται στα 534 ευρώ, και το ημερομίσθιο σε 18 ευρώ την ημέρα. Η νέα ΚΥΑ δεν ξεκαθαρίζει πώς θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα που το Δημόσιο θα καλύψει με την ειδική αποζημίωση το «πάγωμα» των συμβάσεων. Η προηγούμενη ΚΥΑ για το πρώτο 45ήμερο όριζε ότι οι εισφορές θα καλύπτονται από το Δημόσιο, με βάση τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζομένου.

Η νέα ΚΥΑ αντιμετωπίζει με κοινό τρόπο πλέον, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μετά το προσωρινό λουκέτο που τους επέβαλε η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, και επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά, βάσει των ΚΑΔ που όρισε το υπουργείο Οικονομικών. Προβλέπει όμως διαφορετικές πρόνοιες για τους εργαζομένους, με βάση το εάν η αναστολή των συμβάσεών τους θα παραταθεί, θα λήξει ή θα ανακληθεί οριστικά.

Αναλυτικά, για τις επιχειρήσεις που και τον Μάιο θα παραμείνουν κλειστές, η ΚΥΑ ορίζει ως υποχρέωση να μην προβούν σε απολύσεις.

Για τις αναστολές συμβάσεων που θα λήξουν εντός Μαΐου, προβλέπεται διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων και με το ίδιο είδος σύμβασης, για 45 ημέρες. Εγκριτοι δικηγόροι και φοροτεχνικοί επισημαίνουν ότι με αυτή τη διατύπωση δεν προστατεύονται οι εργαζόμενοι από μια πιθανή μείωση του μισθού τους, ενώ ανοικτό σε νομικές ερμηνείες είναι το εάν με τον όρο ίδιο αριθμό εργαζομένων, και όχι με τους ίδιους εργαζομένους, αφήνεται περιθώριο για απολύσεις –σίγουρα μετά τον Μάιο– και προφανώς προσλήψεις νέων, ώστε να παραμείνει σταθερός ο τελικός αριθμός απασχολουμένων στην επιχείρηση.

Να σημειωθεί ότι βάσει της ΠΝΠ, η ΚΥΑ ορίζει ότι εργοδότες που επαναλειτουργούν αλλά και αυτοί που ανήκουν στους πληττόμενους μπορούν να παρατείνουν το 60% των αναστολών. Προβλέπονται μάλιστα και εξαιρέσεις που μπορούν να διατηρήσουν σε αναστολή περισσότερους εργαζομένους.

Η ανατροπή

Προβληματισμό κυρίως στους εκπροσώπους των εργαζομένων που φοβούνται δραματικές μειώσεις μισθών παράλληλα με νέο κύμα αύξησης της ανεργίας, προκαλεί η δυνατότητα που δίνεται μέσω της νέας ΚΥΑ σε εργοδότες που προχωρούν σε οριστική ανάκληση της αναστολής συμβάσεων, και διακόπτουν πρόωρα (ακόμη και για μια ημέρα) την αναστολή συμβάσεων, να επαναφέρουν στην εργασία τους μισθωτούς που είχαν στον «πάγο» βάζοντάς τους σε εκ περιτροπής εργασία με διευθυντικό δικαίωμα, έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης μπορεί να ενημερώσει τους εργαζομένους που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε αναστολή, πως θα δουλεύουν κατ’ ελάχιστον 2 εβδομάδες τον μήνα, διακεκομμένα ή συνεχόμενα, με μισό μισθό. Στο σχήμα αυτό υποχρεωτικά εντάσσεται ανά εβδομάδα τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων των οποίων ανακλήθηκε η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα βέβαια ισχύει από παλαιότερη ΠΝΠ και η δυνατότητα χρήσης του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας για το «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας», που δεν έχει τεθεί σε αναστολή σύμβασης.

kathimerini.gr