Τον Ιούνιο ξεκινάει το πρόγραμμα για στήριξη της απασχόλησης
Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια επιδότησης του 40% με 60% της απώλειας του μισθού του εργαζομένου που θα μπαίνει σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία.
Από τον Ιούνιο και με εθνικούς πόρους, τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα, αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης στη βάση του γερμανικού μοντέλου Kurzarbeit, με επιδότηση μέρους της απώλειας μισθού που θα έχουν οι εργαζόμενοι εφόσον μπαίνουν σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Το οικονομικό επιτελείο δέχεται έντονες πιέσεις και δημόσιες εκκλήσεις από μια σειρά κλάδων και επιχειρηματιών που λόγω των αυστηρών περιορισμών στην επαναλειτουργία τους εκτιμούν ως αναπόφευκτα τόσο τα λουκέτα όσο και τη δραματική αύξηση της ανεργίας.
Η διαδικασία έγκρισης του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE από τα κοινοτικά όργανα φαίνεται πως καθυστερεί και, πλέον, στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», σχεδιάζουν το επόμενο βήμα, με εθνικούς πόρους. Υπολογίζουν μάλιστα ότι περίπου 250 εκατ. ευρώ τον μήνα, για τους επόμενους δύο μήνες (Ιούνιο και Ιούλιο), θα μπορούσαν να διατεθούν για τη στήριξη των εργαζομένων που θα περνούν από πλήρη σε ευέλικτη απασχόληση. Ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας αλλά και την εξέλιξη της πανδημίας, που παρακολουθείται μέρα με τη μέρα, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών επεξεργάζονται σενάρια επιδότησης του 40% με 60% της απώλειας του μισθού του εργαζομένου που θα μπαίνει σε μερική απασχόληση ή σε εκ περιτροπής εργασία. Αντίστοιχα, εξετάζονται και οι κλάδοι στους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί αρχικά το πρόγραμμα, καθώς αναμένεται να είναι στοχευμένο σε κλάδους όπως για παράδειγμα η βιομηχανία, η μεταποίηση και το λιανεμπόριο. Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν πως τουρισμός και εστίαση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου πακέτου παρεμβάσεων.
Το πρόγραμμα θα καλύπτει το 40%-60% της απώλειας του καθαρού μισθού λόγω της μείωσης του ωραρίου απασχόλησης, όπως και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Εφόσον εξασφαλιστούν χρήματα και από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, ο ορίζοντας υλοποίησής του δεν αποκλείεται να φθάσει και έως το τέλος του χρόνου.
Για να ενταχθεί κάποιος εργοδότης στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, που πιθανότατα να στηρίζονται στην ύπαρξη ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιου είδους ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας (π.χ. διατήρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων στην επιχείρηση).
Οπως αποκάλυψε η «Κ», το πρόγραμμα στηρίζεται σε δοκιμασμένες πρακτικές που εξακολουθούν να εφαρμόζονται στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Kurzarbeit στη Γερμανία, στο οποίο τον περασμένο Μάρτιο –όταν και ξέσπασε η υγειονομική κρίση– αιτήθηκαν τη συμμετοχή τους 470.000 επιχειρήσεις, με συνέπεια 9 εκατομμύρια εργαζόμενοι να έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Στη χώρα μας, πάντως, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν σταδιακά περίπου 1 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Το συνολικό κονδύλι που εκτιμάται ότι μπορεί να διεκδικήσει η χώρα μας από τα συνολικά 100 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού προγράμματος είναι περίπου 1,4 με 1,5 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές συνολικά 100 δισ. ευρώ, με την εγγύηση του 25% από τα κράτη-μέλη.