Τουρισμός: Ποιοι είναι οι νέοι μισθοί για μάγειρες και διανομείς – Ανέπαφα τα επιδόματα

Με φόντο από τη μια τις κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό – κάτι που αναγκάζει τους εργοδότες να «φέρουν» υπαλλήλους από τρίτες χώρες- και από την άλλη τις καταγγελίες κάποιων που ήδη εργάζονται για «απαράδεκτες συνθήκες», ενεργοποιείται νέα σύμβαση που προβλέπει «φουσκωμένες» αποδοχές στους υπαλλήλους του τουρισμού. Μετά τους ξενοδοχοϋπαλλήλους συμφώνησαν με τους εργοδότες και όσοι απασχολούνται στον επισιτισμό – τουρισμό και την εστίαση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι πρώτες αυξημένες αποδοχές αναμένεται να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων εργαζομένων στα τέλη του μήνα.

Η νέα σύμβαση θα είναι διετής, με τις σωρευτικές αυξήσεις στους μισθούς να ανέρχονται σε 10,5%, ενώ περιλαμβάνεται και διάταξη αφενός για την προστασία της 40ωρης εβδομαδιαίας εργασίαςαφετέρου για την αύξηση του εισοδήματος των εργαζόμενων, στην περίπτωση που κατά τις περιόδους αιχμής, θα προβλέπεται 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί

Έτσι, μισθούς από 815 έως 1.017 ευρώ το μήνα θα λαμβάνουν από 1η Ιουνίου οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον επισιτισμό και την εστίαση.

Οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους άμεσα, από 1η Ιουνίου, να αυξάνονται κατά 5,5%, ενώ έναν χρόνο αργότερα, την 1η Ιουνίου 2024 θα εφαρμοστεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 5%.

Παράλληλα, και με στόχο να περιοριστεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες όπου παρατηρείται εντατικοποίηση της εργασίας, η νέα σύμβαση περιλαμβάνει τον όρο που προστέθηκε πέρυσι, σύμφωνα με τον οποίο αφενός προστατεύεται η 5ημερη εβδομαδιαία εργασία των 40 ωρών, αφετέρου προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένων εποχικών αναγκών, εφόσον υπάρξει συμφωνία για 6ημερη εργασία, αυτή θα πρέπει να αμείβεται επιπλέον.

Πώς «αυγατίζει» ο μισθός

Στην πράξη, οι περίπου 400.000 εργαζόμενοι στον κλάδο, εφόσον συμφωνηθεί να απασχολούνται κατά την 6η ημέρα, θα υπάρχει έξτρα ημερομίσθιο, ενώ για εργασία επιπλέον των 48 ωρών, θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.

Με βάση την αύξηση 5,5%, οι αμοιβές στον κλάδο καθορίζονται ως εξής:

  • Για τους αρχιμάγειρες ο βασικός μισθός διαμορφώνεται στα 1.017 ευρώ.
  • Για το μάγειρα Α’ο νέος μισθός θα είναι 822 ευρώ.
  • Για το μάγειρα Β’ και για το μάγειρα Γ’ οι αποδοχές θα ανέλθουν στα 815 ευρώ.
  • Επίσης, στα 815 ευρώ θα είναι ο βασικός μισθός που θα πρέπει να λαμβάνουν οι λαντζέρηδες, οι καθαριστές και οι ψήστες.
  • Ειδικά για τους διανομείς, ο νέος μισθός τους θα ανέρχεται στα 822 ευρώ.
  • Όσοι εργάζονται εκ περιτροπής σε δεξιώσεις μέσω εταιριών catering, θα λαμβάνουν αυξημένο μεροκάματο, στα 71 ευρώ.

Ανέπαφα όλα τα επιδόματα

Ταυτόχρονα, στη νέα Συλλογική Σύμβαση διατηρούνται ανέπαφα όλα τα επιδόματα. Έτσι, για τους σερβιτόρους και τους βοηθούς σερβιτόρους, προβλέπεται επίδομα 5% επί του βασικού μισθού, για κάθε τριετία. Το επίδομα γάμου, διατηρείται στο 10% επί του βασικού μισθού. Αντίστοιχα και το επίδομα εποχικής απασχόλησης, 10% επί του βασικού μισθού.

Όσο για το επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης, με βάση το πτυχίο του κάθε εργαζόμενου έχει τρία επίπεδα, 6%, 10% και 15% επί του βασικού μισθού. Τέλος, προβλέπεται επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ ειδικά για ταμίες, το ταμειακό επίδομα διατηρείται στο 5% επί του βασικού μισθού.

Οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών, συμφώνησαν να υπογράψουν άμεσα τα επιμέρους σημεία της νέας Σύμβασης, με προοπτική να την προωθήσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ώστε να κυρωθεί ως γενικώς υποχρεωτική στον κλάδο.

Μάλιστα, μόλις τον περασμένο Απρίλιο επεκτάθηκε στο σύνολο του κλάδου, η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2022. Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα υπεγράφησαν συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο της Βιομηχανίας και Βιοτεχνίας Ζαχαρωδών, με σωρευτική αύξηση 5% έως το τέλος του 2025, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων καθώς και στον κλάδο της Καπνοβιομηχανίας με αυξήσεις από 4% έως 6,76% στις επιμέρους κατηγορίες εργαζομένων, από 1η Ιανουαρίου 2023 και έως το τέλος του 2024.

enikonomia.gr