Τουρισμός: Βαριά η «σκιά» της πανδημίας – Αγωνιούν οι ξενοδόχοι, στον αέρα οι εργαζόμενοι

Μετά τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει η εικόνα των κρατήσεων στα ξενοδοχεία.

Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα κινείται σε αχαρτογράφητα νερά εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού που επίσημα άρχισε την 1η Ιουλίου.

Ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, αεροπορικές εταιρείες και άλλοι κλάδοι του τουρισμού προσπαθούν να πιάσουν βηματισμό και να δουλέψουν σε μια περίοδο που τα δεδομένα μεταβάλλονται διαρκώς εξαιτίας του κοροναϊού και των κρουσμάτων που καταγράφονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες από τις οποίες περιμένουμε να έρθουν οι τουρίστες.

Μέχρι στιγμής όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, οι πληρότητες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 20%, υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά κυρίως μεταθέσεις ημερομηνιών για παλιότερες κρατήσεις.

Ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως για κρατήσεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, αλλά και αυτό είναι μικρό. Όπως σημειώνουν πηγές από το χώρο των ξενοδόχων, θα υπήρχε ικανοποίηση εάν οι πληρότητες φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου εκτιμάται πως θα αρθούν οι περιορισμοί για τις απευθείας πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία, πιθανόν και από τη Σουηδία, γεγονός που μπορεί και πάλι να μεταβάλει τα δεδομένα της ζήτησης.

Οι επιχειρηματίες του χώρου δεν αναμένουν φέτος στην πράξη περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο, και αυτά στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Οι απώλειες είναι μεγάλες καθώς πριν το ξέσπασμα του κοροναϊού, τα έσοδα αναμένονταν να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ, περισσότερα κατά 1,5 δισ. τουλάχιστον σε σύγκριση με τις περσινές εισπράξεις.

Σε οικονομική «μέγγενη» οι εργαζόμενοι

Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό βρίσκονται στον αέρα, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία εργάζονται δεν έχουν ανοίξει και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν αν θα εργαστούν ή θα τεθούν σε αναστολή μέχρι τον Σεπτέμβριο λαμβάνοντας την αποζημίωση των 534 ευρώ.

Οι άνθρωποι που κρατούσαν στα χέρια τους τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, βρίσκονται απέναντι σε δυσκολίες βιοπορισμού.

Οι περισσότεροι εποχικοί εργαζόμενοι παραμένουν άνεργοι, άλλοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής, ενώ αρκετοί είναι περιστασιακά εργαζόμενοι.

Πηγή