Τουρκία: Εκτοξεύθηκε στο 85,5% ο επίσημος πληθωρισμός – Στο 185,34% ο ανεπίσημος
Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Τουρκία κάνουν λόγο για άνοδο στο 85,5% τον Οκτώβριο, όμως την ίδια ώρα τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση στο 185,34%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη 3/11, ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στα υψηλότερά επίπεδα σε διάστημα σχεδόν 25ετίας.
Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρά τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες, αυξήθηκε στο 85,5% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση, από το 83,5% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας Turkstat.
Ο δείκτης για τον πληθωρισμό ενισχύθηκε για 17ο συνεχόμενο μήνα, με ώθηση από την ανορθόδοξη οικονομική πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της – επισήμως – ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας η οποία επιμένει στην χαλάρωση των βασικών επιτοκίων, την ώρα που οι Κεντρικές Τράπεζες στον υπόλοιπο κόσμο αυξάνουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τον αυξημένο πληθωρισμό.
Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Οκτώβριο, από 12% σε 10,5%. Αξίζει να σημειωθεί πως στον αντίποδα, χθες Τετάρτη 2/11 η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008. Συγκεκριμένα, η FED προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στη σκιά του πληθωρισμού ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών.
Πλέον, τα επιτόκια του δολαρίου διαμορφώνονται στο εύρος του 3,75% με 4%, ενώ αντίστοιχα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι στα υψηλά 40 ετών, έχοντας εκτιναχθεί στο 8,2% για το Σεπτέμβριο.
Διαφωνούν οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι
Στην Τουρκία, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται υπό αμφισβήτηση από τους ανεξάρτητους οικονομολόγους.
Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Nage) έδωσε στη δημοσιότητα τα δικά της στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 7,18% για τον Οκτώβριο και αγγίζει το 185,34% σε ετήσιο επίπεδο και το 115,82% από την αρχή του 2022.
Επικρίσεις έχει δεχθεί η πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τουρκικής İşbank, ο οποίος πρόσφατα ζήτησε την μεταστροφή στον τρόπο λειτουργίας, ώστε να σωθεί η οικονομία.
Σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, η πολιτική του τούρκου προέδρου και κατά συνέπεια της Κεντρικής Τράπεζας επιμένει στην χαλάρωση των επιτοκίων ενόψει των εκλογών του 2023. Στόχος του φαίνεται να είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών.