Τουρκία: «Ρεπορτάζ» με απειλές κατά της Ψερίμου από το κρατικό πρακτορείο Anadolu

Ένα άκρως επιθετικό δημοσίευμα με απειλές για κατάληψη από την Τουρκία της Ψερίμου φιλοξενεί το ελεγχόμενο από την τουρκική κυβέρνηση πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τουρκικό πρακτορείο ισχυρίζεται ότι το νησί, το οποίο όπως σημειώνει βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, εξαιρείται από τις συμφωνίες που αφορούν στη Δωδεκάνησο και ως εκ τούτου ανήκει στην Τουρκία, σημειώνοντας μάλιστα -κατά λέξη- ότι η ελληνική σημαία σε μία από τις πλαγίες του νησιού σχεδιάστηκε «για να δημιουργεί στους περαστικούς από την περιοχή την εντύπωση (sic) ότι το νησί είναι ελληνικό έδαφος».

Από τη άλλη, όλως, το ίδιο Anadolu, κάνει λόγο για καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης του νησιού (σ.σ. πώς μπορεί η Ψέριμος να μην ανήκει στην Ελλάδα αλλά να υπάγεται στο καθεστώς αποστρατικοποίησης των υπολοίπων Δωδεκανήσων, όπως επικαλείται η τουρκική πλευρά;) και προχωρώντας ακόμα παραπέρα ισχυρίζεται ότι στο νησί απαγορεύεται, «σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», να υπάρχουν κάτοικοι. Ειδικά το τελευταίο στοιχείο είναι νεολογισμός στο πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς ποτέ δεν είχε τεθεί ξανά από την Τουρκία θέμα απαγόρευσης να έχουν τα νησιά κατοίκους.
Πηγή