Τουρκία: Σήμερα η τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν – Ποιο το «αύριο» της Ελλάδας


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη την προηγούμενη Κυριακή στην προεδρία της Τουρκίας, θα ορκιστεί σήμερα στην Άγκυρα για μια νέα πενταετή θητεία και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης.

Εκτός από περίπου 20 ηγέτες κρατών που θα παραστούν στην τελετή, σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, η Άγκυρα επιβεβαίωσε και την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Άλλο ένα καυτό ζήτημα είναι ο κατάλογος των υπουργών που θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ, μετά την τελετή, και ο οποίος πρόκειται να δώσει μια ιδέα για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει ο Ερντογάν για την ανάταξη της οικονομίας της Τουρκίας, που διέρχεται κρίση. Για το δύσκολο αυτό έργο κυκλοφορεί εδώ και ημέρες το όνομα του Μεχμέτ Σιμσέκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, έχει ξεκινήσει να στήνει ήδη το επιτελείο του ενώ έχει φέρει από τις ΗΠΑ  μία σημαντική οικονομολόγο, η οποία θα αναλάβει σε σημαντικό πόστο.

Όπως φαίνεται  όμως, ο Μεχμέτ Σιμσέκ ίσως δεν αναλάβει το υπουργείο οικονομικών αλλά η θέση του θα είναι αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με αρμοδιότητες για την οικονομία.

Φαβορί για το υπουργείο Εξωτερικών θεωρούνται ο Ιμπραχίμ Καλίν και ο Χακάν Φιντάν.

Ο Τσαβούσογλου ίσως μείνει εκτός και ενδέχεται να κατέβει για δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές.

Η ορκωμοσία του Ερντογάν είναι προγραμματισμένη για τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην έδρα του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στο μαυσωλείο του ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πριν τις επίσημες τελετές και το μεγάλο δείπνο.

«Το δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει η Τουρκία»

Ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, μίλησε για το «αύριο» της Ελλάδας μετά από την επανεκλογή του Ερντογάν.

«Ο κ. Σισμέκ είναι σοβαρός και έχει ισχυρούς δεσμούς με χρηματοοικονομικά κεφάλαια της Δύσης. Το κυριότερο δείχνει μία διάθεση συνεννόησης με τη Δύση. Φαίνεται πως η κατεύθυνση είναι πως θέλει να τα βρει με τη Δύση. Δεν είναι τυχαίο που ο Στόλτενμπεργκ θα παρευρεθεί αλλά και θα μείνει και δύο μέρες με σκοπό μάλλον την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Εγώ δεν είναι από τους αισιόδοξους πως θα υπάρξει διευθέτηση με την Τουρκία. Το δόγμα της ‘’Γαλάζιας Πατρίδας’’ δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει η Τουρκία εύκολα. Θα υπάρχουν περίοδοι νηνεμίας και περιόδους με έξαρση. Την Τουρκία δεν την ‘’παίρνει’’ να κάνει πόλεμο με την Ελλάδα για πολλούς λόγους, κυρίως επιχειρησιακούς. Υπάρχει η πιθανότητα έντασης όμως,  όπως έχουμε ζήσει πολλές φορές στο παρελθόν».



Πηγή