Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση εσόδων στο 9μηνο 2020 – Ταχύτερη διαγραφή «κόκκινων» δανείων
Κέρδη προ φόρων 229 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς στο 9μηνο 2020, εξαιρουμένων των προβλέψεων για τον κορωνοϊό. Τα καθαρά έσοδα τόκων ανήλθαν στο 9μηνο σε 1,10 δισ. ευρώ, σημειώνοντάς ετήσια αύξηση 3%. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν στα 231 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 2% σε ετήσια βάση.
Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε 47,1δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, σημειώνοντας άνοδο 4% ετησίως και 3% σε τριμηνιαία βάση. Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα αυξήθηκε σε 9 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 από 0,4δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019, μέσω της αξιοποίησης των διεκολύνσεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ (TLTRO ΙΙΙ). Τα δάνεια προ προβλέψεων και προσαρμογών ανήλθαν σε 48,5 δισ. ευρώ στo τέλoς Σεπτεμβρίου 2020 και μετά από προβλέψεις σε 38,3 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET1) του Ομίλου στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 διαμορφώθηκε στο 14,1%, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας στο 16,1%, υψηλότερα από την ελάχιστη εποπτική απαίτηση του 11,25% ( συμπεριλαμβανομένων των εποπτικών διευκολύνσεων λόγω Covid-19).
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν σε 22,7 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 από 24,5 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Οι δε τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στους πρώτους μήνες του 2021, θα μειώσουν περαιτέρω το υπόλοιπο των ανοιγμάτων της τράπεζας.
Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου δήλωσε τα εξής:
«Στο τρίτο τρίμηνο του 2020, η ελληνική οικονομία ξεκίνησε να βρίσκει τους ρυθμούς της, με επανεκκίνηση των περισσότερων τομέων δραστηριότητας μετά το lockdown, ενώ ταυτόχρονα η πίεση της πανδημίας στο εθνικό σύστημα υγείας υποχωρούσε σταδιακά. Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος κινήθηκαν κοντά στην προ Covid-19 εποχή, η πορεία αυτή ωστόσο διακόπηκε το τέταρτο τρίμηνο λόγω του δεύτερου κύματος της νόσου. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επικεντρωθήκαμε στην ασφάλεια των ανθρώπων μας, υποστηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας ώστε να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Η Τράπεζα Πειραιώς αποτέλεσε βασικό πόλο στήριξης των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας, τόσο κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, όσο και τώρα στη δεύτερη. Για τον σκοπό αυτό, η Τράπεζα παρείχε στους ενήμερους πελάτες που έχουν πληγεί από την πανδημία αναστολή καταβολής των δανειακών οφειλών τους, ύψους συνολικά άνω των 4 δισ. ευρώ. Σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει επίσης στα χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης λόγω Covid-19, με δάνεια ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, η Τράπεζα αυτή τη στιγμή επεξεργάζεται 32.000 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε δανειακά υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ και αφορούν στην κρατική επιδότηση δόσεων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα». Ταυτόχρονα, δάνεια μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί και επωφελούνται από τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η Τράπεζα πέτυχε θετικά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα και το τρίτο τρίμηνο 2020. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων από την αρχή του έτους ως τα τέλη Νοεμβρίου 2020 ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ήδη τον ετήσιο στόχο των 5 δισ. ευρώ που είχε τεθεί για το 2020. Η πορεία των καθαρών εσόδων παρέμεινε θετική με ετήσια αύξηση 4%, σε συνδυασμό με τη συνεχή προσοχή στον έλεγχο του λειτουργικού κόστους (-8% ετησίως) και την καλύτερη εξέλιξη του εξόδου προβλέψεων του 3 ου τριμήνου 2020, απόρροια των σημαντικών προβλέψεων που είχαν λογιστικοποιηθεί ήδη από το 1ο τρίμηνο του έτους.
Συνολικά, το αποτέλεσμα προ φόρων ήταν ζημιογόνο κατά 133 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2020 λόγω προβλέψεων Covid-19, ενώ ανέρχεται σε κέρδη προ φόρων 229εκατ. ευρώ εάν αφαιρεθούν οι προβλέψεις που σχετίζονται με την πανδημία. Η ποιότητα του ενεργητικού εξελίχθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Χρειάζεται βέβαια να δούμε τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, καθώς και τη σταδιακή λήξη των μορατορίων πληρωμών, προκειμένου να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του αντίκτυπου στην οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική ευρωστία των πελατών μας.
Οι πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι ενθαρρυντικές και παρέχουν σημαντικούς λόγους αισιοδοξίας. Όσον αφορά στο πλάνο μας για τιτλοποιήσεις Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής», εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση δύο συναλλαγών συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου 2021, ενώ προετοιμαζόμαστε εντατικά για το πλάνο μείωσης ΜΕΑ 2021- 2022, τόσο με οργανικές δράσεις όσο και μέσω πωλήσεων.
Η ρευστότητα της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει ισχυρή. Αξιοποιήσαμε περαιτέρω τις χρηματοδοτικές διευκολύνσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) το τρίτο τρίμηνο 2020, με τα υπόλοιπα TLTRO να διαμορφώνονται σε 9 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους, με τον δείκτη δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις να ανέρχεται στο 81% και τον δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 157% τον Σεπτέμβριο 2020. Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας διαμορφώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 σε 16,1%, ενώ ο δείκτης CET1 σε 14,1% (με σταδιακή εφαρμογή των εποπτικών μεταβατικών διατάξεων και για τους δύο δείκτες).
Πριν από μία εβδομάδα ενημερώσαμε το επενδυτικό κοινό ότι η ΕΚΤ σηματοδότησε την πρόθεσή της να μην εγκρίνει το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς για πληρωμή σε μετρητά ύψους 165εκατ. ευρώ του ετήσιου τοκομεριδίου των υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολόγων (CoCo). Η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ επιβεβαίωσε αυτή την έκβαση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, αφού εξέτασε τις διαθέσιμες επιλογές, αποφάσισε, εξασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια σύμφωνα με τους σχετικούς όρους του προγράμματος CoCo, να ακυρώσει την πληρωμή του τoκομεριδίου του CoCo που είναι πληρωτέο στις 2 Δεκεμβρίου 2020.
Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε μετατροπή της συνολικής έκδοσης του CoCo ύψους 2 δισ. ευρώ σε κοινές μετοχές της τράπεζας, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 61% από 26% που είναι σήμερα. Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει την κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας, επιτρέποντάς της να εντείνει τις προσπάθειές της για εξυγίανση του ΝΡΕ ενεργητικού, παράλληλα με την εκτέλεση του σχεδίου για τον λειτουργικό της μετασχηματισμό.
Σήμερα, παρουσιάζουμε στο επενδυτικό κοινό τις νέες πρωτοβουλίες μας για το 2021, οι οποίες περιλαμβάνουν δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, που έως το τέλος 2021 θα συνεισφέρουν περίπου 1δισ. ευρώ επιπρόσθετων κεφαλαίων, συμπεριλαμβάνοντας την κεφαλαιακή εξοικονόμηση από τα μη οφειλόμενα πλέον τοκομερίδια CoCo. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα να επιταχύνει ουσιωδώς το σχέδιο εξυγίανσης των στοιχείων ΝΡΕ ενεργητικού της. Ενδεικτικά, τα εν λόγω κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ θα διευκολύνουν επιπρόσθετη αποαναγνώριση 5 δισ. ευρώ ΜΕΑ περίπου, επιπλέον των 7 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων (Phoenix & Vega) του προγράμματος «Ηρακλή» που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.
Παραμένουμε πιο προσηλωμένοι από ποτέ στον στόχο μας για μια αποτελεσματική, λιτά διαρθρωμένη, πλήρως εξυγιασμένη και κερδοφόρα τράπεζα, που θα λειτουργεί προς όφελος των πελατών μας, παρέχοντας αποδόσεις στους επενδυτές μας και προσθέτοντας αξία στους ανθρώπους μας και στο κοινωνικό σύνολο.»