Τράπεζες: Αυτή είναι η τροπολογία για τις μειώσεις στις προμήθειες και τις μηδενικές -Τι αναφέρει


Μειώνονται και επισήμως από το επόμενο έτος οι χρεώσεις των προμηθειών των πολιτών προς τις τράπεζες ενώ κάποιες «μηδενίζονται», όπως αυτό προκύπτει από τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Αναδιάρθρωση σιδηροδρομικού τομέα και ενίσχυση ρυθμιστικών φορέων μεταφορών» αλλά και στη Βουλή.

Αναλυτικά  το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωση του πως στις ρυθμίσεις για τις τράπεζες προβλέπονται τα εξής:

  • «Μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και οφειλών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς γενικής κυβέρνησης, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρίες, μέσω web-banking και mobile-banking. Η διάταξη αφορά στις συναλλαγές που πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες.
  • Καθιέρωση μέγιστου ύψους χρέωσης 0,5 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και 0,5 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα), για ποσά έως 5.000 ευρώ ανά έμβασμα, για φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ τραπεζών εντός Ελλάδας. Αφορά τόσο απλά εμβάσματα, όσο και άμεσες μεταφορές πίστωσης (SEPA). Πρόκειται για μείωση του κόστους προμηθειών από 50% έως και 80% αναλόγως την τράπεζα και το είδος εμβάσματος (από 2,5 έως 5 ευρώ που κοστίζει σήμερα). Σημειώνεται ότι από τις αρχές του νέου έτους, βάσει του κανονισμού 2024/88, προβλέπεται η ισοδύναμη επιβάρυνση των άμεσων μεταφορών πίστωσης με τις απλές μεταφορές πίστωσης.
  • Mηδενικές χρεώσεις για ανάληψη μετρητών σε δημοτικές ενότητες όπου υπάρχει ΑΤΜ μόνο ενός τραπεζικού ιδρύματος. Σημειώνεται ότι σήμερα οι αντίστοιχες χρεώσεις ανέρχονται από 0-3 ευρώ ανά συναλλαγή.
  • Μηδενικές χρεώσεις για ερώτηση υπολοίπου σε κάθε ΑΤΜ άλλης τράπεζας σε όλη τη χώρα (σήμερα το κόστος ανέρχεται σε 0,2 ευρώ).Μηδενική χρέωση για φόρτιση έως 100 ευρώ προπληρωμένων καρτών (από περίπου 1 ευρώ σήμερα).
  • Επέκταση της μείωσης κατά 50% των προμηθειών για αγορές από 10 ευρώ μέσω POS στην λεγόμενη «Μικρή Λιανική» στα 20 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η έναρξη ισχύος των παραπάνω τοποθετείται ένα μήνα μετά τη σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως»

Οι προτεινόμενες διατάξεις της τροπολογίας

Αναλυτικά οι προτεινόμενες διατάξεις της τροπολογίας αναφέρουν τα εξής:

Άρθρο 1: Περιορισμός των προμηθειών και λοιπών χρεώσεων των παροχών υπηρεσιών πληρωμών

1. Δεν επιβάλλεται προμήθεια ή οποιουδήποτε είδους χρέωση από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών της παρ. 2 του άρθρου 1 και του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 (Α’ 84) που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, στις εξής συναλλαγές φυσικών προσώπων, ιδιωτών, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών:

α) Εντολές πληρωμής, εφόσον διενεργούνται μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web/mobile/internet banking), καθώς καιπάγιες εντολές πληρωμής, οφειλών και εξόφλησης λογαριασμών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς γενικής κυβέρνησης, τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρείες,

β) συναλλαγές με χρήση αυτοματοποιημένων ταμειακών/ταμειολογικών μηχανημάτων (ATM) για ανάληψη μετρητών από ATM άλλου πιστωτικού ιδρύματος από αυτό στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός χρέωσης, σε δημοτικές ενότητες, στις οποίες υπάρχει ATM μόνο  ενόςπιστωτικού ιδρύματος,

γ) ερωτήσεις υπολοίπου λογαριασμού ή κάρτας ή δανείου ή κινήσεων λογαριασμών σε ATM άλλου πιστωτικού ιδρύματος από αυτό στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός χρέωσης,

δ) φορτίσεις και αποφορτίσεις προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ ημερησίως, εφόσον διενεργούνται μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web/mobile/internet banking), καθώς καιπάγιες εντολές πληρωμής τους.

2. Οι προμήθειες και οι κάθε είδους χρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών της παρ. 2 του άρθρου 1 και του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις ακόλουθες συναλλαγές δεν υπερβαίνουν, ανά συναλλαγή το ποσό των:

α)  0,50 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και

β)  0,50 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα). Οι περ. α) και β) ισχύουν για φυσικά πρόσωπα, ιδιώτες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για ποσά έως 5.000 ευρώ ημερησίως και αφορούν στην απλή μεταφορά πίστωσης, καθώς και στην άμεση μεταφορά πίστωσης (SEPA/άμεσος διακανονισμός), από μία τράπεζα σε άλλη τράπεζα του εσωτερικού μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web/mobile/internet banking).

3. Η ισχύς του παρόντος εκκινεί ένα (1) μήνα από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Άρθρο 2: Ενίσχυση του ανταγωνισμού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – Αντικατάσταση παρ. 4 άρθρου 153 ν. 4261/2014

Η παρ. 4 του άρθρου 153 του ν. 4261/2014 (Α’ 107), περί μέτρων, κυρώσεων, απορρήτου και λοιπών διατάξεων για χρηματοδοτικά ιδρύματα που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, αντικαθίσταται ως εξής:
«4. Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων ιδρύονται και λειτουργούν με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας ή Ευρωπαϊκής Εταιρείας (SE) του Κανονισμού (ΕΚ) 2157/2001 του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2001 «περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρίας (SΕ)» (L 294), με πραγματική και καταστατική έδρα στην Ελλάδα. Οι εταιρείες παροχής πιστώσεων έχουν ως αποκλειστικό σκοπό την παροχή πάσης φύσεως πιστώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων για τις παρεχόμενες από τα πιστωτικά ιδρύματα πιστώσεις.».

Άρθρο 3: Ανώτατο όριο προμήθειας σε συναλλαγές έως είκοσι ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 64 ν. 5108/2024

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 64 του ν. 5108/2024 (Α’ 65), περί ανώτατου ορίου προμήθειας σε συναλλαγές έως 10 ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών, οι λέξεις «έως και δέκα (10) ευρώ» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως και 20 ευρώ», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για συναλλαγές αξίας έως και είκοσι (20) ευρώ που διενεργούνται με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών, εκδόσεως στην Ελλάδα και εμπίπτουν στους Κωδικούς Κατηγοριοποίησης Εμπόρων («MCCs»), όπως αυτοί ορίζονται από τα διεθνή Σχήματα Πληρωμών και ανήκουν στη «Μικρή Λιανική», ήτοι στους Κωδικούς:

  • MCC 5411: Παντοπωλεία και «mini markets»,
  • MCC 5994: Πρακτορεία τύπου και περίπτερα,
  • MCC 5192: Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες,
  • MCC 5993: Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία,
  • MCC 5462: Αρτοποιεία,
  • MCC 4121: Ταξί,
  • MCC 5441: Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών,
  • MCC 5451: Καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων,
  • MCC 7216: Στεγνοκαθαριστήρια,
  • MCC 7251: Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων,
  • MCC 5697: Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων,
  • MCC 5949: Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, ιδίως υφασμάτων,
  • MCC 5499: Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα,
  • MCC 5399: Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων,
  • MCC 5331: Καταστήματα ποικίλων ειδών (φιλικών), και για χρονικό διάστημα 3 ετών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ισχύουν τα εξής όρια προμήθειας και χρέωσης:

α) η ανώτατη προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών δεν δύναται να υπερβαίνει το μηδέν κόμμα πενήντα τοις εκατό (0,50%)της αξίας της συναλλαγής,

β) η ανώτατη διατραπεζική προμήθεια, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (EE) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες (L123), δεν δύναται να υπερβαίνει το 0,10% της αξίας της συναλλαγής για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών και το  0,15% της αξίας της συναλλαγής για πιστωτικές κάρτες ιδιωτών,

γ) η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών από διεθνείς οργανισμούς καρτών δεν δύναται να υπερβαίνει το  0,10% της αξίας της συναλλαγής.».

2. Η ισχύς της παρ. 1 εκκινεί 1 μήνα από τη δημοσίευσή του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

 

 

 

 



enikonomia.gr