Τράπεζες: Από τις 20 Ιανουαρίου οι νέες προπληρωμένες κάρτες έως και 100 ευρώ – Πώς θα χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές


Νέες προπληρωμένες κάρτες έως και 100 ευρώ θα κυκλοφορήσουν από τις 20 Ιανουαρίου του 2025 οι τράπεζες της χώρας για τους πολίτες, όπως προκύπτει από το άρθρο 48 του νόμου  5167/2024 (ΦΕΚ Α 207/20.12.2024).

Οι κάρτες αυτές θα έχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και στις χρεώσεις για τους χρήστες. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι πως οι κάρτες:

  • θα δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να φορτίζουν ποσά έως 100 ευρώ σε ημερήσια βάση χωρίς να πληρώνουν κάποια προμήθεια με την προϋπόθεση όμως οι συναλλαγές φόρτισης και εκφόρτισης να γίνονται μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής, όπως web, mobile, internet banking ή πάγιες εντολές. Αυτό σημαίνει πως οι χρήστες των καρτών θα μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με πιο εύκολο και πιο εύχρηστο τρόπο από τον υφιστάμενο και θα μπορούν να προσθέτουν ή να αφαιρούν χρήματα από τις κάρτες τους χωρίς κάποιο επιπρόσθετο κόστος.
  • θα πρέπει να «φορτίζονται» από τους χρήστες με χρήματα πριν τη χρήση τους.

Σημείωση: Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2024 αλλά αυτή θα ισχύσει ένα μήνα μετά τη δημοσίευση, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου του 2024

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του νέου νόμου για τις προπληρωμένες κάρτες έως 100 ευρώ

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 48 του νόμου  5167/2024 (ΦΕΚ Α 207/20.12.2024) με τίτλο” Περιορισμός των προμηθειών και λοιπών χρεώσεων των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών”

«1. Δεν επιβάλλεται προμήθεια ή οποιουδήποτε είδους χρέωση από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών της παρ. 2 του άρθρου 1 και του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 (Α’ 84) που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, στις εξής συναλλαγές φυσικών προσώπων, ιδιωτών, ατομικών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών:

α) εντολές πληρωμής, εφόσον διενεργούνται μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web/mobile/internet banking), καθώς και πάγιες εντολές πληρωμής, οφειλών και εξόφλησης λογαριασμών προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπούς φορείς γενικής κυβέρνησης, τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και τις ασφαλιστικές εταιρείες,

β) συναλλαγές με χρήση αυτοματοποιημένων ταμειακών/ταμειολογικών μηχανημάτων (ΑΤΜ) για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλου πιστωτικού ιδρύματος από αυτό στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός χρέωσης, σε δημοτικές ενότητες, στις οποίες υπάρχει ATM μόνο ενός πιστωτικού ιδρύματος,

γ) ερωτήσεις υπολοίπου λογαριασμού ή κάρτας ή δανείου ή κινήσεων λογαριασμών σε ATM άλλου πιστωτικού ιδρύματος από αυτό στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός χρέωσης,

δ) φορτίσεις και αποφορτίσεις προπληρωμένων καρτών για ποσό φόρτισης έως 100 ευρώ ημερησίως, εφόσον διενεργούνται μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web/mobile/internet banking), καθώς και πάγιες εντολές πληρωμής τους.

2. Οι προμήθειες και οι κάθε είδους χρεώσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών της παρ. 2 του άρθρου 1 και του άρθρου 4 του ν. 4537/2018 που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος για τις ακόλουθες συναλλαγές δεν υπερβαίνουν, ανά συναλλαγή το ποσό των:

α)  0,50 ευρώ για αποστολή χρημάτων (εξερχόμενο έμβασμα) και

β)  0,50 ευρώ για λήψη χρημάτων (εισερχόμενο έμβασμα).

Οι περ. α) και β) ισχύουν για φυσικά πρόσωπα, ιδιώτες, ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για ποσά έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ημερησίως και αφορούν στην απλή μεταφορά πίστωσης, καθώς και στην άμεση μεταφορά πίστωσης (SEPA/άμεσος διακανονισμός), από μία τράπεζα σε άλλη τράπεζα του εσωτερικού μέσω ψηφιακών δικτύων πληρωμής (web/ mobile/internet banking).

3. Η ισχύς του παρόντος εκκινεί έναν (1) μήνα από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

 

 



enikonomia.gr