Τράπεζες: Ποιες αλλαγές έρχονται στις μεταφορές χρημάτων


” Ριζικό λίφτινγκ” αναμένεται να έρθει το επόμενο διάστημα στο νομικό πλαίσιο για τις μεταφορές χρημάτων μεταξύ των τραπεζών  προκειμένου να υπάρξει  περισσότερη  ασφάλεια στις συναλλαγές και  να μην παρατηρούνται περιστατικά απάτης. Αυτό θα ισχύει για τους απλούς πιστωτές αλλά και για τις  επιχειρήσεις.  Διευκρινίζεται δε πως δεν θα αυξηθούν οι χρεώσεις για άμεσες πληρωμές, ενώ το μέγιστο όριο θα  μπορούν να το ορίζουν οι πελάτες των τραπεζών.

Ουσιαστικά οι χρεώσεις που θα επιβάλλονται από παρόχους για άμεσες συναλλαγές σε ευρώ δεν θα  μπορούν να είναι υψηλότερες από τις επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται σε ανάλογες μη άμεσες συναλλαγές. «Ο κανονισμός για τις άμεσες πληρωμές σηματοδοτεί τον πολυαναμενόμενο εκσυγχρονισμό των πληρωμών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Οι καταναλωτές δε χρειάζεται πλέον να αντιμετωπίζουν αναμονή δύο ή τριών εργάσιμων ημερών για να έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Δημιουργούμε κάτι για το οποίο οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις πραγματικά ενδιαφέρονται: μεταφορές χρημάτων εντός 10 δευτερολέπτων ανά πάσα»  δήλωσε σχετικά ο εισηγητής Michiel Hoogeveen (Συντηρητικοί, Ολλανδία).

 

Οι νέοι κανόνες

Υπενθυμίζεται δε πως το Ευρωπαϊκό  Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέους κανόνες ώστε τα μεταφερόμενα ποσά να φτάνουν αμέσως στους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών λιανικής και επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.  Επίσης επισημαίνεται πως ο στόχος  της νομοθεσίας είναι  οι ιδιώτες πελάτες των τραπεζών και οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες να μην περιμένουν για να μπουν τα χρήματά τους στον τραπεζικό τους λογαριασμό τους αλλά να υπάρχει περαιτέρω ασφάλεια στις τραπεζικές πληρωμές.  Οι τράπεζες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να διασφαλίζουν πως  οι μεταφορές ποσών είναι οικονομικά προσιτές και  μετά θα πρέπει να διεκπεραιώνονται αμέσως. Μάλιστα το κείμενο επικαιροποιεί τους υφιστάμενους κανόνες για τον Ενιαίο Χώρο Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA) και αυτό έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κρατών -μελών  της ΕΕ.

Πάντως οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή τους στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην ευρωζώνη θα έχουν στη διάθεσή τους 9 μήνες για να μπορούν να λάβουν άμεσες μεταφορές χρημάτων σε ευρώ και 18 μήνες για να μπορούν να πραγματοποιήσουν αποστολές χρημάτων.

Άμεσες πιστώσεις

Οι άμεσες μεταφορές ποσών σε ευρώ θα εκτελούνται άμεσα (ανεξάρτητα από την ημέρα ή την ώρα που δίνεται η εντολή) και τα χρήματα θα πρέπει να φτάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα. Ο πληρωτής θα πρέπει επίσης να ενημερώνεται στο ίδιο διάστημα για το αν τα μεταφερόμενα χρηματικά ποσά έχουν τεθεί στη διάθεση του δικαιούχου.

Τα κράτη- μέλη που δεν έχουν ενταχθεί στην ευρωζώνη θα πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες για λογαριασμούς που προσφέρουν ήδη συνήθεις συναλλαγές σε ευρώ, μετά από μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο. Θα υπάρξει ειδική παρέκκλιση από την πραγματοποίηση πληρωμών εντός δέκα δευτερολέπτων για τέτοιους λογαριασμούς όταν η εντολή δίνεται εκτός εργάσιμων ωρών, δεδομένων των πιθανών ανησυχιών σχετικά με την πρόσβαση σε συναλλαγματική ρευστότητα.

Ασφάλεια καταναλωτών και κυρώσεις

Για τη διασφάλιση της ασφάλειας, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών θα πρέπει να εφαρμόζουν άρτια και επικαιροποιημένα μέτρα ανίχνευσης και πρόληψης, ώστε να αποφεύγεται η μεταφορά ποσών σε λάθος λογαριασμό λόγω απάτης ή σφάλματος. Για τον σκοπό αυτό, οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ θα πρέπει αμέσως, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις ή τέλη, να παρέχουν υπηρεσίες για την επαλήθευση της ταυτότητας του δικαιούχου.

Ως πρόσθετη δικλείδα ασφαλείας, οι πάροχοι θα πρέπει να επιτρέπουν στους πελάτες τους να καθορίζουν το μέγιστο ποσό που επιθυμούν για άμεσες μεταφορές ευρώ, το οποίο θα μπορεί να τροποποιηθεί εύκολα πριν από την επόμενη συναλλαγή.

Εάν ένας πάροχος δεν εκπληρώσει τα καθήκοντά του για την πρόληψη της απάτης με αποτέλεσμα οικονομική ζημία, ο πελάτης θα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.

Οι πάροχοι που προσφέρουν άμεσες μεταφορές χρημάτων θα πρέπει επίσης να επαληθεύουν κατά πόσον οποιοσδήποτε πελάτης υπόκειται σε κυρώσεις ή άλλα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

 



enikonomia.gr