Τριχόπτωση: Πώς την αντιμετωπίζουμε;
Η τριχόπτωση χωρίζεται σε δυο κατηγορίες: την εποχική και τη χρόνια. Η εποχική είναι ένα παροδικό φαινόμενο που παρατηρείται κάθε άνοιξη και φθινόπωρο και διαρκεί μερικές εβδομάδες. Στη χρόνια, παρατηρούμε απώλεια πάνω από 100 τρίχες καθημερινά οι οποίες δεν επανεμφανίζονται σε διάστημα κάποιων μηνών.
Πιο συγκεριμένα, όταν:
-Η τριχόπτωση που οφείλεται στα γονίδια
Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να απευθυνθούμε στους ειδικούς και συγκεκριμένα στον δερματολόγο ή τριχολόγο. Συνήθως συστήνεται η μινοξιδίλη, μια ουσία που καταπολεμά την τριχόπτωση μέσω της αύξησης της αιμάτωσης της περιοχής.
Οσον αφορά τις επεμβατικές θεραπείες αποκατάστασης: Υπάρχει η θεραπεία με χαμηλές συχνότητες που ενεργοποιεί τα τριχοθυλάκια. Επίσης, η θεραπεία που χρησιμοποιεί το πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενή που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες. Η διαδικασία επανενεργοποιεί τα βλαστοκύτταρα.
Σε περιπτώσεις που η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής, μπορεί να γίνει και μεταμόσχευση μαλλιών.
-Η τριχόπτωση που οφείλεται στην αλλαγή της εποχής και το στρες
Η διατροφή σε συνδυασμό με τα κατάλληλα τριχοτονωτικά προϊόντα και τα ειδικά συμπληρώματα διατροφής ενδυναμώνουν την τρίχα και περιορίζουν το φαινόμενο. Επιπλέον, η γυμναστική και τα χόμπι είναι κάτι που βοηθάει πολύ στην εκτόνωση του άγχους.
-Η τριχόπτωση που οφείλεται στην κακή διατροφή
Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με αυγά, ψάρια, κόκκινο κρέας, σόγια, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, όσπρια, μπανάνα, βρόμη, συκώτι και φυστίκια. Οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6, ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος. Επίσης περιέχουν βιοτίνη (δομικό συστατικό της τρίχας), πρωτεϊνες και αμινοξέα όπως L-προλίνη, L-λυσίνη.
Αν τα επίπεδα του σιδήρου είναι πολύ χαμηλότερα από το φυσιολογικό, τότε ακολουθούμε μια φαρμακευτική αγωγή, σε συνεννόηση με τον γιατρό μας.
-H τριχόπτωση που οφείλεται στο υπερβολικό styling
Αν μαζεύουμε τα μαλλιά μας αλογοουρά ή κοτσίδα, καλό είναι να μην τα τραβάμε, και κυρίως να μην τα πιάνουμε σφιχτά, γιατί η τρίχα σπάει και ταλαιπωρείται. Επίσης, αποφεύγουμε όσο μπορούμε το σεσουάρ, και χρησιμοποιούμε προϊόντα που προστατεύουν από τη θερμότητα. Τέλος, εφαρμόζουμε έλαια που δυναμώνουν το τριχωτό και ταυτόχρονα περιποιούνται το στέλεχος της τρίχας. Δεν ξεχνάμε να προστατεύουμε τις άκρες με ειδικές συνθέσεις κατά της ψαλίδας και του σπασίματος.
-Η τριχόπτωση που οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές
Μιλάμε με τον γιατρό μας για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και πιθανότατα φαρμακευτική αντιμετώπιση για την εξισορρόπηση του επιπέδου ορμονών στον οργανισμό.