Τρίκαλα: Πώς ένας διεθνώς καταξιωμένος επιστήμονας έδωσε «ζωή» στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού του

Το μοναδικό Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Παλαιοκαρυά του δήμου Πύλης στα Τρίκαλα, πήρε «σάρκα και οστά» χάρη στην προσωπική εργασία και την οικονομική ενίσχυση του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής και διευθυντή του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Münster – Γερμανίας, Δρ. Σόλων Θάνο με καταγωγή από την περιοχή.

Το Λαογραφικό Μουσείο που συναντά ο επισκέπτης στην Άνω Παλαιοκαρυά του δήμου Πύλης στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, φιλοξενείται στο παλιό πέτρινο Δημοτικό Σχολείο. Η ιδιωτική συλλογή περιλαμβάνει λαογραφικό υλικό με δημιουργικά εκθέματα από τη ζωή στο χωριό, τα οποία χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Ο Σόλων Θάνος, γεννήθηκε στην Παλαιοκαρυά Τρικάλων και μετανάστευσε στην τότε Δυτική Γερμανία το 1972. Σπούδασε Βιολογία και Ιατρική και εργάστηκε ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Tübingen, του Münster και του Montreal καθώς και στο Max-Planck-Institut στον τομέα της νευροβιολογίας, της οφθαλμολογίας και της βασικής έρευνας. Η ερευνητική του εργασία επιβραβεύθηκε με πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία (Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική).


cnn.gr