Τρεις παράγοντες θα κρίνουν το μέγεθος της ύφεσης
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης τον Απρίλιο, που θα αφορά σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων.
Στο 1%-3% υπολογίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να αποκλείει δυσμενέστερο σενάριο αν τελικά η πανδημία έχει μεγαλύτερη διάρκεια (πέραν του Ιουνίου) ή στην περίπτωση επανάληψης της κρίσης (το φθινόπωρο). Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις αστάθμητοι παράγοντες: το πόσο θα διαρκέσουν τα αναγκαστικά μέτρα σε αυτή τη φάση, το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό και το αν θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου από το φθινόπωρο.
Ο υπουργός γνωστοποίησε τα σενάρια για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας κάνοντας λόγο για ύφεση της τάξεως του 5% ή ακόμη και 8%, ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κρίσης. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης, η νέα λίστα που θα εκδοθεί τον Απρίλιο θα περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων και, όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας, αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που δεν υφίστανται πλήγμα από τον κορωνοϊό, συνεπώς θα είναι ελάχιστες οι εξαιρέσεις.
Επί της ουσίας ανοίγει πλήρως η ομπρέλα των μέτρων προστασίας και στήριξης των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου το 90% των επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα μας θα βρίσκεται στη λίστα των ΚΑΔ που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθούν και οι εργαζόμενοι που θα λάβουν το ποσό των 800 ευρώ. Επί της ουσίας, περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτοί θα λάβουν το ποσό των 800 ευρώ ενώ ταυτόχρονα θα «παγώσουν» οι πληρωμές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή 600.000 επιχειρήσεις πλήττονται από την κρίση, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, και στηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ τον Απρίλιο θα ενταχθούν ακόμα 300.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, το δημοσιονομικό κόστος μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο υπερβαίνει τα 4,7 δισ. ευρώ.
Στο μεταξύ, τις πρώτες αρρυθμίες εμφανίζει ο προϋπολογισμός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημoσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 831 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 929 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 7,557 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 468 εκατ. ευρώ ή 5,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ. Πάντως, οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 723 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 78 εκατ. ευρώ από τον στόχο (645 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 431 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 342 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, εξαιτίας της υστέρησης στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020 ανήλθαν στα 8,664 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 175 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (8,839 δισ. ευρώ). Πάντως, τα στοιχεία του Μαρτίου αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών, συνεπεία της πανδημίας. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα στοιχεία των τελευταίων τριών ημερών κατά τις οποίες καταβάλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων.