Τρεις προτεραιότητες για την οικονομία

Μετά την τραυματική περίοδο των μνημονίων στην πατρίδα μας και ενώ φάνηκε ότι θα κάνουμε μια νέα αρχή, βρεθήκαμε μπροστά στην αντιμετώπιση μιας νέας διεθνούς κρίσης, λόγω της πανδημίας. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα πέτυχε το βέλτιστο αποτέλεσμα σε συνεργασία με εξαιρετικούς επιστήμονες και με μια πρωτοφανή υπεύθυνη και πειθαρχημένη στάση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Είναι βέβαιο ότι έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για την οριστική αντιμετώπιση του ιού και θα πρέπει να κάνουμε πολλά προσεκτικά και μελετημένα βήματα, με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία έχει μειωμένες αντοχές λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.

Κατά την άποψή μου, αποτελεί μονόδρομο η αξιοποίηση του θετικού διεθνούς κλίματος για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τη χώρα μας, καθώς και η θετική αποδοχή των μέτρων από την πλειονότητα της κοινής γνώμης. Τι χρειαζόμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα στην οικονομία της χώρας; Τρεις είναι οι προτεραιότητες κατά την άποψή μου:

1. Να στηρίξουμε τον τουρισμό.

2. Να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

3. Να υπάρχει εκτεταμένη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων το 2020 και το 2021.

Πώς μπορούν να γίνουν τα παραπάνω;

Η Ελλάδα θεωρείται αυτή τη στιγμή από τις πιο ασφαλείς χώρες για να κάνει κάποιος τουρισμό, χωρίς να κινδυνεύει από τον κορωνoϊό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όποιος φτάνει στη χώρα θα ελέγχεται με αξιόπιστο τεστ, θα μετακινείται με συγκεκριμένη διαδικασία, θα κάνει ό,τι ζητάει κάποιος στις διακοπές του και θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα κινδυνέψει να κολλήσει τον ιό εδώ. Αν πετύχουμε όλα τα παραπάνω και επιστρέψει υγιής στην πατρίδα του, τότε θα έχουμε κάνει τη μεγαλύτερη διαφήμιση στη χώρα μας. Θα πει κάποιος, εύκολα τα λες, δύσκολα τα κάνεις. Ετσι είναι, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε με την κατάλληλη συνεργασία, κυβέρνησης, φορέων του τουρισμού, επιστημόνων υγείας, άλλων ειδικοτήτων επιστημόνων που απαιτούνται και εργαζομένων στον τουρισμό.

Ερχομαι στο δεύτερο θέμα που έθεσα ως προτεραιότητα. Σχεδόν όλοι οι πολίτες έχουν ανάγκη από στήριξη, αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπάρχουν απεριόριστοι δημόσιοι πόροι. Πώς μπορούμε να τους αυξήσουμε; Δίνοντας κίνητρο στους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα. Προτείνω για το επόμενο τετράμηνο, όποιος πολίτης πληρώσει εφάπαξ φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει σε διακανονισμό να δικαιούται έκπτωση 25%.

Τέλος, χρειαζόμαστε να επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια άμεσα. Πώς όμως μπορεί να γίνει ταχεία επένδυση χρημάτων; Προφανώς αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ισχυρό κίνητρο για τους επενδυτές. Η πρότασή μου είναι απλή. Οποιος δαπανήσει σε κάποια επένδυση από 1/3/2020 και μέχρι 31/12/2021 κάποιο ποσό να δικαιούται ένα κουπόνι συμψηφισμού φορολογικών υποχρεώσεων, διάρκειας μιας επταετίας, με αξία ίση με το 25% όσων χρημάτων δαπανήσει σε αυτό το χρονικό διάστημα και όχι του συνόλου της αξίας της επένδυσης. Ετσι, αν κάποιος έχει ξεκινήσει μια επένδυση, θα επιταχύνει τη διαδικασία δαπανών, στηρίζοντας την εργασία και την οικονομία. Επίσης, αν κάποιος ήταν επιφυλακτικός στο να επενδύσει, θα έχει ισχυρό κίνητρο. Τέλος, θα προσελκύσουμε νέους ξένους επενδυτές σε μια χώρα που αποδείχθηκε το τελευταίο διάστημα αξιόπιστη και σοβαρή.

Σε μια ιστορική περίοδο που διανύουμε, η λογική της καλής διαχείρισης δεν είναι αρκετή, ειδικά σε μια χώρα που πέρασε μια δεκαετή κρίση. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και τολμηρές αποφάσεις. Η Ευρώπη έδειξε ότι, προς το παρόν, δεν είναι ώριμη να λάβει τέτοιες αποφάσεις, αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα το αντιληφθεί και θα αλλάξει ρότα. Μέχρι τότε, όμως, η Ελλάδα μας δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Η κυβέρνηση έδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα δύσκολα. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι μπορεί να λάβει γρήγορα τολμηρές αποφάσεις. Ας ελπίζουμε στο καλύτερο, γιατί αποδείξαμε ότι όλοι μαζί μπορούμε.

* Ο κ. Γιώργος Στασινός είναι πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

kathimerini.gr