Τρομαχτικής ισχύος ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με 158 αεροπορικά όπλα: Εξαϋλώθηκαν αποθήκες, αεράμυνα, βάσεις, εργοστάσια- Η μεγαλύτερη επίθεση από την έναρξη του πολέμου
Το Κίεβο πλήρωσε πολύ ακριβά την βύθιση του ρωσικού αποβατικού πλοίου Novotcherkassk. Η Ρωσία εξαπέλυσε σήμερα την μεγαλύτερη έως τώρα επίθεση στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου το 2022.
Συνολικά 158 ρωσικά αεροπορικά όπλα, πύραυλοι και drones έπληξαν αμέτρητους στρατιωτικούς στόχους σε ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας.
Στην μαζική επίθεση συμμετείχαν 18 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-22MS. Η επίθεση ξεκίνησε νωρίς το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα. Η ρωσική Αεροπορία ισοπέδωσε πριν λίγες ώρες δύο οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή Smila του Cherkasy. Αναφορές κάνουν λόγο για 51 κατεστραμμένα σπίτια.
Ουκρανοί Αξιωματούχοι, ο ίδιος ο Β.Ζαλούζνι και ο Β.Ζελένσκι παραδέχτηκαν πως πρόκειται για την χειρότερη και μεγαλύτερη πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία μέχρι τώρα.
Η λίστα των ρωσικών στόχων
Σύμφωνα με πληροφορίες κτυπήθηκε:
-Βάση μισθοφόρων στο Λβιβ, αποθήκες οπλισμού
-Το αεροδρόμιο Khmelnytskyi, αποθήκες οπλισμού
– Εργοστάσια στο Κίεβο και η ενεργειακή υποδομή
– Αεροδρόμιο Χάρκοβο, αποθήκες οπλισμού, ενεργειακή υποδομή
-Τερματικά, αποθήκες και λιμάνια στην Οδησσό
– Το αεροδρόμιο στο Νικολάεφ, λιμάνι, τερματικοί σταθμοί καυσίμων, έδρα διαχείρισης
-Στην Χερσώνα οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικών συστημάτων, αποθήκες, εξοπλισμός, προσωπικό
-Στο Dnepropetrovsk η εταιρεία Yuzhmash και το αεροδρόμιο.
-Στην Ζαπορίζια μέσα αεράμυνας
-Σύμφωνα με ρωσικές πηγές υπάρχουν μεγάλες απώλειες μισθοφόρων και πολλοί νεκροί εκπαιδευτές!
-Επίσης ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Ακαδημία χερσαίων δυνάμεων στο Λβιβ, το εκπαιδευτικό κέντρο Yavorovsky,
-Στο Κίεβο κτυπήθηκε το κτίριο της πυραυλικής και διαστημικής επιχείρησης Artem , όπου παράγονται πύραυλοι και UAV, μια στρατιωτική αποθήκη και μια βάση αεράμυνας με Patriot.
Σοκαρισμένη η ουκρανική στρατιωτική ηγεσία – 18 Στρατηγικά βομβαρδιστικά και 158 αεροπορικά όπλα
Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Αεροπορίας Γιούρι Ιγκνάτ δήλωσε ότι η ρωσική επίθεση ήταν μεγάλης κλίμακας.
“Ποτέ δεν έχουμε δει τόσους πολλούς στόχους στα ραντάρ μας ταυτόχρονα” τόνισε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Ignat, ο ρωσικός στρατός εκτόξευσε όλους τους τύπους πυραύλων, υπερηχητικούς “Kinzhal”, βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους αεράμυνας S-300, πυραύλους κρουζ, UAV, καθώς και X-22 ή X -32.
Επιπλέον, περίπου 18 ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά εκτόξευσαν πυραύλους Kh-101/Kh-505.
Ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Β.Ζαλούζνι, σημείωσε ότι η επίθεση ξεκίνησε με drones καμικάζι “Geran-2” από τα βόρεια και τα νοτιοανατολικά. Συνολικά καταγράφηκαν 36 drones.
-Επίσης, 18 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS εκτόξευσαν περίπου 90 πυραύλους Kh-101, Kh-555 και Kh-55.
-Στην επίθεση συμμετείχαν και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς Tu-22M3, χρησιμοποιώντας οκτώ πυραύλους Kh-22/32 εναντίον στόχων στο βόρειο και στο κέντρο της χώρας.
-Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έπληξαν ουκρανικούς στόχους και με S-300, S-400 και Iskander-M από το έδαφος της Κριμαίας και των περιοχών Kursk και Belgorod.
-Συνολικά, το Κίεβο ανέφερε 14 τέτοιους πυραύλους.
-Τέλος πέντε MiG-31I απογειώθηκαν από την περιοχή του Αστραχάν, εκτόξευσαν πέντε υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal.
-Επιπλέον, ρωσικά μαχητικά Su-35S εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους αντιραντάρ Kh-31P και έναν τακτικό πύραυλο Kh-59.
“Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο εχθρός χρησιμοποίησε 158 όπλα εναντίον της Ουκρανίας: πυραύλους διαφόρων τύπων και UAV” σημείωσε ο Ζαλούζνι.
Ουκρανία: «H τελευταία μαζική ρωσική επίθεση δείχνει πως δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ανακωχή»
Το υπουργείο Εξωτερικών στην Ουκρανία δήλωσε πως η σημερινή ρωσική πυραυλική επίθεση, μία από τις μεγαλύτερες αφότου ξεκίνησε ο πλήρους κλίμακας πόλεμος, απέδειξε πως δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για ανακωχή με τη Μόσχα.
«Η Ρωσία δεν εξετάζει οποιαδήποτε άλλα σενάρια πέραν της πλήρους καταστροφής της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο.
«Όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί» στις ρωσικές επιδρομές που έθεσαν στο στόχαστρο την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα, ανέφερε σήμερα από την μεριά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Διευκρίνισε πως η Ρωσία εξαπέλυσε περισσότερα από 50 πλήγματα, μεταξύ των οποίων ένα «μεγάλο πλήγμα» στην Ουκρανία μεταξύ της 23ης και 29ης Δεκεμβρίου σε εγκαταστάσεις στρατιωτικών υποδομών, αποθηκών πυρομαχικών και σημεία ανάπτυξης Ουκρανών στρατιωτών και ξένων μισθοφόρων.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο απολογισμός των θυμάτων από τη σημερινή μαζική επίθεση ανέρχεται πλέον στους 26, από τους 16 που ήταν η τελευταία ενημέρωση.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε σήμερα μία από «τις πιο σημαντικές επιθέσεις» της Ρωσίας που «έπληξε πόλεις και τον πληθυσμό» στην Ουκρανία σήμερα, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους.
«Πρόκειται για μια νέα σειρά άνανδρων και τυφλών χτυπημάτων πλήττοντας σχολεία, έναν σταθμό μετρό και ένα νοσοκομείο, που προκάλεσαν τουλάχιστον δεκαέξι θανάτους», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η ΕΕ θα σταθεί δίπλα στην Ουκρανία, για όσο χρειαστεί», υποσχέθηκε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γαλλία καταδίκασε και αυτή σθεναρά «τη στρατηγική τρόμου που έχει σκοπό να καταστρέψει ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές», μετά το τελευταίο μαζικό κύμα ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία.
Το Παρίσι «θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και να της παρέχει την απαραίτητη βοήθεια ώστε να της επιτρέψει να ασκήσει τη νόμιμη άμυνά της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους της», προσθέτει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών.
Το τελευταίο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ζητώντας στήριξη προς το Κίεβο «για όσο χρειαστεί».
«Αυτές οι εκτεταμένες επιθέσεις κατά ουκρανικών πόλεων δείχνουν ότι ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα για να πετύχει τον στόχο του να εξαφανίσει την ελευθερία και τη δημοκρατία. Δεν θα τον αφήσουμε να κερδίσει», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).