Τσάπαλος: Έχουμε δεσμευτεί για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης-Τι είπε για ΦΠΑ, φόρους και IRIS


Για το θέμα των τεκμηρίων διαβίωσης μίλησε σήμερα μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις. «Έχουμε δεσμευτεί για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μέχρι το 2027. Αυτό θα δούμε πότε θα γίνει » τόνισε με έμφαση ο κ. Τσάπαλος.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καταργηθεί το τεκμήριο για τους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή η συζήτηση περί της κατάργησης του τεκμηρίου, απάντησε  και πρόσθεσε πως  « είναι μέτρο «που για πρώτη φορά βάζει τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν παραπάνω φόρο από τους μισθωτούς εργαζόμενους τους και αποφέρει μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο που επιστρέφεται στην κοινωνία και δημιουργεί περισσότερες συνθήκες κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης».

Η διασύνδεση των POS, ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε και έχουμε 410.000 διασυνδέσεις μέσα σε 8 μήνες.

Εγώ δεν την καταλαβαίνω την γκρίνια των επαγγελματιών σε σχέση με τις προμήθειες των POS, αν και έχουμε κάνει πολλά θετικά βήματα σε αυτό. Έχουμε μειώσει κατά 50% τις προμήθειες από POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ για παράδειγμα.

Αν θέλουμε φθηνότερες προμήθειες στις συναλλαγές και απευθύνομαι στους ελεύθερους επαγγελματίες αυτή τη στιγμή, ας αποδεχθούν συναλλαγές μέσω Iris, όπου οι προμήθειες είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις προμήθειες των λοιπών.

«Το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, η επέκταση του ηλεκτρονικού τιμολογίου, συγκαταλέγονται στα εργαλεία που θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα και τα επόμενα χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο εκείνο να έχουμε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο φορολογικό μηχανισμό», είπε ο κ. Τσάπαλος.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές

Επίσης μίλησε και για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών.  «Θα δούμε πότε θα γίνει περαιτέρω μείωση κατά μισή μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Και έχουμε πει επίσης ότι προτεραιότητά μας είναι, εφόσον πετύχουμε στο κομμάτι της φοροδιαφυγής, να μειώσουμε και άμεσους κατά προτεραιότητα φόρους. Θα προτιμήσουμε τους άμεσους φόρους (φορολογικοί συντελεστές) γιατί αν πάω εγώ να μειώσω το ΦΠΑ 2 μονάδες, υπάρχει ένας πολύ σημαντικός κίνδυνος να ενθυλακωθεί αυτή η μείωση από μεσάζοντες.
Γίνονται έλεγχοι, γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στην αγορά για να μην υπάρχουν τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές, αλλά πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο ασφαλώς θα φτάσει η μείωση από την άμεση φορολόγηση παρά από την έμμεση φορολόγηση», είπε ο κ. Τσάπαλος.

Όσο προχωράει η ψηφιοποίηση των συστημάτων μας, του φορολογικού μας μηχανισμού, άλλο τόσο θα εκλείπει και ο λόγος ύπαρξης του νόμου για τα τεκμήρια. Αυτό το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή που ψηφίσαμε το νόμο. Προφανώς όλοι οι νόμοι, προφανώς και ειδικότερα οι φορολογικοί νόμοι συνεχώς αξιολογούνται γιατί αλλάζουν τα δεδομένα, πρόσθεσε.

Για τις μειώσεις φόρων

Μεταξύ άλλων μίλησε και για το θέμα των μειώσεων φόρων «Στόχος μας είναι ότι όσο χτυπάμε τη φοροδιαφυγή να μειώνουμε τους φόρους. Επειδή το 2024 κάναμε αρκετά στο κομμάτι του περιορισμού της φοροδιαφυγής και λόγω της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, ανακοινώνουμε μια σειρά από φοροελαφρύνσεις για το 2025, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε», είπε. Από τον καινούργιο χρόνο αναμένεται σειρά από άλλες φοροελαφρύνσεις που έχουν να κάνουν με τους γιατρούς, τους ένστολους, το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα και μικρότερες ενισχύσεις και παροχές».

Για τον ΦΠΑ

Η ιδέα κατά την συναλλαγή, εκεί που πληρώνει ο πελάτης ένα ποσό για την αγορά ενός προϊόντος, να σπάει το ποσό αυτό και να πηγαίνει το καθαρό ποσό στον λογαριασμό του πωλητή και το υπόλοιπο ποσό αυτομάτως στον λογαριασμό της ΑΑΔΕ, περιλαμβάνεται αυτή τη στιγμή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΑΔΕ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

«Πρέπει να γίνει σημαντική και συστηματική διαβούλευση με την αγορά, να δούμε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, τι γίνεται με την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούται ενδεχομένως ένας επιχειρηματίας», είπε οκ. Τσάπαλος εξηγώντας: «Αν κόβετε τιμολόγιο κάθε τέλος του μήνα, πρέπει το τάδε σούπερ μάρκετ να αποδώσει το ΦΠΑ που έχει συλλέξει από εσάς στην ΑΑΔΕ.
Αυτό λοιπόν μπορεί να γίνει στην πηγή. Αυτή είναι η βασική ιδέα κυρίως για εξυπηρέτηση των ίδιων των επιχειρήσεων.
Οι ίδιες οι επιχειρήσεις το ζητούν ούτως ώστε να μην κάνουν περιοδικές δηλώσεις κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο».

Για το IRIS

Τέλος αναφέρθηκε και στο θέμα του IRIS. Όπως είπε, έχουμε καταστήσει υποχρεωτική την αποδοχή πληρωμών μέσω Iris για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες και θα επεκταθεί αυτή η υποχρέωση και για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα μέχρι 31 Μαρτίου του 2025 σημείωσε
Σύσταση του Υπουργείου μας προς τις τράπεζες είναι το ποσό των 500 ευρώ ανά συναλλαγή που προβλέπεται σήμερα να πάει στα 1.000 ευρώ, το συντομότερο δυνατό, καθότι αυτό είναι θετικό και για τους πωλητές, είπε, τέλος, ο Όμηρος Τσάπαλος.

 

 

 



enikonomia.gr