Τσίπρας: «Μιλάνε οι αριθμοί – Στα 2,2 δισ. ευρώ τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας»

Την έκθεση του τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με την οποία τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 έφτασαν τα 2,2 δισ. ευρώ, επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως το πόρισμα που κατάθεσε χθες Πέμπτη με αναλυτικά στοιχεία ο τομέας Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των δεδομένων, γιατί εδώ μιλάνε οι αριθμοί και πως δεν πρόκειται για εκτίμηση, αλλά για αριθμητικά αποτελέσματα.

«Ενώ οι άδικες χρεώσεις και τα λεγόμενα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών ΑΠΕ που χρεώθηκαν στους καταναλωτές κι αναμένεται να επιστραφούν ως επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης εκτιμώνται σε 2,45 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, με ευθύνη της κυβέρνησης σχεδόν 4,6 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών και βρέθηκαν σε αυτές των παραγωγών και κυρίως στα ταμεία της ΔΕΗ, που έχει τη μερίδα του λέοντος σε αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας. Να, λοιπόν, γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι στο 62% ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ είναι στο 39%. Να γιατί η Κομισιόν λέει, πως έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο ρεύμα για επιχειρήσεις και τις τρίτες μεγαλύτερες για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης. Για χάρη της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ, που πρέπει πάση θυσία να καταγράφει κέρδη για να έχουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι, αλλά και για τους υπόλοιπους παίκτες της αγοράς», τονίζει πρώην πρωθυπουργός.


Πηγή