Βασικός φορέας ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής θα παραμείνει ο ΕΛΓΑ

«Ο ΕΛΓΑ  (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις) θα συνεχίσει να είναι ο ασφαλιστικός οργανισμός των αγροτών. Ο αγρότης δεν θα μείνει  χωρίς ασφάλεια για την παραγωγή του» διευκρίνισε ο  πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος όσον αφορά το μέλλον, αλλά και την πιθανότητα να δραστηριοποιηθούν στον τομέα ιδιωτικές εταιρείες. Ο κ. Λυκουρέντζος ξεκαθάρισε ότι η ασφάλιση της παραγωγής θα είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση, ωστόσο ο αγρότης θα έχει τη δυνατότητα επιλογής εφόσον υπάρξουν ελκυστικά ασφαλιστικά πακέτα από ιδιώτες. Η σχετική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί αναμένεται να εκδώσει το πόρισμά της σε ένα τετράμηνο, έτσι ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που αφορούν την ιδιωτική ασφάλιση. Πάντως, οι συζητήσεις που έως τώρα έχουν γίνει με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εφόσον αφορούν τα θερμοκήπια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Οργανισμό.  

Οσον αφορά την κάλυψη των ελλειμμάτων του Οργανισμού, ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι δεν σχεδιάζεται η αύξηση του ασφαλίστρου που τώρα βρίσκεται στο 4%, παρόλο που όπως παραδέχθηκε αυτός θα ήταν ένας άμεσος τρόπος να μειωθούν τα όποια οικονομικά προβλήματα του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με τα κατ’ εκτίμηση οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού για το 2019, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές αναμένεται να φτάσουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Από τα ασφάλιστρα ο Οργανισμός προβλέπεται να εισπράξει 175 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατομμύρια ευρώ αφορούν το αποθεματικό, ενώ παράλληλα πρέπει να καλυφθούν και τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού. Σε σχέση με τα διαρκώς νέα αιτήματα για την εκ των υστέρων κάλυψη ζημιών σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός Οργανισμός και όχι κοινωφελές ίδρυμα».  

Υπό αυτές  τις συνθήκες και ενώ το έλλειμμά του για το 2018 έκλεισε στα 5 εκατομμύρια, εκτιμάται ότι το 2019 το έλλειμμα θα εκτοξευθεί ξεπερνώντας ακόμα και τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι και λόγω της κλιματικής αλλαγής οι κίνδυνοι για την αγροτική παραγωγή και οι ζημιές αυξάνονται.

Ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα ώστε να μειωθεί ο χρόνος ανάμεσα στην εκτίμηση της ζημιάς και στην καταβολή των αποζημιώσεων αλλά και να εξασφαλιστεί η διαφάνεια.  Το έργο για το πληροφοριακό σύστημα αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και για την εκτέλεσή του θα πραγματοποιηθεί διεθνής διαγωνισμός.

kathimerini.gr