Βασιλείου στο ertsports: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε υπομονή με τους νέους | Η Μάλμε παίζει κυριαρχικά, η Τζουργκάρντεν έχει αμυντικές αδυναμίες»


Ο Στέλιος Βασιλείου είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με μεταπτυχιακές γνώσεις στη μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης των νεαρών αθλητών και τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Σουηδία με μεγάλη επιτυχία. Ξεκίνησε τα βήματα του στο χώρο του ποδοσφαίρου από την Κ14 του Άρη, ενώ στην συνέχεια μεταπήδησε στα δίκτυα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού.

Τον Οκτώβριο του 2021 ήρθε η πρόταση από το εξωτερικό και από την Σουηδία κάνοντας το “άλμα” στην καριέρα του στα τμήματα υποδομής της Τζουργκάρντεν. Η εξαιρετική δουλειά του στον σύλλογο της Στοκχόλμης του έδωσε πρόσφατα του “εισιτήριο” για τον μεγαλύτερη ομάδα της χώρας, την Μάλμε, στην οποία ήδη διαπρέπει.

Ο 33χρονος Έλληνας γυμναστής μίλησε αποκλειστικά στο ertsports.gr, επισημαίνοντας τον τρόπο λειτουργίας στις ακαδημίες των Σουηδών, τη φιλοσοφία και το πλάνο που έχουν. Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη επιτυχία της Κ19 του Ολυμπιακού κατά τη περσινή αγωνιστική περίοδο, με την κατάκτηση του UEFA Youth League, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πολλά ανεκμετάλλευτα ταλέντα στην Ελλάδα που θα πρέπει να στηριχθούν και να τους δοθούν ευκαιρίες για το επόμενο βήμα.

(Φωτογραφία από την ημέρα ανακοίνωσης του από την Μάλμε, στις 6 Σεπτεμβρίου)

Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στις δύο σουηδικές ομάδες (Μάλμε και Τζουργκάρντεν) που θα αντιμετωπίσουν εκτός έδρας Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα, για τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις, επισημαίνοντας τον τρόπο παιχνιδιού τους και τα χαρακτηριστικά τους.

Μετά την ολοκλήρωση της 27ης αγωνιστικής η Μάλμε βρίσκεται στο “ρετιρέ” της Σουηδικής Λίγκας με 58 βαθμούς, η Τζουργκάρντεν ακολουθεί στην τέταρτη θέση της κατάταξης με 47 πόντους, ενώ η ομάδα της Στοκχόλμης επισημοποίησε τη Δευτέρα (21/10) το τέλος της συνεργασίας της με τον επί πέντε χρόνια προπονητή της, Κιμ Μπέργκστραντ, ανακοινώνοντας τον μέχρι πρότινος τεχνικό της Βίγκμπιχολμς, Ρόμπερτ Μπιόρκνεσιο, ως αντικαταστάτη του στην άκρη του πάγκου.

-Έχοντας δουλέψει σε τμήματα υποδομής ελληνικών ομάδων, ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές διακρίνεις σε σχέση με αυτές του εξωτερικού; 

«Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στον τρόπο λειτουργίας, αλλά και στην μεθοδολογία. Στην Ελλάδα είναι πολύ καλό το επίπεδο των ακαδημιών. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, είναι σε εξαιρετικό επίπεδο και θεωρώ ότι είναι σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Λειτουργούν σε πολύ αξιόλογο επίπεδο και παράγουνε αρκετά ταλέντα τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, σε διοργανώσεις που συμμετέχουμε σε μικρότερα ηλικιακά γκρουπ, οι ελληνικές ομάδες πάνε πολύ καλά σε όλα αυτά τα τουρνουά, δηλαδή σε ηλικίες μικρότερες των 15, 16 και 17 ετών. 

Πιστεύω όμως ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ και των υπόλοιπων ελληνικών ομάδων. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ακαδημίες που προσπαθούν και να εξελιχθούν και να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Η βασική και μεγάλη διαφορά είναι στην αντιμετώπιση των ποδοσφαιριστών, καθώς από τους προπονητές και όλο το περιβάλλον της ακαδημίας δεν υπάρχει πίεση και στρες. Στη Σουηδία υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία, καθώς δεν μετράει τόσο πολύ το αποτέλεσμα, αλλά η βελτίωση των ποδοσφαιριστών. Νομίζω στις ελληνικές ομάδες υπάρχει πάντα μια μεγαλύτερη πίεση, γιατί όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα, ακόμα και στις ακαδημίες συμβαίνει αυτό».

(Φωτογραφία από την θητεία του στην Κ14 του Άρη, Football-Academies)

-Η περσινή τεράστια επιτυχία της Κ19 του Ολυμπιακού με την κατάκτηση του UEFA Youth League αποδεικνύει ότι υπάρχει ταλέντο και ποιότητα στα τμήματα υποδομών. Θεωρείς ότι οι προπονητές/παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να δείξουν περισσότερη εμπιστοσύνη στα νέα παιδιά, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες του εξωτερικού;

«Θεωρώ γενικά ότι υπάρχει πάρα πολύ ταλέντο στην Ελλάδα και όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές, αλλά και τους προπονητές. Οι νεαροί ποδοσφαιριστές της χώρας μας είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και όταν ανταγωνίζονται και αντιμετωπίζουν κορυφαίες ακαδημίες και παίκτες της Ευρώπης στέκονται αξιοπρεπέστατα. Ο Ολυμπιακός στην “ονειρική” περσινή του ευρωπαϊκή πορεία απέκλεισε μεγαθήρια και ομάδες με σπουδαία ιστορία σε επίπεδο ακαδημιών, οι οποίες δουλεύουν στα πρότυπα των συλλόγων της Premier League. 

Στην Ελλάδα δεν έχουμε καθόλου υπομονή με το να δώσουμε χρόνο σε αυτούς τους νεαρούς παίκτες, παρότι δαπανούνται πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο στις ακαδημίες. Όπως βλέπεις και εσύ, αν και βρισκόμαστε στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος και είμαστε ακόμη στον Οκτώβριο, πολλές ελληνικές ομάδες έχουν αλλάξει ήδη προπονητή, γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη πίεση που υπάρχει στην Ελλάδα. Όταν ένας προπονητής δέχεται τόση πίεση σκέφτεται πολύ σοβαρά το αν θα χρησιμοποιήσει κάποιον νεαρό παίκτη του την επόμενη εβδομάδα. Η λογικά στην Ελλάδα είναι δίνω χρόνο συμμετοχής σε ένα 18χρονο ποδοσφαιριστή και περιμένω από την πρώτη συμμετοχή να κάνει φοβερή εμφάνιση. Αν δεν συμβεί αυτό τίθεται πολλές φορές στο περιθώριο και έτσι χάνονται πολλά ταλέντα. 

Η ποιότητα υπάρχει και το βλέπουμε και τώρα και με το παράδειγμα του Ολυμπιακού που χρησιμοποιεί νεαρούς ποδοσφαιριστές, ενώ πραγματικά δεν είδα διαφορές στον τρόπο παιχνιδιού του Μουζακίτη και του Κωστούλα σε σχέση με τις εμφανίσεις των νέων μεταγραφών που ήρθαν στην ομάδα. Στέκονται σε πολύ καλό επίπεδο και εφόσον πάρουν ακόμη περισσότερο χρόνο συμμετοχής θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση και σε αυτούς». 

(Φωτογραφία από τη θητεία του στα δίκτυα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού)

-Ποια είναι η κατάσταση στις μικρές ηλικίες στο ποδόσφαιρο της Σουηδίας και αν θεωρείς ότι οι Σουηδοί ρίχνουν βάρος στις ακαδημίες και στα νέα παιδιά;

«Όλες οι ακαδημίες εδώ αξιολογούνται από την Σουηδική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και βάση της σχετικής λίστας που διαμορφώνεται βγαίνει η τελική βαθμολογία με τις ομάδες που διατηρούν τα πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερη ποιότητα τμήματα υποδομών. Η Μάλμε εδώ και αρκετά χρόνια έχει την κορυφαία ακαδημία ποδοσφαίρου και με διαφορά από τις υπόλοιπες, καθώς έχει ένα τρόπο λειτουργίας που είναι πραγματικά αξιόλογος και βοηθάει πολύ τους νεαρούς ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να μπορέσουν να εξελιχθούν και να ακολουθήσουν όλα τα βήματα με σκοπό να βρεθούνε στην πρώτη ομάδα. 

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακαδημιών στη Σουηδία προσπαθούν να εξελίξουν τους παίκτες τους από μικρή ηλικία για να μπορέσουν να στελεχώσουν τις ανδρικές τους ομάδες, χωρίς να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά σε μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών. Όταν ήρθα πριν λίγο διάστημα στη Μάλμε, οι άνθρωποι της ομάδας μου ανέλυσαν το πλάνο λειτουργίας τους, την μεθοδολογία και τις βασικές αρχές του συλλόγου. Επιπλέον, μου τόνισαν ότι η φιλοσοφία της Μάλμε είναι ότι τουλάχιστον το 50% των ποδοσφαιριστών της πρώτης ομάδας να αποτελείται αποκλειστικά από νέα παιδιά των τμημάτων υποδομής του συλλόγου».

-Μπορεί ένας Έλληνας προπονητής/γυμναστής να κάνει αξιόλογη καριέρα στο εξωτερικό και πώς βιώνεις εσύ την όλη σου εμπειρία στη Σουηδία τα τελευταία τρία χρόνια;

«Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι προπονητές και στην Ελλάδα, απλά είναι λίγο πιο δύσκολο να δοθεί το βήμα για να βρεθεί κάποιος σε ένα μεγάλο κλαμπ το οποίο θα σου προσφέρει ένα περιβάλλον ευχάριστο, αλλά και ανταγωνιστικό ταυτόχρονα. Όσον αφορά τους γυμναστές θεωρώ ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν με εξαιρετικό τρόπο και πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο σχετικά με το γνωστικό πεδίο. Σίγουρα αυτό με βοήθησε όταν ήρθα στο εξωτερικό ώστε να μπορέσω να δείξω τις γνώσεις και τις δυνατότητες μου. 

Σχετικά με το περιβάλλον στη Σουηδία, όπως και σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης, δεν υπάρχει τόσο μεγάλο στρες και απολαμβάνεις περισσότερο και με μία μεγαλύτερη ποιότητα στην εργασία σου. Πρέπει να έχεις σωστά εφόδια και πλούσιες γνώσεις, ενώ και ο χαρακτήρας σου πρέπει να είναι ο ενδεδειγμένος, γιατί μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά».

(Φωτογραφία από την παρουσία του στα τμήματα υποδομής της Τζουργκάρντεν)

-Ο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αντιμετωπίζουν Μάλμε και Τζουργκάρντεν αντίστοιχα για τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις. Έχοντας πλέον εργαστεί και στους δύο σουηδικούς συλλόγους, τι πρέπει να προσέξουν οι ελληνικές ομάδες και που πιστεύεις ότι θα κριθούν οι αναμετρήσεις;

«Η Μάλμε είναι το πιο επιτυχημένο κλαμπ της χώρας, καθώς έχει κατακτήσει τα περισσότερα πρωταθλήματα (23) και κύπελλα (16) σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ομάδες, ενώ την είδαμε και στο πρόσφατο ευρωπαϊκό παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ, όπου τον απέκλεισε από τη συνέχεια του Champions League. Είναι μία ομάδα που θέλει να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού, την κατοχή και κυκλοφορία της μπάλας, ενώ σκοπός της είναι να κυριαρχεί στο παιχνίδι από τα πρώτα λεπτά. 

Από πλευράς του ο Ολυμπιακός αυτό το καλοκαίρι έχασε δύο πολύ σημαντικούς ποδοσφαιριστές (Φορτούνης, Ποντένσε), οι οποίοι αποτελούσαν “βαρόμετρο” στο δημιουργικό κομμάτι της ομάδας. Το εξαιρετικό πρέσινγκ ψηλά και οι γρήγορες μεταβάσεις στην αντεπίθεση, αποτελούν τα φετινά δυνατά όπλα των Πειραιωτών και είναι πολύ πιθανό να βάλουν δύσκολα στην αντίπαλη άμυνα. Πιστεύω ότι θα παρακολουθήσουμε ένα πολύ όμορφο παιχνίδι με μεγάλο ενδιαφέρον, από δύο σπουδαίες ομάδες. 

Ο Παναθηναϊκός έχει σίγουρα ευκολότερο έργο απέναντι στη Τζουργκάρντεν, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον τελευταίο αγώνα της κόντρα στην Μάλμε ηττήθηκε με 4-0 για το πρωτάθλημα Σουηδίας, ενώ δεν διαθέτει και τις ίδιες ευρωπαϊκές παραστάσεις, γεγονός που ίσως παίξει και αυτό τον ρόλο του. Οι “πράσινοι” έχουν κάνει εξαιρετικές μεταγραφές αυτή τη σεζόν, αλλά όλοι αυτοί οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται χρόνο για να μπορέσουν να “δέσουν” σαν σύνολο και να αποδώσουν αυτά που πραγματικά μπορούν. 

Η Τζουργκάρντεν αντιμετωπίζει αδυναμίες στα άκρα της άμυνας της και τα εξτρέμ του Παναθηναϊκού θα πρέπει να “χτυπήσουν” εκεί ώστε να δημιουργήσουν προβλήματα στους Σουηδούς. Η υψηλή ποιότητα των παικτών της ελληνικής ομάδας που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή αναμένεται επίσης να βάλει δύσκολα στους αντιπάλους τους. Πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός, εφόσον παρουσιαστεί σοβαρός και προσηλωμένος στο πλάνο του Ντιέγκο Αλόνσο, δεν θα δυσκολευτεί και θα έχει ένα σχετικά εύκολο βράδυ στη πρωτεύουσα της Σουηδίας».

Επιμέλεια: Γιάννης Παπουτσής



ertsports.gr