Βαθύ Ιθάκης: Μια ανοιχτή αγκαλιά
Ιδανικός τόπος για γαλήνιες διακοπές, το Βαθύ, η πρωτεύουσα της θρυλικής Ιθάκης, είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με μονώροφα ή διώροφα κεραμοσκεπή σπίτια και γραφικά σοκάκια, που σφιχταγκαλιάζουν το κύριο λιμάνι του νησιού.
Το Βαθύ ιδρύθηκε εξ όσων γνωρίζουμε κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, όταν και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως κέντρο ολόκληρου του νησιού και ως ενδιάμεσος σταθμός-λιμάνι στην επικοινωνία μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής χερσονήσου.
Φωλιασμένο στο μυχό ενός κλειστού όρμου με δαντελωτές ακτές, το Βαθύ υποδέχεται τους ταξιδιώτες που αποζητούν ένα φιλόξενο και ρομαντικό προορισμό, σε ένα νησί με εξαίρετο φυσικό ανάγλυφο, βαθύ θαλάσσιο διαμελισμό και υπέροχες παραλίες.
Στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται το νησάκι Λαζαρέτο (με το εκκλησάκι του Σωτήρα) και τα λείψανα βενετσιάνικου κάστρου (στη θέση «Λούτσα»).
Εντός του οικισμού με τα αξιόλογα αρχιτεκτονικά δείγματα και το μητροπολιτικό ναό της Παναγίας (Εισόδια της Θεοτόκου), το Αρχαιολογικό Μουσείο, με εκθέματα που χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, και το Ναυτικό – Λαογραφικό Μουσείο διαφυλάσσουν την ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.
Στην ευρύτερη περιοχή, ο όρμος Δεξιά ή Δεξά (το ομηρικό λιμάνι Φόρκυς), όπου άφησαν οι Φαίακες τον ταλαιπωρημένο Οδυσσέα, το σπήλαιο των Νυμφών, όπου έκρυψε ο Οδυσσέας τα δώρα των Φαιάκων γυρίζοντας από την Τροία, τα ερείπια της ελληνιστικής ακρόπολης των Αλαλκομενών στο λόφο του Πίσω Αετού (οι Αλαλκομενές, πόλη χτισμένη σε θέση στρατηγικής σημασίας, ήταν η πρωτεύουσα του νησιού κατά τους Ιστορικούς Χρόνους) και τα κατάλοιπα ιερού του Απόλλωνα στο διάσελο του ίδιου λόφου (ιδρύθηκε κατά πάσαν πιθανότητα από τους Κορινθίους και λειτούργησε βάσει των ευρημάτων από τους Πρωτογεωμετρικούς έως και τους Πρώιμους Κλασικούς Χρόνους) φανερώνουν το πλούσιο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν της Ιθάκης.