«Βήμα της Κυριακής»: Παραμένουν εν υπηρεσία 107 ένστολοι με καταδίκες


Το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» αποκαλύπτει στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα οποία 107 αστυνομικοί που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα, έχουν καταδίκες και έχει ζητηθεί πειθαρχικά η απόταξή τους από το αστυνομικό σώμα, παραμένουν σήμερα στην αστυνομία, υπηρετώντας ή όντας ενεργοί εντός της αστυνομίας λόγω διαδικαστικών εκκρεμοτήτων.

Μοιραίο πρόσωπο το βράδυ της δολοφονίας της 28χρονης από τον πρώην σύντροφο της, αναδεικνύεται πάντως μέσα από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες, ο φρουρός του αστυνομικού τμήματος, ο οποίος έχει και ποινικό παρελθόν.

Ο 48χρονος αρχιφύλακας είχε συλληφθεί το 2014 για εμπλοκή σε εγκληματική οργάνωση. Φυλακίστηκε το 2021 στη Λάρισα, αποφυλακίστηκε με βούλευμα το 2023 και πριν λίγους μήνες καταδικάστηκε αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο. Εκκρεμούσε, ωστόσο, η ολοκλήρωση της διαδικασίας απόταξής του.

Μπαλάσκας: «Ανάμεσα στους 107 οι οποίοι ήταν έμποροι ναρκωτικών»

Ο Σταύρος Μπαλάσκας, ειδικός αστυνομικός αναλυτής, σχολίασε:

«Είναι πάρα πολύ βραδυκίνητη η πειθαρχική διαδικασία στην ελληνική αστυνομία. Εγώ το έχω πει εδώ και τρία χρόνια ότι το πειθαρχικό δίκαιο θα έπρεπε να είχε αναμορφωθεί. Σε τέτοιες ειδικές περιπτώσεις που έχουμε να κάνουμε με τετελεσμένες ποινικές καταστάσεις και κακοποιούς αστυνομικούς, αμέσως να τους δίνουμε μια κλωτσιά και να τους διώχνουμε από το Σώμα. Όλοι σοκαριστήκαμε να φεύγει από την σκοπιά του ένστολος και ένοπλος και να παγαίνει να δηλώσει ”παρών” σε διπλανό αστυνομικό τμήμα. Απίστευτα πράγματα».

Και πρόσθεσε ο κ. Μπαλάσκας: «Ανάμεσα στους 107 ήταν έμποροι ναρκωτικών, δεν ήταν απλές περιπτώσεις. Εδώ μιλάμε για σοβαρούς κακοποιούς μέσα σε ιδιαίτερες συμμορίες με ”νονούς” της νύχτας και Greek Mafia. Σοβαρά πράγματα».

Βαρελά: «Πρέπει να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία»

Η Εβίτα Βαρελά, δικηγόρος, ανέφερε «όταν κάποιος είναι αμετάκλητα καταδικασμένος για πάρα πολύ σοβαρή καταδίκη δεν μπορεί να εκπροσωπεί». Ενώ για την υπόθεση της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής Γρίβας έξω από ΑΤ Αγίων Αναργύρων σχολίασε η κα. Βαρελά ότι βρίθει από παραλείψεις, όπου διαδέχθηκαν η μία την άλλη.

Σχετικά με την υιοθέτηση του όρου «γυναικοκτονία» η δικηγόρος σημείωσε: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε τον όρο για να αλλάξουν τα ”σκουριασμένα” μυαλά. Ο γυναικτόνος, θα είναι διαφορετικά να χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο και να τον ξεχωρίζουμε  διότι – πέρα της ποινικής μεταχείρισης και της διακεκριμένης καταδίκης του χωρίς ελαφρυντικά – θα είναι αυτός ο οποίος είναι ο μισογύνης και ο κομπλεξικός που ήθελε να σκοτώσει γυναίκα».



Πηγή