«Βλέπει» επενδυτική βαθμίδα, αλλά συστήνει πώληση ομολόγων
Πιθανή θεωρεί η UBS την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα έως τα μέσα του 2021 και σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, συνεχίζει να συστήνει στους επενδυτές πώληση των ελληνικών ομολόγων, μια στάση που διατηρεί από τον περασμένο Μάιο και την οποία έχει διαψεύσει η αγορά και μάλιστα με… θόρυβο, αν λάβει κανείς υπόψη του το ιλιγγιώδες ράλι που έχουν καταγράψει οι ελληνικοί τίτλοι, με την απόδοση του 10ετούς να έχει σημειώσει βουτιά της τάξεως του 70% από τότε.
Οπως σημειώνει η ελβετική τράπεζα, μετά την αναβάθμιση από πλευράς Fitch, αναμένεται και οι τρεις υπόλοιποι μεγάλοι οίκοι (Moody’s, S&P, DBRS) να «ανεβάζουν» την αξιολόγηση της Ελλάδας φέτος, όχι όμως σε επενδυτική βαθμίδα. Εάν, ωστόσο, η χώρα συνεχίσει τις καλές επιδόσεις στο οικονομικό και στο δημοσιονομικό μέτωπο, μπορεί να επιτύχει αυτό το «ορόσημο» έως τα μέσα του επόμενου έτους. Εως τότε, και αν δεν υπάρξει κάποιο σοκ, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να έχει τερματίσει το QE, ωστόσο τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα επανεπενδύσεων.
Στην περίπτωση που η ΕΚΤ συνεχίσει την ποσοτική χαλάρωση, θα προχωρήσει σε περισσότερες μηνιαίες αγορές και αυτό θα πρόσφερε σημαντικό στήριγμα στις αποτιμήσεις. Ακόμα και έτσι, πάντως, το να κινούνται οι ελληνικές αποδόσεις σε επίπεδα ανάλογα με αυτά των ιταλικών ομολόγων μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο αν η Ελλάδα παραμείνει σε πορεία ισχυρής ανάκαμψης και η θέση της Ιταλίας επιδεινωθεί, τονίζει η UBS, η οποία θεωρεί πως η Ιταλία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει καλύτερα σε μια ύφεση. Για τον λόγο αυτό, διατηρεί τα ιταλικά ομόλογα στη λίστα των κορυφαίων επιλογών της, ενώ συνεχίζει να είναι αρνητική για τα ελληνικά ομόλογα συστήνοντας πώληση σε όλους τους τίτλους με λήξη πέραν της τριετίας.
Οσον αφορά το πόσα ελληνικά ομόλογα θα αγοράσει η ΕΚΤ όταν και αν η Ελλάδα μπει στο QE, η UBS αναφέρει ότι, με δεδομένο ότι τα ελληνικά ομόλογα σε κυκλοφορία διαμορφώνονται στα 51 δισ. ευρώ συνολικά και λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμό της ΕΚΤ (33% ανά έκδοση και εκδότη), το ανώτατο επίπεδο αγορών ελληνικών τίτλων διαμορφώνεται στα 16,9 δισ. ευρώ, που μπορούν να αυξηθούν με νέες εκδόσεις ομολόγων.