Βόρεια Μακεδονία: Στον «πάγο» οι διπλωματικές σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων μετά τις προκλήσεις της νέας προέδρου


Στη Μακεδονία, στην Ημαθία και την Πέλλα περιοδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χθες από την Κατερίνη απάντησε σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική τόσο για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας όσο και για τα ελληνοτουρκικά.

«Σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι πιο πατριώτες από εμάς θα τους πω μόνο ότι ο πατριωτισμός φαίνεται στην πράξη και όχι στα λόγια. Σε αυτούς που θωράκισαν την άμυνα της χώρας, σε αυτούς που ενίσχυσαν το κύρος της χώρας, σε αυτούς που μας επιτρέπουν πια να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με νέα αυτοπεποίθηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κατερίνη.

Είχε προηγηθεί η προκλητική δήλωση του νικητή των εκλογών στη γειτονική χώρα Κριστιάν Μιτσκόσκι ο οποίος, όπως και η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ισχυρίστηκε ότι είναι δικαίωμά του να αποκαλεί τη χώρα του σκέτο Μακεδονία.

«Είναι συνταγματικό δικαίωμά μου να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου όταν κάνω δηλώσεις. Τόσο εγώ όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χρησιμοποιούμε τους όρους Μακεδονία και Μακεδονικός καθώς έτσι ερμηνεύουμε εμείς τη συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο πρόεδρος του VMRO, Κριστιάν Μιτσκόσκι.

Η κυβέρνηση δηλώνει δικαιωμένη που δεν ψήφισε τα μνημόνια της συμφωνίας και ξεκαθαρίζει ότι θα τα κυρώσει μόνο αφού πρώτα η άλλη πλευρά συμμορφωθεί πλήρως στις υποχρεώσεις της τηρώντας τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Δικαιώνεται η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μη βιαστεί στην ψήφιση των συγκεκριμένων μνημονίων», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Πρέπει να αποφασίσει ο πρωθυπουργός και η ΝΔ η οποία εμφανίζει μια τριγλωσσία για το θέμα, τι πραγματικά θέλουν», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς.

«Το όνομα του συνασπισμού που εκπροσωπεί η Πρόεδρος της Β. Μακεδονίας λέγεται «η δικιά μας Μακεδονία». Αυτό είναι γνωστό εδώ και μήνες. Τι έκανε η κυβέρνηση;», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είδαμε αυτές τις ημέρες μία ακόμα παράσταση από τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για τη συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία», υπογράμμισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Οι αντιδράσεις για τη στάση της προέδρου της Β. Μακεδονίας και του επικεφαλής του VMRO που κέρδισε τις εκλογές, δεν έρχονται μόνο από την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και από το εσωτερικό της γειτονικής χώρας.



Πηγή