Βουλή: Πεντακομματική στήριξη στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων


Πεντακομματική στήριξη

Αντίθετα, ενστάσεις και επιφύλαξη για την Ολομέλεια, εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε.

«Φαίνεται να διαμορφώνεται η πλειοψηφία η απαιτούμενη των 200 βουλευτών. Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα», είπε η ΥΠΕΣ, Νίκη Κεραμέως.

Με βάση τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, το νομοσχέδιο μπορεί να λάβει στην Ολομέλεια ακόμα και 220 ψήφους, αρκετά δηλαδή περισσότερες από τις 200 που απαιτούνται από το Σύνταγμα.

Κατά την τοποθέτησή της η κ. Κεραμέως κάλεσε τα κόμματα να αξιοποιήσουν την ιστορική συγκυρία.

«Σας καλώ να αξιοποιήσουμε ιστορική ευκαιρία μετά από 48 χρόνια συζητήσεων, να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στον απανταχού Ελληνισμό».

Ενστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ενστάσεις, με τον Σωκράτη Φάμελλο να δηλώνει σε συνέντευξη πως το κόμμα θα καταψηφίσει τη διάταξη ως έχει.

«Θα πρέπει να απολογηθεί στους απόδημους ότι τους θέλει μόνο ως ψηφοφόρους. Εμείς διαφωνούμε. Πρέπει να έχουν αντιπροσώπους».

«Ψηφίζουμε παρότι κάνετε προσπάθεια να φανεί ότι σέρνονται τα υπόλοιπα κόμματα και ψηφίζουμε γιατί παρά τον ωφελιμισμό και τακτικισμό, είναι θέμα αρχών», λένε από το ΠΑΣΟΚ.

«Για όλους αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσουμε ν/σ που ανοίγει πολύ σοβαρά ζητήματα, ακόμα και κυριαρχίας», αναφέρουν από το ΚΚΕ.

Υπέρ της ρύθμισης εμφανίστηκαν οι Πέτρος Δημητριάδης από τους «Σπαρτιάτες» και Πέτρος Αποστολάκης από τη Νίκη, καθώς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου από την Πλεύση, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε ο Παύλος Σαράκης από την ΕΛ ΛΥΣΗ.

Η κυβέρνηση σήμερα ανακοίνωσε τους 63 γενικούς και ειδικούς γραμματείς με μοναδικό κριτήριο, όπως επισημαίνει, τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.



Πηγή