Βουλή: Ψηφίστηκε η σύμβαση για πρόληψη διάβρωσης φορολογικής βάσης και μετατόπισης κερδών
Με ευρεία πλειοψηφία, κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η Πολυμερής Σύμβαση «για την εφαρμογή των μέτρων που σχετίζονται με τις φορολογικές συμφωνίες για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μετατόπισης κερδών». Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, κατά το ΚΚΕ, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 δήλωσαν «παρών».
Η κυβέρνηση της ΝΔ «διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη οικονομική, υγειονομική και κοινωνική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχοντας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών» τόνισε στην ομιλία του ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος σημειώνοντας ότι «μέσα σε αυτήν την κρίση (η κυβέρνηση) αναζητά κάθε φορά δημοσιονομικό χώρο για να τον αξιοποιήσει στην κατεύθυνση της μείωσης των φόρων». Σχολιάζοντας την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της κρίσης, και τα δημοσιεύματα για έλλειμμα 22 δισ. ευρώ, είπε ότι «αποτιμήθηκε αρνητικά» από τους πολίτες τόσο η επάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης στη διαχείριση φυσικών καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων, όσο και η πολιτική της υπερφορολόγησης «όπως ανακάλυψαν με καθυστέρηση κάποια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον τελευταίο καιρό».
Για τη συζητούμενη σύμβαση είπε ότι «στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα κενά που υπάρχουν και επιτρέπουν σε κάποιους να παραβιάζουν το θεσμικό πλαίσιο αποφυγής διπλής φορολογίας, αξιοποιώντας τις διαφορές που υπάρχουν στα φορολογικά συστήματα των χωρών όπου δραστηριοποιούνται». Επισήμανε μάλιστα ότι «οι απώλειες φορολογικών εσόδων στις χώρες της ΕΕ από αυτές τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, κυμαίνονται από 160 έως 190 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση».
Σύμφωνα με τον κ. Βεσυρόπουλο, με την εφαρμογή της Πολυμερούς Σύμβασης επιτυγχάνονται τα εξής:
- Στις συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας δημιουργούνται ασφαλιστικές δικλείδες με αντικαταχρηστικές ρήτρες, προκειμένου οι συμβάσεις αυτές να μη χρησιμοποιούνται ως όχημα φοροαποφυγής και καταχρηστικών πρακτικών.
- Βελτιώνεται το πλαίσιο επίλυσης διαφορών διπλής φορολογίας, γεγονός που συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων ισονομίας και φορολογικής δικαιοσύνης.
- Περιορίζεται η τεχνητή αποφυγή της δημιουργίας μόνιμης εγκατάστασης από επιχειρήσεις που δημιουργεί περιπτώσεις φοροαποφυγής.
- Διασφαλίζεται η φορολόγηση των κερδών στις χώρες όπου ασκείται η οικονομική δραστηριότητα που αποφέρει αυτά τα κέρδη και όπου δημιουργούνται αντίστοιχες αξίες.
Αναφερόμενος στις 57 συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε ότι «η αποδοτικότητα κάθε χώρας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή διεθνών προτύπων για την ανταλλαγή πληροφοριών στο φορολογικό τομέα αξιολογείται» και ότι «η Ελλάδα έλαβε θετική αξιολόγηση από τον ΟΟΣΑ […] Η Ελλάδα λαμβάνει θετικές αναφορές όχι μόνο για τη συμμετοχή και την αποδοτικότητά της σε αυτές τις συμφωνίες, αλλά και για τις προοπτικές της οικονομίας μας και την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας» είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Όσο κι αν είναι δύσκολο για κάποιους να το αποδεχτούν, αυτή είναι η αλήθεια».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης ζήτησε να αναγνωριστεί η συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης στην προετοιμασία του συζητούμενου νομοσχεδίου, και -αναφερόμενος στην επικαιρότητα- είπε ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο, η χιονοστιβάδα που κατεβαίνει από το βουνό είναι η τρύπα των 22 δισεκατομμυρίων» στον προϋπολογισμό. Επίσης, πρότεινε: α) τη συνολική ρύθμιση των χρεών με τη λογική «εισόδημα μείον εύλογες δαπάνες διαβίωσης και ό,τι απομένει να είναι τμήμα της δόσης», β) τη δημιουργία ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού, και γ) τη διαγραφή – βάσει κριτηρίων – μέρους των χρεών.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην πρόταση για εισαγωγή του φόρου καθαρού πλούτου (περιουσία μείον δάνεια), «έτσι ώστε να μειώσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες», καθώς και στην πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ (BEPS – Base Erosion and Profit Shifting) για την ψηφιοποίηση της οικονομίας και την ελάττωση των φορολογικών παραδείσων. «Είμαι βέβαιος ότι η Άννα Διαμαντοπούλου, στην οποία εύχομαι να ηγηθεί του πολύ σημαντικού αυτού οργανισμού, με τις σοσιαλδημοκρατικές απόψεις της θα ενισχύσει αυτή την πρωτοβουλία που διασφαλίζει τη φορολογική-άρα και την κοινωνική- δικαιοσύνη» είπε ο κ. Κατρίνης.
Υποκριτική χαρακτήρισε τη σύμβαση η αγορήτρια του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα: «Αν θέλετε να ξεκινήσετε από κάπου, καταργήστε τις νόμιμες συνταγματικά φοροασυλίες των εφοπλιστών, τη νόμιμη φοροαποφυγή διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων, για να ελαφρυνθούν επιτέλους τα μόνιμα υποζύγια, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που δεν έχουν όχι κεφάλαια να μεταφέρουν σε άλλες χώρες, αλλά ούτε εισοδήματα που να τους εξασφαλίζουν τη στοιχειώδη επιβίωσή τους» είπε η κ. Κομνηνάκα.
Η κυβέρνηση φέρνει τη σύμβαση την ίδια ώρα που προχωρά σε ιδιωτικοποίηση -μέσω ΣΔΙΤ- της Εταιρείας Παγίων της ΕΥΔΑΠ, είπε ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρ. Αρσένης σημειώνοντας ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, τέτοιες ενέργειες οδήγησαν τα κέρδη εκτός Δημοσίου και τα φορολογικά έσοδα εκτός χώρας. Παράλληλα, όπως αργότερα και ο βουλευτής του ιδίου κόμματος Γ. Λογιάδης, αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΜέΡΑ25, η οποία προβλέπει τη φορολόγηση στο 4% του τζίρου των ψηφιακών κολοσσών (Netflix, Amazon, Google, Facebook) που παράγεται στην Ελλάδα.
Εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Βασίλης Βιλιάρδος πρότεινε την υιοθέτηση ψηφιακού φόρου αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στις εισαγωγές. Σύμφωνα με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η τιμολόγηση γίνεται είτε στη χώρα εισόδου, είτε σε κάποια άλλη που θα καταναλωθεί το προϊόν, ή σε αυτήν με τον χαμηλότερο ΦΠΑ, είπε ο κ. Βιλιάρδος υπογραμμίζοντας ότι εάν η Ελλάδα μειώσει τον ΦΠΑ, τότε πολλά από τα εισαγόμενα προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα τιμολογούνται εδώ: «Τα οφέλη για την Ελλάδα θα ήταν πολύ μεγάλα, μεταξύ άλλων, από τις επενδύσεις που θα διενεργούνταν σε διαμετακομιστικά κέντρα..».
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Αλεξιάδη για το έλλειμμα των 22,8 δισ. ευρώ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ιω. Βρούτσης αναρωτήθηκε εάν θα έπρεπε να έχουμε πλεόνασμα σε μία χρονιά παγκόσμιας πανδημίας, κατά την οποία, η κυβέρνηση της ΝΔ, «με στοχευμένες πολιτικές στηρίξαμε την αγορά εργασίας, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, και τις επιχειρήσεις». Από το 2020, το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει αυτές τις ανάγκες των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων, τόνισε ο κ. Βρούτσης. Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μ. Κατρίνης είπε ότι εάν ο κ. Βρούτσης προσμετρά στα 24 δισ. και τα 5,5 δισεκατομμύρια που έχουν μοχλευθεί δάνεια από τις τράπεζες, «πάρτε και τα δάνεια των οφειλετών και των πολιτών να τα διαχειριστείτε επ’ ωφελεία των πολιτών». Εξάλλου, ο κ. Αλεξιάδης είπε στον κ. Βρούτση ότι «καλά κάνετε και επιδοτείτε τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά σε αυτούς που τα πλήρωσαν, συντάξεις δεν έδωσε η κυβέρνησή σας».